Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ewsyg 18:03, 13 mar 2024

Poczytałam o myciu okien i ściereczkach. Ja ma taka z viledy. Myje się samą wodą, można podczas operowania słońca i nie ma żadnych smug. Sąsiadka zawsze myje samą wodą, a ja jak są bardziej zabrudzone, to najpierw przemywam wodą + detergentem i zwykłą ściereczką. Potem sama woda i na koniec ta czarodziejska ściereczka. Potem to już częściej samą tą ściereczką. Ta sciereczka jest rewelacyjna, mycie okien to bajka.
Bardziej ogrodowo - piękne krokusy
Alija 18:26, 13 mar 2024

Mary napisał(a)

O matko! Kiedy bym miała czas na rycie w ogrodzie, gdybym co 2 tygodnie myła okna. No way!
Może na emeryturze będę miała tyle czasu.

Na emeryturze nie ma czasu, a już szczególnie na dodatkowe mycie okien, są przyjemniejsze zajęcia.
A jeśli chodzi o badania, to też mi się wydaje, że 65 lat to zbyt wcześnie, chyba że chodzi o ściągnięcie kasy Najlepiej by było gdyby ludzie byli na tyle odpowiedzialni żeby indywidualnie podjąć decyzję o rezygnacji z jazdy samochodem. A z drugiej strony, jeśli nie ma komunikacji miejskiej, wszędzie daleko, to kiepska sprawa, człowiek odcięty od świata.
pestka56 18:49, 13 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najważniejsze, że czyszczą bez smug.

Dokładnie tak
Pszczelarnia 20:18, 13 mar 2024

Gruszko pytałaś mnie kiedyś o zdefiniowany przeze mnie "mój ideał, ogród Braque,a" - malarstwo kubistyczne.

Kubizm "poszukujący nowych zasad budowy przestrzennej dzieła przez odrzucenie reguł perspektywy i geometryczne uproszczenie elementów kompozycji" - jest mi bliski.

Widzę skosy, trójkąty, geometrię w bujności bylin. Ale przecież nie zaoram tego co mam ... . Mogę zawsze dążyć do ideału.

Pozdrawiam ciepło.
Pszczelarnia 20:22, 13 mar 2024

Mary, przedobrzyłaś. Na opakowaniu jest wyraźny napis "windows all in 1". Nie używa się żadnych ściągaczek, żadnych płynów do szyb. W przypadku mocno zabrudzonych okien do wiaderka wlewasz sobie ciepłą wodę z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń. Myjesz szyby i ramy (żeby nie brudzić żółtej ściereczki używam do tego tej różowofioletowej). W gotowości mam zamoczoną w czystej wodzie i dobrze wykręconą żółtą ściereczkę. Nią przecieram szyby i na tym koniec.

Przy niewielkim zabrudzeniu powierzchni wystarczy tylko przetarcie zwilżoną żółtą ściereczką.

Okna i parapety na zewnątrz spłukiwałam wcześniej myjką ciśnieniową. Zostawiłam prace przy oknach na kilka dni. Mimo przetarcia szyb wodą z płynem do naczyń i zwilżoną w czystej wodzie żółtą ściereczką na szybie zostały ślady zaschniętych kropelek wody. Podejrzewam, że spowodowała to zakamieniona woda. Rozwiązaniem okazało się zamoczenie żółtej ściereczki w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Gdybym okna umyła zaraz po użyciu myjki, to problemu pewnie by nie było.

Nie ogarniam ... . Ja tradycyjnie. Ściereczką do polerki jest zużyty obrus. Szkło lubi być polerowane, nabiera blasku ...
Pszczelarnia 20:25, 13 mar 2024

Też nie jestem świąteczna. Sprzątam systematycznie, ale 3 razy w roku robię takie bardziej generalne porządki. Zwykle związane jest to ze zmianą pór roku, a że przy okazji towarzyszą temu święta w kalendarzu, to już przypadkowa zbieżność.

Rytmy natury.
Gruszka_na_w... 20:28, 13 mar 2024

ewsyg napisał(a)
Poczytałam o myciu okien i ściereczkach. Ja ma taka z viledy. Myje się samą wodą, można podczas operowania słońca i nie ma żadnych smug. Sąsiadka zawsze myje samą wodą, a ja jak są bardziej zabrudzone, to najpierw przemywam wodą + detergentem i zwykłą ściereczką. Potem sama woda i na koniec ta czarodziejska ściereczka. Potem to już częściej samą tą ściereczką. Ta sciereczka jest rewelacyjna, mycie okien to bajka.
Bardziej ogrodowo - piękne krokusy

Krokusy dziękują.
Ściereczka, o której piszemy, jest właśnie z viledy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:31, 13 mar 2024

Pszczelarnia napisał(a)

Rytmy natury.

Nieprzypadkowo rytmy natury, w tym przesilenie zimowe i wiosenne, zawitały do chrześcijańskiego kalendarza. Zgrabnie połączono 2 w 1.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:35, 13 mar 2024

Pszczelarnia napisał(a)

Nie ogarniam ... . Ja tradycyjnie. Ściereczką do polerki jest zużyty obrus. Szkło lubi być polerowane, nabiera blasku ...

Moje ramiona i dłonie są szczęśliwe, że nie trzeba już niczego polerować. Dzisiaj trzy godziny ściągałam darń. Mam sińce na wewnętrznej stronie ud i pęcherze na prawej dłoni. Jak to dobrze, że to ostatnia z takich prac.
Judith 20:46, 13 mar 2024

Nieprzypadkowo rytmy natury, w tym przesilenie zimowe i wiosenne, zawitały do chrześcijańskiego kalendarza. Zgrabnie połączono 2 w 1.

Nieprzypadkowo to właściwe słowo .