Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:05, 28 wrz 2024

Magara napisał(a)
Haniu, oczywiście do Ciebie też zaglądam regularnie
I też bardzo sobie cenię Twoje relacje z prac ogrodowych - motywujesz bardzo a "przypominacz" z Ciebie też zacny, bardzo zacny, najlepszy Zawsze coś z Twoich "prac" ląduje na liście mojej

Napisz proszę czy planujesz jakieś opryski jesienne miedzianem albo preparatami olejowymi???

Jak dobrze mieć ogrodowych przyjaciół. Jesienny oprysk 5% roztworem mocznika będzie wykonany. Dziękuję za przypomnienie. Preparatem olejowym będę pryskała wiosną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:09, 28 wrz 2024

Gosialuk napisał(a)
A ja zostawiam werbeny, żeby się wysiewała. U mnie tylko w tym roku można mówić o urodzaju siewek. Długo jest dekoracyjna i za to ją lubię.
U Ciebie Haniu ogród już sprawia wrażenie dojrzałego. Pięknie ci rosną hortensje.

Najstarsze zakamarki ogrodu mają 13 lat, większość około 10. Na dojrzałość chyba trzeba by poczekać jeszcze z 10 lat, ale niewątpliwie rośliny mocno się wypiętrzyły.
Werbenę też lubię, ale z powodu gęstych nasadzeń jej nadmierny wysiew mocno komplikuje życie ogrodnikowi. Trzeba wydłubywać potem siewki z wnętrza innych roślin.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:11, 28 wrz 2024

Wczoraj zdążyłam jeszcze rzutem na taśmę dokonać ostatniego w tym sezonie cięcia zimozieloności. Na szczęście nie wszystkie wymagały wizyty u fryzjera. Przycięłam bukszpany i ostrokrzewy.
Wafel 17:44, 28 wrz 2024

Ja melduję, że wykopałam swoje mieczyki abisyńskie w przyszłym roku pójdą do donicy, nie zakwitły mi w ogóle i tylko mnie te liście denerwowały...
Gruszka_na_w... 20:07, 28 wrz 2024

Wafel napisał(a)
Ja melduję, że wykopałam swoje mieczyki abisyńskie w przyszłym roku pójdą do donicy, nie zakwitły mi w ogóle i tylko mnie te liście denerwowały...

No masz! Mnie też by denerwowały.
Monia81 20:14, 28 wrz 2024

Jak ja lubię Haniu jak piszesz co ogarnęłaś wtedy też wiem co mi zostało widoczki jesienne cudne
Magara 22:58, 28 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jesienny oprysk 5% roztworem mocznika będzie wykonany.

Haniu, a napiszesz coś więcej?
Oprysk mocznikiem jesiennym to dla mnie nowość, widać mi przez te lata na forum umknęło
Skąd mocznik w 5procentowym roztworze się bierze? Zajrzałam na allegro, mocznika różnego mnogość, zgłupiałam.
No i koniecznie napisz co będziesz opryskiwać i dlaczego
Gruszka_na_w... 11:08, 29 wrz 2024

Magara napisał(a)

Haniu, a napiszesz coś więcej?
Oprysk mocznikiem jesiennym to dla mnie nowość, widać mi przez te lata na forum umknęło
Skąd mocznik w 5procentowym roztworze się bierze? Zajrzałam na allegro, mocznika różnego mnogość, zgłupiałam.
No i koniecznie napisz co będziesz opryskiwać i dlaczego

Mocznik to nawóz granulowany. Zwykle kupuję go w workach 2 lub 5 kg. Dosyć łatwo rozpuszcza się w wodzie. 5% roztwór uzyskuje się rozpuszczając 0,5 kg mocznika w 10 litrach wody. Mam na stanie opryskiwacz, który zakłada się na plecy jak tornister, w jednej ręce mam wajchę do pompowania, a w drugiej lancę. Na liściach i na korze drzewek pod koniec sezonu gromadzą się zarodniki różnych grzybów. Oprysk mocznikiem wykonuje się na wszystkich drzewkach owocowych. U siebie pryskam nim też krzewy owocowe i opadłe liście róż. Zabieg zwykle wykonuje się po pierwszym przymrozku. U siebie zrobiłam go dzisiaj, bo kurczy mi się czas na jesienne prace.
Gruszka_na_w... 11:10, 29 wrz 2024

Monia81 napisał(a)
Jak ja lubię Haniu jak piszesz co ogarnęłaś wtedy też wiem co mi zostało widoczki jesienne cudne

Ogarniam, jak to mówi Wiola, małymi kroczkami. Widoczki dziękują za dobre słowo.
Dzisiaj ponownie wykonałam kolejny kroczek. Ostatnie dynie i cukinie zostały zebrane, materię zieloną pocięłam i przekopałam z końskim obornikiem.
Magara 21:07, 29 wrz 2024

Haniu, wielkie dzięki za info mocznikowe Opryskiwacz na stanie.
2 kilogramy już w koszyku