Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:40, 12 mar 2024

Obudziły się fiołki.

Miodunka zbiera się do kwitnienia.

Kwitnie puszkinia i zawilce gajowe. Te drugie pojawiają się wciąż w nowych miejscach.

Budzą się hosty.

Na pierwiosnkach bezłodygowych coraz więcej kwiecia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:42, 12 mar 2024

mrokasia napisał(a)
Ja najczęściej to myję po prostu tylko szyby. Ramy, uszczelki ze dwa razy w roku. Taki ze mnie leń .

A ile razy myjesz te szyby? Bo zaraz się okaże, że ze mnie jest leń. Myję ramy i szyby 3 razy w roku. Wewnętrzną szybę okna kuchennego raz w tygodniu, bo jest w sąsiedztwie zlewu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 12:46, 12 mar 2024

O rety, wy tu o myciu okien, jeszcze wszystko przede mną. Chyba święta mnie zaskoczą w tym roku. Dam wytyczne eMowi żeby mi tą żółtą ściereczkę kupił, jak tak chwalicie.
No i rekultywacja trawnika już zrobiona u ciebie. Totalnie jestem w lesie z robotą.
Haniu, tak gęstych kępek krokusów to u nikogo chyba nie widziałam.
mrokasia 12:53, 12 mar 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A ile razy myjesz te szyby? Bo zaraz się okaże, że ze mnie jest leń. Myję ramy i szyby 3 razy w roku. Wewnętrzną szybę okna kuchennego raz w tygodniu, bo jest w sąsiedztwie zlewu.

Nooo, od późnej wiosny do jesieni to nawet co 2-3 tygodnie mi się zdarza . Sosny i brzozy pylą, koty wnoszą sporo piachu na parapety i brudzą szyby łapkami i noskami. Jak zaświeci słońce to mnie szlag trafia i przecieram, żeby świat widzieć. Za to okna dachowe myję baaardzo rzadko..
antracyt 13:41, 12 mar 2024

Wczoraj wysiałam pomidory i miechunkę, o jarmużu zapomniałam. Jak dobrze, że jest Twój wątek
TAR 14:02, 12 mar 2024

mrokasia napisał(a)

Nooo, od późnej wiosny do jesieni to nawet co 2-3 tygodnie mi się zdarza . Sosny i brzozy pylą, koty wnoszą sporo piachu na parapety i brudzą szyby łapkami i noskami. Jak zaświeci słońce to mnie szlag trafia i przecieram, żeby świat widzieć. Za to okna dachowe myję baaardzo rzadko..

Oo matko Kaśka, serio tak czesto? W kompleksy mozna wpasc Ja nie wygram z brzozami, sosnami, pyleniem od piaszczystej drogi i budowa za plotem. Zajechalibysmy sie. Na szczescie zima nie widac a latem spedzamy czas w ogrodzie popoludniami wiec tez przez okna nie wygladam
mrokasia 14:22, 12 mar 2024

TAR napisał(a)

Oo matko Kaśka, serio tak czesto? W kompleksy mozna wpasc Ja nie wygram z brzozami, sosnami, pyleniem od piaszczystej drogi i budowa za plotem. Zajechalibysmy sie. Na szczescie zima nie widac a latem spedzamy czas w ogrodzie popoludniami wiec tez przez okna nie wygladam

Ja mam w kuchni zlew i zmywarkę pod oknem więc ciągle rzucam okiem przez to okno. W oknach w całym domu tylko rolety (zazwyczaj podniesione) i zasłony (bo bokach) więc te brudne szyby jak słońce świeci wkurzają mnie niemiłosiernie. Kurde, zrobię Wam specjalnie zdjęcie szyb przez myciem i napiszę ile czasu minęło od ostatniego przecierania. Bo ja po prostu przecieram te szyby, nie modlę się nad każdą plamką i smugą, po prostu zmywam kurz i pył, żeby coś widzieć.
April 14:31, 12 mar 2024

To ja tak co tydzień myję okno w kuchni. Głównie z jednej strony, wewnętrznej, bo schodzi do samego blatu roboczego w kuchni. Gotuje mój eM, który jest "zamaszysty". Wszystko wokół schlapane, wiec i okno też wymaga przetarcia po gotowaniu
TAR 15:02, 12 mar 2024

W pierwszym domu mialam okna rowno z blatem, dostawalam szalu, dlatego teraz mam je wyzej. Jedyny ich minus, ze nie siegam do klamek ale przynajmniej nie sa pochlapane a widze tyle ile trzeba.
Gruszka_na_w... 15:47, 12 mar 2024

Z oknem kuchennym mam ten sam problem co Mrokasia i Jola. Tu nawet nie chodzi o zamaszystość, ale zawsze coś tam chlapnie podczas używania zlewozmywaka, czy bezkielichowego blendera. Kot uwielbia przesiadywać przy tym oknie.
Okien dachowych na szczęście nie posiadam, a czystość pozostałych doskwiera mi głównie w porze jesienno-przedwiosennej. Człek siedzi wtedy częściej we wnętrzach i włości ogląda głównie przez szyby.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies