Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosialuk 15:27, 22 cze 2024

Haniu bujnie wszystko rośnie. Przetacznik Marietta przyciąga wzrok kolorkiem. A co do jarzmianek, to mam dwie sztuki, co kwitnąć nie chcą. Przesadzę je w końcu, to może się odobrażą,
Gruszka_na_w... 16:43, 22 cze 2024

Magara napisał(a)

Zdjęcia obejrzałam, nie widzę powodów do martwienia się brakiem kolorów i kwiecia w ogrodzie
Nie żebym Ci miejsca na maruderskiej kanapie żałowała oczywiście

A odnośnie sypania popiołem - kiedy to robisz konkretnie? Bo sezon palenia w kominku się ciut wydłuża - wychodzi na to, że tylko lipiec i sierpień bez przepaleń jest

Brakiem kwiecia będę się martwić w lipcu. Lato rozpoczęło się akuratnie, prawie tak jak zawsze. Jest kolorowo! Aczkolwiek nieco mniej bujnie niż przywykłam. To stwierdzenie faktu, a nie marudzenie.

U mnie sezon kominkowy rozpoczyna się zwykle po 15 października, ale wtedy na rabatach jeszcze sporo się dzieje. Podsypywanie popiołem stosuję zwykle od końca listopada do końca lutego. Nadmiary popiołu wysypuje do kompostownika.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:48, 22 cze 2024

Juzia napisał(a)

Haniu a granulowanym obornikiem bydlęcym podlewasz? Jak to rozrobić? Ja zawsze sypałam... ale to marnowanie dobrego towaru u mnie, bo kora miejscami gruba a mieszać z glebą nie ma jak...

Kory na rabatach prawie u mnie nie ma. Granulowany obornik dostają róże i hortensje. Mieszam go z ziemią (kompostem) pod krzaczkami. W użyciu są gnojówki z pokrzywy i ze skrzypu. Wiosną reszta ogrodu ozdobnego, w tym trawnik, dostaje azofoskę, a we wrześniu polifoskę. Nie jestem w stanie traktować każdej ogrodowej rośliny indywidualnie. Uboga gleba pewnie rządzi się innymi prawami i wymaga większej troski przy nawożeniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:49, 22 cze 2024

Anda napisał(a)
Juzia, ja nie Hania, ale granulowany obornik wsypuję do konewki np. wieczorem, a rano tym podlewam. Ilość obornika to 2 kubki na 10 L konewkę

Zapamiętam! W razie, gdyby kiedyś zabrakło pokrzyw w okolicy.
Juzia 17:00, 22 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kory na rabatach prawie u mnie nie ma. Granulowany obornik dostają róże i hortensje. Mieszam go z ziemią (kompostem) pod krzaczkami. W użyciu są gnojówki z pokrzywy i ze skrzypu. Wiosną reszta ogrodu ozdobnego, w tym trawnik, dostaje azofoskę, a we wrześniu polifoskę. Nie jestem w stanie traktować każdej ogrodowej rośliny indywidualnie. Uboga gleba pewnie rządzi się innymi prawami i wymaga większej troski przy nawożeniu.

Tak myślałam
Ale kto pyta nie błądzi... Ewa już poratowała
Gruszka_na_w... 17:02, 22 cze 2024

Iwonka napisał(a)
Dziękuję za przepis na bułeczki, sposób ich skręcania jest rewelacyjny.
Będę dziś piekła, wreszcie nastał weekend "domowy". Uwielbiam świeży kardamon mielony w moździerzu.
Dam znać wieczorem co wyszło, ten skręt jest fajny

Haniu ja też się cieszę, że małe centrum ogrodowiskowe mamy w promieniu 100 km.
Rok 2017 był dla mnie jednym z najtrudniejszych. Wtedy przyszedł impuls do zalogowania na forum.
Tyle dobra urodziło się w tym czasie...
Ogrody nam pięknieją ale potencjał ludzki najpiękniejszy. Rozmowy o roślinach i życiu. Wsparcie w trudnych chwilach, wizyty pełne radości i śmiechu.

Hitem jest jedna z sytuacji, syn wychodzi do pracy na standardowe 8 godzin, ja siedzę z "forumką" i sobie gadamy.
Młody wraca po 22, my nadal pogrążone w rozmowie, skończyłyśmy chyba przed północą
Dla dzisiejszego "technologicznego" pokolenia jesteśmy trochę jak dinozaury

Wracając do ogrodu, podziwiam nowe dodatki, rzeźby są rewelacyjne!
Ciekawam ciurkadełka

Dla tych bułeczek warto poświęcić wolny czas. Są przepyszne. Kardamon lubię też jako dodatek do kawy.
Ogrody faktycznie nam pięknieją, co motywuje bardzo do kolejnych działań. Duszy rewolucjonistki nie mam, ale na miarę swoich możliwości staram się każdego roku coś tam zmodernizować.
Ciurkadełko jest takie zabawkowe, ale widać je z okna kuchennego i o dziwo spodobało się mężatemu. Był bardzo podekscytowany, kiedy zadziałało. Nie montowałam dyszy rozprowadzającej strumień wody szerzej, bo obawiałam się przypalenia sąsiadujących roślin.
Nie ma, tak jak u Judith i Mrokasi, patyczków centrujących dysze, ale mi to nie przeszkadza. jest raz tu, raz tam. Najważniejsze, że stabilnie trzyma się tafli wody. Dobrze napowietrza wodę. Działa nawet przy zachmurzeniu, Srumień wody jest wtedy mniejszy.

I z drugiej strony.

Gruszka_na_w... 17:03, 22 cze 2024

Juzia napisał(a)

Tak myślałam
Ale kto pyta nie błądzi... Ewa już poratowała

Na Ewę można liczyć jak na Zawiszę.
Gruszka_na_w... 17:08, 22 cze 2024

Gosialuk napisał(a)
Haniu bujnie wszystko rośnie. Przetacznik Marietta przyciąga wzrok kolorkiem. A co do jarzmianek, to mam dwie sztuki, co kwitnąć nie chcą. Przesadzę je w końcu, to może się odobrażą,

One mi się wydają żelazne.

Marietta przyciąga jak magnes. Każdy odwiedzający ogród o nią pyta. Dla porównania ten różowy. Nie ma w sobie tego czegoś.

Gruszka_na_w... 17:21, 22 cze 2024

Bardzo cieszą pierwsze zbiory w warzywniku, zwłaszcza, jeśli można je natychmiast skonsumować. Chwilowo tylko jako dodatki, ale wkrótce powinno być lepiej. Pesto z orzechów nerkowca, czosnku, natki pietruszki i oleju lnianego, czerwona cebulka w szaszłyku i gotowany bób.

Nocą coś popadało, popołudnie jest słoneczne i leniwe. Prawdziwie letnie klimaty.

Klon strzępiastokory na rondzie.

Bylinowe zakątki.
szałwia okręgowa Purple Rain, końcówka naparstnicy, róża Souvenir du dr Jamain; kiścień z Mary Rose w tle

Gruszka_na_w... 17:27, 22 cze 2024

Trojeść bulwiasta w stipie; LO

rabata zachodnia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies