Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Judith 20:51, 13 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Moje ramiona i dłonie są szczęśliwe, że nie trzeba już niczego polerować. Dzisiaj trzy godziny ściągałam darń. Mam sińce na wewnętrznej stronie ud i pęcherze na prawej dłoni. Jak to dobrze, że to ostatnia z takich prac.

No muszę kupić wreszcie tę ściereczkę .
Siniak w rzeczonym miejscu też miałam przy usuwaniu darni, ale od kilku sezonów mam inny sposób: szpadlem do kancików nacinam sobie kwadrat o boku równym szerokości łopaty (łopaty, nie szpadla), a następnie celnym kopem (lub kilkoma kopami) wsuwam łopatę pod kwadrat i wyciągam . Mus mieć do tego robocze buciory o twardej podeszwie .
Gruszka_na_w... 20:56, 13 mar 2024

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko pytałaś mnie kiedyś o zdefiniowany przeze mnie "mój ideał, ogród Braque,a" - malarstwo kubistyczne.

Kubizm "poszukujący nowych zasad budowy przestrzennej dzieła przez odrzucenie reguł perspektywy i geometryczne uproszczenie elementów kompozycji" - jest mi bliski.

Widzę skosy, trójkąty, geometrię w bujności bylin. Ale przecież nie zaoram tego co mam ... . Mogę zawsze dążyć do ideału.

Pozdrawiam ciepło.

A! Pamiętam. Szukałam nawet w internecie informacji o kubistycznych ogrodach. Niestety, wszystkie informacje nawiązywały jedynie do geometrii (i prostych linii) w ogrodach nowoczesnych.
Niektóre obrazy Braque'a budzą skojarzenia z z krajobrazem Sudetów.
Dla mnie chyba wciąż najbliższa jest plama. Lubię kiedy mi się zgrywają ogrodowe plamki kolorów. Geometria, jeśli się już pojawia, to raczej nieświadomie.

Do ideału zawsze warto dążyć. Choć mnie bardziej ciekawi droga niż cel.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 20:58, 13 mar 2024

Gruszka_na_w... 21:00, 13 mar 2024

Judith napisał(a)

No muszę kupić wreszcie tę ściereczkę .
Siniak w rzeczonym miejscu też miałam przy usuwaniu darni, ale od kilku sezonów mam inny sposób: szpadlem do kancików nacinam sobie kwadrat o boku równym szerokości łopaty (łopaty, nie szpadla), a następnie celnym kopem (lub kilkoma kopami) wsuwam łopatę pod kwadrat i wyciągam . Mus mieć do tego robocze buciory o twardej podeszwie .

Używam noża do darni, nacinałam piękne kwadraty, ale zależało mi, aby uzyskać bardzo równy spód wyciętego kwadratu. Nacinać szpadlem musiałam idealnie poziomo. Kopem się nie dało, bo brakowało miejsca na zamach stopą. Najlepiej było dociskać udami. Pamiętaj, że u mnie jest glina.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 21:22, 13 mar 2024

Hania to się natyrałaś. Notorycznie mam zakwasy po ogrodzie ale siniaków na udach nie miałam nigdy.

Wypróbowałam żółtą ścierkę, jest rewelacyjna.
Kordina 21:37, 13 mar 2024

O jeżu ogrodowy! Chyba z pół roku słyszę o "ŻÓŁTEJ ŚCIERECZCE" po nocach już mi się śni, chyba znowu trzeba będzie ulec Kiedyś to była żółta ciżemka, jak chyba Magara niegdyś zauważyła, jeszcze żółta podwodna łódż z zespołem znanym
ulegająca grzebiuszka
TAR 21:39, 13 mar 2024

Ulegaj i kupuj, nie kosztuje majatku, ja osobiscie zawsze z dystansem podchodze do takich wynalazkow ale tu stwierdzam, ze jest zarabista
Rojodziejowa 22:00, 13 mar 2024

Ja uzywam z Tupperware takiej ściereczki. Ale ściereczek nigdy za dużo, trzeba spróbować
Magara 00:09, 14 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Były trzy słoneczne i wietrzne dni. Wierzchnia warstwa trawnika ładnie obeschła, akurat na tyle, że wertykulator sobie poradził. Areację robiłam w bucikach z kolcami. Pokicałam sobie trochę wspierając się o narciarskie kijki.

Ozdób w oknach wieszać nie będziesz, to mogą być przybrudzone.

Oooo, to zazdroszczę U nas chyba trzy słoneczne i wietrzne dni by nie wystarczyły. Mokrość jest wszędzie

Okna chyba jednak umyję, tylko musi mnie "najść" Najlepiej by było, żeby "naszło" Małżonka ale On ma na głowie myśli o koszeniu nową kosiarką i remont kuchni więc może być ciężko
Kordina 00:28, 14 mar 2024

Magara napisał(a)

Oooo, to zazdroszczę U nas chyba trzy słoneczne i wietrzne dni by nie wystarczyły. Mokrość jest wszędzie

Okna chyba jednak umyję, tylko musi mnie "najść" Najlepiej by było, żeby "naszło" Małżonka ale On ma na głowie myśli o koszeniu nową kosiarką i remont kuchni więc może być ciężko

Podjudź go żółtą ściereczką