Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

April 10:42, 08 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ciekawe skojarzenie.

he he
chyba cukier mi spadł
April 10:44, 08 mar 2024

anpi napisał(a)

Może jagód z bitą śmietaną

To nie moje smaki, nie przepadam za jagodami, choć bitej śmietanie nie powiem "nie"
może lawendowe?
Gruszka_na_w... 12:35, 08 mar 2024

Wafel napisał(a)
Hania, dlaczego proso tyle kłopotu ci sprawiało?

Proso to trawa ubogich i suchych gleb (preriowych). Dobrze się czuje, kiedy podsypuje się je popiołem. U mnie za ciężka (za bardzo zasobna) i za wilgotna gleba. Miskanty i rozplenice czują się jak ryba w wodzie, a proso wylegiwało i wygniwało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:47, 08 mar 2024

Magara napisał(a)

Dochodzę do wniosku, bardzo dla mnie trudnego do przetrawienia, że mam za mało rabat, a za dużo czegoś nienazwanego
Trochę żałuję, że nie jesteśmy w stanie rzucić wszystkiego w diabły i wybudować lokum, które by nasze potrzeby zaspokajało, no ale w tym temacie - też jest jak jest

To nienazwane to po prostu ciągi komunikacyjne.
Obecne lokum powstawało, kiedy oboje byliśmy w wieku 50+. Masz jeszcze trochę czasu na ewentualne eksperymenty.
A my jesteśmy teraz na etapie rozważań, czy trzeba już myśleć o zmianie lokum na mniej wymagające. Jednorodzinny domek z ogrodem wymaga jednak nieustannej krzątaniny, konserwacji, a czasem renowacji. Do tego trzeba mieć zdrowie, siły i ogólną sprawność ruchową na dosyć wysokim poziomie. We Wrocławiu czeka na nas niewielkie mieszkanie z prywatnym terenem zielonym. Zatoczę życiowe koło i powrócę na dawne śmieci.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:51, 08 mar 2024

UrsaMaior napisał(a)
No, właśnie, a co z Galgasią? Opuściła nas?

Galgasia pracuje zawodowo na dwóch frontach, do południa i czasem do wieczora. Rozwija się ogrodniczo na wydartym z nieużytków terenie (tym znanym nam z jej wątku). Od jakiegoś czasu przejęła w użytkowanie ROD-owską działeczkę, z której czyni wzorowy warzywnik i sad. Czasu wolnego zostaje jej niewiele. Stąd jej nikła obecność na forum. Obiecała dać znak życia.
Gruszka_na_w... 12:53, 08 mar 2024

April napisał(a)

To nie moje smaki, nie przepadam za jagodami, choć bitej śmietanie nie powiem "nie"
może lawendowe?

Jak można nie przepadać za jagodami?
Lawenda już na zawsze będzie mi się kojarzyć z mydłem. A ono niezjadliwe jest.
mrokasia 13:35, 08 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jak można nie przepadać za jagodami?
Lawenda już na zawsze będzie mi się kojarzyć z mydłem. A ono niezjadliwe jest.

He he he, moja reakcja dotycząca jagód była dokładnie taka sama .
No i o lawendzie mam podobne zdanie.
April 13:59, 08 mar 2024

Oj tam, oj tam, o gustach się nie dyskutuje A moje gusta żywieniowe zawsze były, delikatnie rzecz ujmując "niestandardowe" To opinia mojego eMa
Gruszka_na_w... 16:14, 08 mar 2024

April napisał(a)
Oj tam, oj tam, o gustach się nie dyskutuje A moje gusta żywieniowe zawsze były, delikatnie rzecz ujmując "niestandardowe" To opinia mojego eMa

Eksperymenty kulinarne popieram w całej rozciągłości. Jestem wszak z pokolenia, w którym największym przestępstwem było marudzenie przy jedzeniu. Bez mrugnięcia okiem konsumowałam kanapki z żółtym serem posmarowanym powidłami.
To skojarzenie lawendy z mydłem też ma źródło w czasach minionych. Lawendowego kwiecia człek na żywo nie miał szans zobaczyć; natomiast mydło lawendowe zdarzało się zdobyć.
Gruszka_na_w... 16:15, 08 mar 2024

mrokasia napisał(a)

He he he, moja reakcja dotycząca jagód była dokładnie taka sama .
No i o lawendzie mam podobne zdanie.

Piąteczka!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies