Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:41, 20 cze 2024

antracyt napisał(a)
Haniu, co dajesz do warzywnika w miejscu po groszku?

Łęty groszku po zbiorach tnę na kawałki i przekopuję z glebą. Traktuje je jako zielony nawóz. Można po 20 lipca wysiać w to miejsce warzywa krótkiego dnia: szpinak, rzodkiewkę sałaty. Można też wysiać fasolkę szparagową na jesienny zbiór. Do końca czerwca można też wysiać ogórki. Do zbioru będą we wrześniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:03, 20 cze 2024

LO dały w tym roku popis. A w ogóle się nie zapowiadało, że tak będzie.

Mary Rose odżyła po wycięciu sąsiadującej z nią Rosy Rugosy (drugie zdjęcie)

Wczoraj ogród nawiedziła półgodzinna solidna ulewa. Wolałaby co prawda spokojny całodzienny deszcz, ale narzekać nie będę. Odpadło mi wieczorne podlewanie warzywnika. Ogrodowych szkód ulewa nie poczyniła. Dobrze, że wczoraj pościnałam z róż nieatrakcyjne już kwiecie.

Zakwitły śmiałki darniowe.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 11:18, 20 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bardzo długo. Na tym zdjęciu ma wystawę zachodnią. Dosyć mocno cieniują ją drzewka ze studziennej. W optymalnych warunkach kwitnie prawie dwa miesiące.

edit: jarzmianki ścinam po pierwszym kwitnieniu, ale nie do ziemi, tak ja jakieś 30-40 cm, powtarzają kwitnienie, ale już nieco skromniej.

Oo to i u mnie by pasowały, mam coraz więcej cienia w ogrodzie. Ale w planach są jakieś wycinki, muszę wpuścić więcej słońca, na niektóre rabaty
Gruszka_na_w... 11:20, 20 cze 2024

Na żółto i maślano.

Szałwię okręgową z pewnością będę dzielić. Bardzo przypadła mi do gustu.

Kontonaogrod 11:43, 20 cze 2024

Pięknie masz. Jakie róże! Bujność widzę, bujność
Gruszka_na_w... 12:27, 20 cze 2024

Basieksp napisał(a)

Oo to i u mnie by pasowały, mam coraz więcej cienia w ogrodzie. Ale w planach są jakieś wycinki, muszę wpuścić więcej słońca, na niektóre rabaty

Parę lat temu złapałam się na tym, że w centralnej części ogrodu zrobiło mi się za dużo cienia. Pod topór poszły dwie zwykłe katalpy i dwa tamaryszki. Zyskałam miejsce na byliny i jestem z tej decyzji zadowolona. Kiedy się zakłada ogród, to nie zawsze można sobie wyobrazić, co będzie, kiedy drzewa się rozrosną.
Gruszka_na_w... 12:29, 20 cze 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Pięknie masz. Jakie róże! Bujność widzę, bujność

Bujność zapobiega niechcianym widokom. Innego wyjścia nie było. Choć czasem żal mi tych widoków na okolicę, które miałam w momencie zakupu działki. Miło było sięgać wzrokiem dalej niż jej granice. Tych widoków Ci najbardziej zazdroszczę. Masz zagwarantowaną intymność.
Magara 23:36, 20 cze 2024

Trudno mi zidentyfikować odmianę mojego jaśminowce. Dostałam go w gratisie przy okazji jakiegoś większego zamówienia wiele lat temu. Rośnie raczej wąsko. Nie wiem, czy powodem jest bliskie sąsiedztwo koreanki z jednej, a irgi pomarszczonej z drugiej strony, czy też to jego przyrodzona cecha.
Początkowo też go nie cięłam, ale zauważyłam, że coraz słabiej kwitnie. Doczytałam, że trzeba go systematycznie przycinać po kwitnieniu. Robię to wg zasad przewidzianych dla wszystkich krzewów, tzn. co roku wycinam najniżej jak się da 1-2 najstarsze gałęzie, a te, które zostały skracam na pożądaną wysokość. On u mnie dorasta do 4-5 m. Po cięciu ma ok. 3 m. Do cięcia używam sekatora na wysięgniku i sekatora dwuręcznego.
Do zasłaniania niechcianych widoków nadawałyby się kaliny Rozeum. Są bardziej przyjazne, bo nie wymagają corocznego cięcia i rosną szerzej niż jaśminowiec (przynajmniej ten mój).

Haniu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Moje mają po 3 główne pędy... Kładą się, jako krzak. Mam wrażenie, że cięcie na wysokości 2/3 powoduje, że tam się jeszcze bardziej rozkrzewiają w kolejnym roku i jeszcze bardziej kładą w kolejnym Muszę się nad tym problemem pochylić bo MUSZĄ rosnąc tam gdzie rosną
Juzia 08:11, 21 cze 2024

Malownicze z pewnością nie są. Chyba muszę wpisać ten wiąz na listę do wiosennych oprysków Empularem.
Sama zobacz

Nawet Montany są pociapane spadzią.

Wiąz zaczyna odżywać i wypuszcza młode listki, a ta cholerna mszyca przeniosła się na graby. Ogrodnik to nigdy nie zazna spokoju. Zawsze coś!

No nie za piękne...
Emulparem można cały sezon niby. Miałam pryskać. Zapomniałam. Ale chyba prysnę... cisy na miseczniki.

Mszyca i mrówki to u mnie wróg nr 1 Nie jesteś sama!
Tak Cię pocieszam

Wafel 11:14, 21 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki. Pytałam w 7 miejscach o nóż do darni i nigdzie nie było, a nawet spotkały mnie zdziwione spojrzenia i pytania co to takiego…poddałam się ze stacjonarnymi zakupami i zamówiłam ten Magnusson, który używasz. W tej cenie nie liczę na jego długowieczność, ale kilka sezonów może pociągnie.

On jest naprawdę solidnie wykonany, bynajmniej ten co mam daj znać czy jesteś zadowolona