Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:08, 21 cze 2024

Lawenda gorsza i lepsza.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:20, 21 cze 2024

Trzymam te berberysy dla jesiennych przebarwień, choć w pełni sezonu nie przepadam za ich wybarwieniem.

Jeżówki tuż, tuż.

Powojnik wciąż cieszy kwieciem, choć sporo płatków opadło już na ziemię.

Na froncie bez zmian.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wiolka5_7 15:26, 21 cze 2024

Haniu podoba mi się ten przetacznik Marietta długo kwitnie? Potrzebuję dużo wody?

Piękne widoczki czerwcowe pokazujesz
Judith 15:39, 21 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bezodmianowa. Kupowałam jako jarzmiankę major; nie miała innych dodatków w nazwie.

Potem dokupiłam jakąś bordowokwiatową, ale dogorywa.

Dziękuję
Już dzisiaj miałam po nie jechać, tak żem się napaliła, proszę ja Ciebie, ale auto będzie potrzebne na innym polu, potem mecz, więc chyba dopiero jutro .
Juzia 16:16, 21 cze 2024

Mrówek też mam sryliony. Najbardziej wkurzają mnie mrowiska wewnątrz kęp traw czy żywotnikowych kulek. Ciężko je zauważyć, a potem zlikwidować. Dzięki za informacje, że Empular można stosować całorocznie. Opryskam graby na froncie. Mszyc jest w tym sezonie bardzo dużo.

Plagi w innych ogrodach nie działają na mnie pokrzepiająco. Do własnych mrówek i mszyc mam bardziej emocjonalny stosunek. Dla mnie pocieszeniem jest fakt, że w ogrodzie zawsze coś wygląda przyzwoicie i niepowodzenia ogrodowe nie są w stanie zgasić mojej radości z tego powodu.

OOoo tak! W trawach długo nie widać, że jest mrowisko. I w lawendzie! A póxniej zonk jak przestaje rosnąć nagle

Ja też niby narzekam to na mrówki to na mszyce... to na suszę Ale zawsze jest coś na co można popatrzeć z uśmiechem Np niebo! Hahahahahahaha!

Moje jarzmianki mają liści tyle co Twoje....a tylko trzy kwiatki. Dlaczego???

Gruszka_na_w... 19:27, 21 cze 2024

Juzia napisał(a)

Moje jarzmianki mają liści tyle co Twoje....a tylko trzy kwiatki. Dlaczego???

Za kwitnienie odpowiada potas. Spróbuj w sezonie palenia w kominku podsypywać rabaty bylinowo- różane popiołem drzewnym (liściastym). Powinno być lepiej. Wiosną wymieszaj go z glebą.
mrokasia 20:36, 21 cze 2024

Za kwitnienie odpowiada potas. Spróbuj w sezonie palenia w kominku podsypywać rabaty bylinowo- różane popiołem drzewnym (liściastym). Powinno być lepiej. Wiosną wymieszaj go z glebą.

O widzisz, super podpowiedź. U mnie też dwie kępy jarzmianki mają piękne liście a kwiatka ani jednego.
Gruszka_na_w... 21:12, 21 cze 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Haniu podoba mi się ten przetacznik Marietta długo kwitnie? Potrzebuję dużo wody?

Piękne widoczki czerwcowe pokazujesz

W zeszłym sezonie przetacznik Marietta kwitł aż do przymrozków. Systematycznie wycinałam mu to, co przekwitło. Łodygi ma zdecydowanie grubsze od szałwi. Taki trochę sztywniak z niego jest.
Czerwcowe widoczki dziękują. W lipcu ogród tradycyjnie przygaśnie.
Gruszka_na_w... 21:14, 21 cze 2024

mrokasia napisał(a)

O widzisz, super podpowiedź. U mnie też dwie kępy jarzmianki mają piękne liście a kwiatka ani jednego.

Popiół ma co prawda silny odczyn zasadowy, ale kiedyś zrobiłam eksperyment i podsypałam go nieco hortensjom bukietowych. Z dobrym skutkiem.
Gruszka_na_w... 21:16, 21 cze 2024

Judith napisał(a)

Dziękuję
Już dzisiaj miałam po nie jechać, tak żem się napaliła, proszę ja Ciebie, ale auto będzie potrzebne na innym polu, potem mecz, więc chyba dopiero jutro .

U mnie dzisiaj była taka duchota, że z wyprawy samochodem do centrum wróciłam cała mokra. Jutro ma być nieco chłodniej. Łatwiej będzie się skupić na wyborze najbardziej dorodnych jarzmianek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies