Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 16:59, 21 maj 2024

Kwitnie Nova Zembla i Catharine van Tol. Do kwiatów lubią zaglądać trzmiele. Oba rodki idealnie się sprawdzają jako wypełniacze pomiędzy iglakami na froncie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:08, 21 maj 2024

I na koniec takie tamy.

Penstemony tuż, tuż. Przetacznikowiec też.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Narsilia 17:26, 21 maj 2024

Pięknie zielono,gęściutko i te kolorowe akcenty, tak sucha i mroźna była ta wiosna rośliny nie mają lekko.
Iwonka 17:41, 21 maj 2024

Hani ogród i kawusia, takie to właśnie miałam przyjemności
Kreta w bonusie Super, że wyjazd udany! Byłaś w tej części wyspy, której nie widziałam.
Niezłe serpentyny. Podróżując z miejscowymi kierowcami mam jakieś zaufanie, że umieją w takie drogi
Poza tym fajnie popatrzeć na lokalne życie. Kreta ma niepowtarzalny kolor, taki trochę afrykański odcień. Byłoby super wrócić kiedyś i zobaczyć krajobrazy, które nam pokazałaś.

A ogród ma się świetnie, suszy nie widać, śliczna piwonia bowl of beauty. No i jarzmianki. Czy to prawda, że liście mają się dobrze w wilgotnym cieniu, z kwiatem w słońcu? Masz bardzo zdrowe, dorodne egzemplarze.

Makao 19:03, 21 maj 2024

Wszystkie widoki piękne ale te z Twojego ogrodu najlepsze
Juzia 20:08, 21 maj 2024

Makao napisał(a)
Wszystkie widoki piękne ale te z Twojego ogrodu najlepsze

Też tak myślę!
Helen 21:55, 21 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, czy kojarzysz coś więcej w nazwie niż jarzmianka? Ja mam jakąś jarzmiankę większą, trochę inne liście, mniej powcinane, która sieje się jak goopia. Generalnie u mnie do wymiany na taką zwykłą jarzmiankę Ta jest piękna
Alija 22:50, 21 maj 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nazwy piwonii nie znam. Dostałam je od swojego Taty i są dla mnie szczególną pamiątką. Rozpoznaję tylko Bowl of beauty. Zwykle kwitnie razem z różami. W tym sezonie róże przemarzły do ziemi i z duetu nici.

Piwonia cudna, a na dodatek wspaniała pamiątka, więc ma wartość sentymentalną, w ogóle pięknie w ogrodzie. Różaneczniki kwitną obficie, u mnie w tym roku niektóre najpierw wypuściły nowe pędy, a potem dopiero zaczęły rozwijać się kwiaty (w ograniczonej ilości), nie wiem czym to było spowodowane, bo niektóre rodki kwitną normalnie.?
Wyjazd wspaniały, widoki przepiękne.
Magara 23:56, 21 maj 2024

Haniu, widać, że tęskniłaś się za ogrodem
ryska 11:39, 22 maj 2024

Wrócić do domu i zobaczyć takie widoki to wielka radość
Piwonia wymiata.