Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Magara 22:37, 21 cze 2024

Haniu, moje jaśminowce z 5 latek już mają Zrobię tak jak mówisz

Zdjęcia obejrzałam, nie widzę powodów do martwienia się brakiem kolorów i kwiecia w ogrodzie
Nie żebym Ci miejsca na maruderskiej kanapie żałowała oczywiście

A odnośnie sypania popiołem - kiedy to robisz konkretnie? Bo sezon palenia w kominku się ciut wydłuża - wychodzi na to, że tylko lipiec i sierpień bez przepaleń jest
Juzia 08:03, 22 cze 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Za kwitnienie odpowiada potas. Spróbuj w sezonie palenia w kominku podsypywać rabaty bylinowo- różane popiołem drzewnym (liściastym). Powinno być lepiej. Wiosną wymieszaj go z glebą.

No patrz.... marudzę żonowi żeby sypał, ale chyba ten kawałek ominął

Myślę, że sam popiół u mnie nie wystarczy. Cały ogród mam zabiedzony. Leję florovitem od wiosny. Gnojówka z pokrzyw też była. Litr potasu wylałam już, ale tylko na kwitnące krzaki Czekam na dostawę Gnojówka z liści pomidorów i bananów się już zrobiła. Będę lać na dniach.
Żelazo też litrami już leję, bo rh i hortki mają zaawansowaną chlorozę. Wystarczyły dwa sezony bez dopalaczy i taka bieda.

Haniu a granulowanym obornikiem bydlęcym podlewasz? Jak to rozrobić? Ja zawsze sypałam... ale to marnowanie dobrego towaru u mnie, bo kora miejscami gruba a mieszać z glebą nie ma jak...

Anda 08:29, 22 cze 2024

Juzia, ja nie Hania, ale granulowany obornik wsypuję do konewki np. wieczorem, a rano tym podlewam. Ilość obornika to 2 kubki na 10 L konewkę

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 08:34, 22 cze 2024

Anda napisał(a)
Juzia, ja nie Hania, ale granulowany obornik wsypuję do konewki np. wieczorem, a rano tym podlewam. Ilość obornika to 2 kubki na 10 L konewkę

O! Dziękować!

Anda 08:36, 22 cze 2024

Jeszcze przed podlewaniem zamieszam porządnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 08:40, 22 cze 2024

Anda napisał(a)

Ooo, super pomysł .
LIDKA 08:47, 22 cze 2024

Chyba z patentu na podlewanie obornikiem tez skorzystam.

Dotąd sypałam.
Iwonka 09:04, 22 cze 2024

Dziękuję za przepis na bułeczki, sposób ich skręcania jest rewelacyjny.
Będę dziś piekła, wreszcie nastał weekend "domowy". Uwielbiam świeży kardamon mielony w moździerzu.
Dam znać wieczorem co wyszło, ten skręt jest fajny

Haniu ja też się cieszę, że małe centrum ogrodowiskowe mamy w promieniu 100 km.
Rok 2017 był dla mnie jednym z najtrudniejszych. Wtedy przyszedł impuls do zalogowania na forum.
Tyle dobra urodziło się w tym czasie...
Ogrody nam pięknieją ale potencjał ludzki najpiękniejszy. Rozmowy o roślinach i życiu. Wsparcie w trudnych chwilach, wizyty pełne radości i śmiechu.

Hitem jest jedna z sytuacji, syn wychodzi do pracy na standardowe 8 godzin, ja siedzę z "forumką" i sobie gadamy.
Młody wraca po 22, my nadal pogrążone w rozmowie, skończyłyśmy chyba przed północą
Dla dzisiejszego "technologicznego" pokolenia jesteśmy trochę jak dinozaury

Wracając do ogrodu, podziwiam nowe dodatki, rzeźby są rewelacyjne!
Ciekawam ciurkadełka

Juzia 10:14, 22 cze 2024

Anda napisał(a)
Jeszcze przed podlewaniem zamieszam porządnie

Zapaszek pewnie intensywniejszy
Judith 12:01, 22 cze 2024

Anda napisał(a)

Rewelacja! Dzisiaj zalewam!

EDIT: Jeszcze tylko prośba do Andy o zdefiniowanie pojęcia „kubek” .