Agatorek
21:37, 14 mar 2024

Mam bardzo zbliżone zdanie. I o (niektórych) przepisach unijnych i o generalnych porządkach przed świętami.
Ostatnio np czytałam artykuł o ogrzewaniu domu gazem. Podane były daty, nie aż takie bardzo odległe, od kiedy nie będzie można tego robić. Tzn najpierw będzie zakaz instalacji pieców gazowych w nowych domach, później w ogóle odejście od takich pieców (i oczywiście pieców na węgiel).
Jedyną słuszną opcją będzie pompa ciepła plus panele fotowoltaiczne.
Koszt dobrej pompy i paneli (i instalacji) do ogrzania dużego domu to kwota od kilkudziesięciu tysięcy wzwyż. Owszem są dopłaty, jakieś programy, czy odliczenia od podatku (ale tego nie zrobi osoba prowadząca działalność gospodarczą, i płacąca podatek liniowy - w tym przypadku nie ma żadnych ulg).
Naprawdę nie wiem, ile lat jeszcze musielibyśmy żyć z eMem, żeby opłacało nam się przejść na pompę ciepła. Teraz mamy ogrzewanie gazem, własna „butla”, tankowanie raz w roku. A miesięczne koszty ogrzewania są naprawdę przyjazne dla kieszeni.