Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 00:52, 14 mar 2024

Jak czerwoną płachtą byka? Ryzykowne
Patrycja_KG_Lu 18:29, 14 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Polecam się na przyszłość.
Prognozy pogody zmieniły się na korzyść. Chyba na dniach rozpocznę sezon w warzywniku. Dymkę już mam, wysieję rzodkiewkę, marchew, szpinak, groszek, bób i sałaty. Już przebieram nóżkami.

Czy groszek i bób moczysz wcześniej?
Gruszka_na_w... 19:20, 14 mar 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Czy groszek i bób moczysz wcześniej?

Nie ma takiej potrzeby. Po zimie gleba w warzywniku jest bardzo wilgotna. W sam raz, aby nasionka napęczniały samoistnie. Nie przyspieszam kiełkowania, bo nie ma takiej potrzeby. To dopiero połowa marca, niech rosną w swoim tempie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:23, 14 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Hania to się natyrałaś. Notorycznie mam zakwasy po ogrodzie ale siniaków na udach nie miałam nigdy.

Wypróbowałam żółtą ścierkę, jest rewelacyjna.

Ta żółta ściereczka bardzo uprościła i przyspieszyła proces mycia okien. Fajnie, że ma tyle zadowolonych użytkowniczek. Przy myciu szyb samochodowych tez sprawdza się idealnie.
Siniaki po wewnętrznej stronie ud mam po raz pierwszy w życiu. Mam nadzieję, że ostatni.
Skończyłam dzisiaj wyrównywanie powierzchni, z której ściągnęłam darń. Darń wróciła na swoje miejsce. Poszło migusiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:26, 14 mar 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ja uzywam z Tupperware takiej ściereczki. Ale ściereczek nigdy za dużo, trzeba spróbować

Zajrzałam na stronę Tupperware. Ceny za ściereczki (i nie tylko) mają z najwyższej półki.
Żółtą ściereczkę wypróbuj. Moim zdaniem warto ją mieć.
Gruszka_na_w... 19:49, 14 mar 2024

Są nowe wieści w sprawie badania kierowców
"Obowiązkowe badania kierowców będą albo nie. Zadecydują o tym rządy poszczególnych państw
Nowy obowiązek miał wejść w życie jeszcze w 2024 r., ale niekoniecznie tak się stanie. Można napisać, że parlament podjął decyzję, nie podejmując jej. Posłowie w Strasburgu ostatecznie zdecydowali, że scedują tę decyzję na lokalne rządy. Unia Europejska nie będzie wymagać obowiązkowych badań od krajów członkowskich, ale też ich nie zabrania."

A z ciekawostek (jak to wygląda w poszczególnych krajach UE)
"Takie badania już są wymagane w niektórych europejskich państwach. Tak jest w Danii (po 70 r.ż. okresy między badaniami się skracają od 4 lat do roku w wieku 80 lat), Wielkiej Brytanii (po 70 r.ż. co trzy lata), Finlandii (od 45 r.ż. co pięć lat, po 70 r.ż. o czasie decyduje lekarz), Irlandii (co roku trzeba odnawiać prawo jazdy niezależnie od wieku, po 70 r.ż. obowiązkowe badania lekarskie), Włoszech (od 50 r.ż. co 10 lat, od 60 r.ż. co pięć lat, od 70 r.ż. co trzy lata), Niderlandach (od 70 r.ż. co pięć lat) i Portugalii (po 70 r.ż. co dwa lata)."

Makao 20:27, 14 mar 2024

O kurde. W Finlandii za rok już bym miała przerąbane
Kordina 20:31, 14 mar 2024

O qrza mordeczka! Idę zatrzymać czas
antracyt 20:44, 14 mar 2024

Makao napisał(a)
O kurde. W Finlandii za rok już bym miała przerąbane

To tak jak ja
Mary 21:05, 14 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mary, przedobrzyłaś. Na opakowaniu jest wyraźny napis "windows all in 1". Nie używa się żadnych ściągaczek, żadnych płynów do szyb. W przypadku mocno zabrudzonych okien do wiaderka wlewasz sobie ciepłą wodę z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń. Myjesz szyby i ramy (żeby nie brudzić żółtej ściereczki używam do tego tej różowofioletowej). W gotowości mam zamoczoną w czystej wodzie i dobrze wykręconą żółtą ściereczkę. Nią przecieram szyby i na tym koniec.

Przy niewielkim zabrudzeniu powierzchni wystarczy tylko przetarcie zwilżoną żółtą ściereczką.

Okna i parapety na zewnątrz spłukiwałam wcześniej myjką ciśnieniową. Zostawiłam prace przy oknach na kilka dni. Mimo przetarcia szyb wodą z płynem do naczyń i zwilżoną w czystej wodzie żółtą ściereczką na szybie zostały ślady zaschniętych kropelek wody. Podejrzewam, że spowodowała to zakamieniona woda. Rozwiązaniem okazało się zamoczenie żółtej ściereczki w wodzie z dodatkiem łyżki octu. Gdybym okna umyła zaraz po użyciu myjki, to problemu pewnie by nie było.

Płyn do mycia naczyń, ocet. To wszystko już wypróbowane.
Milczę już w tej sprawie.
Może jak w końcu doprowadzą mi wodociąg to zmiana wody pomoże.