Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magleska 15:41, 22 maj 2024

Haniu
Fajnie ,że już wróciłaś
fotki wyjazdowe i ogrodowe piękne

Z przyjemnością pooglądałam -zaczęło u mnie padać ( z czego się cieszę ) i mam przerwę w pracach monterskich
Gruszka_na_w... 20:26, 22 maj 2024

Helen napisał(a)

Haniu, czy kojarzysz coś więcej w nazwie niż jarzmianka? Ja mam jakąś jarzmiankę większą, trochę inne liście, mniej powcinane, która sieje się jak goopia. Generalnie u mnie do wymiany na taką zwykłą jarzmiankę Ta jest piękna

Kupowałam ją w szkółce u forumowej Finki w Strąkowej pod nazwą jarzmianka większa. Kwitnie na biało, a wraz z kwiatostanem sięga mniej więcej do połowy uda. Zrobiłam zdjęcia sadzonkom, które urosły z samosiewu tych kupionych.

Zdjęcia z ubiegłego sezonu.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:34, 22 maj 2024

ryska napisał(a)
Wrócić do domu i zobaczyć takie widoki to wielka radość
Piwonia wymiata.

Zobacz, co byłoby w tym zakątku, gdyby róże nie wymarzły.
Serce wciąż mi krwawi za utratą tego widoku.

Bardzo mi brakuje eksplozji kolorystycznej. Tych kolorowych plamek jest w tym sezonie jak na lekarstwo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 20:51, 22 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

ooo, ale ma kwiatów, a ile pąków jeszcze szok. Ja bym się w taka trasę nie nadawała jak miałaś na wakacjach. Nad pierwszym urwiskiem chyba bym przytomność straciła
Gruszka_na_w... 20:52, 22 maj 2024

Magara napisał(a)
Haniu, widać, że tęskniłaś się za ogrodem

Jasne, że tęskniłam. Chodzę i zaglądam, co w trawie piszczy.
Dzisiaj odkryłam pierwsze kwiatki na róży Plaisanterie. Omal nie podskoczyłam z radości.

Zakwitła rutewka orlikolistna i szałwia lekarska.

Wkrótce zakwitnie różana terminatorka Rosa de resht (najlepiej ze wszystkich róż zniosła nietypową zimę i wiosenne przymrozki)

Mocno mnie zdołowały pozimowe straty wśród róż (wszystkie żyją, ale większość mocno straciła na wysokości) i poprzymrozkowe straty wśród bylin. Cieszę się jak głupia, że tawułki Arendsa, przycięte do ziemi, pięknie odbiły i zamierzają wkrótce zakwitnąć. Takich emocji nie dadzą żadne podróże.
ryska 21:11, 22 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zobacz, co byłoby w tym zakątku, gdyby róże nie wymarzły.
Serce wciąż mi krwawi za utratą tego widoku.

Bardzo mi brakuje eksplozji kolorystycznej. Tych kolorowych plamek jest w tym sezonie jak na lekarstwo.

Ale te wypasione róże przyćmiły urodę piwonii. A w tym roku proszę bardzo - królowa ogrodu
Helen 21:19, 22 maj 2024

Muszę obfocić moją jarzmiankę, bo niby też większa i na biało kwitnąca a jednak chyba inna
Gruszka_na_w... 21:27, 22 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Pięknie zielono,gęściutko i te kolorowe akcenty, tak sucha i mroźna była ta wiosna rośliny nie mają lekko.

Mają mocno pod górkę. Podziwiam je za chęć życia i za to, że mimo tak wielu przeciwności starają się spełnić pokładane w nich nadzieje.

Gruszka_na_w... 21:36, 22 maj 2024

Iwonka napisał(a)
Hani ogród i kawusia, takie to właśnie miałam przyjemności
Kreta w bonusie Super, że wyjazd udany! Byłaś w tej części wyspy, której nie widziałam.
Niezłe serpentyny. Podróżując z miejscowymi kierowcami mam jakieś zaufanie, że umieją w takie drogi
Poza tym fajnie popatrzeć na lokalne życie. Kreta ma niepowtarzalny kolor, taki trochę afrykański odcień. Byłoby super wrócić kiedyś i zobaczyć krajobrazy, które nam pokazałaś.

A ogród ma się świetnie, suszy nie widać, śliczna piwonia bowl of beauty. No i jarzmianki. Czy to prawda, że liście mają się dobrze w wilgotnym cieniu, z kwiatem w słońcu? Masz bardzo zdrowe, dorodne egzemplarze.

Sama przenigdy nie zdecydowałabym się tam kierować samochodem. Na wąskich uliczkach trzeba się często przeciskać dosłownie o milimetry od zaparkowanych przypadkowo aut. To nie na moje nerwy. Powszechne jest wymuszanie pierwszeństwa na wyjazdach z podporządkowanej. Oczy trzeba mieć dookoła głowy.
Twoja fotorelacja i oglądany aktualnie serial grecki z wyspą Paxos w tle mocno skłaniają mnie do odwiedzin Korfu. Komunikacja miejska i międzymiastowa wygląda obiecująco. Może za rok się tam wybierzemy, bo na wczesną jesień zaplanowana jest już Hiszpania.

Jarzmianki w glinie rosną dobrze na każdym stanowisku. Kwitną obficie nawet wzdłuż zachodniej ściany budynku. Po południu tę rabatę cieniuje wiąz JH i rajska jabłonka, więc można przyjąć, że prawie cały dzień jest tam cień.
Gruszka_na_w... 21:37, 22 maj 2024

Makao napisał(a)
Wszystkie widoki piękne ale te z Twojego ogrodu najlepsze

Cmok!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies