Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:27, 25 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Na liście nie ma pietruszek. Zostawiasz w gruncie?

Korzeniowa ma grubość cieniutkiego ołówka. Ona zreszta nigdy mi nie dorastała do sensownych rozmiarów, dlatego wysiałam tylko jeden rządek. Teraz została jego połowa. Wykopywanie nie ma sensu. Pietruszkę naciową nieco przytnę i te odcięte listki zamrożę, a reszta zostanie w gruncie. Jest zdatna do spożycia na bieżąco pod warunkiem, że nie będzie silnych mrozów i opadów śniegu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:30, 25 wrz 2024

Basieksp napisał(a)

Szczerze, tak jakoś trochę szybko, ale to już jesień, a do mnie jakoś nie dociera jeszcze, że za chwilę mogą być przymrozki. Tak jakoś zawiesiłam się między latem a jesienią

Miałam podobnie, ale uświadomiłam sobie, że wkrótce czeka mnie wyjazd i byłoby dobrze, gdybym z pracami uwinęła się przed nim. W listopadzie obrabianie ziemi na zewnątrz jest już mało przyjemne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
darkowa 21:52, 25 wrz 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jak w kalejdoskopie, co roku to samo, ale...mnie samej dobrze robi takie publiczne odhaczanie kolejnych prac z listy. Motywuje do kontynuowania działań.

O tak , jak Patrycja napisała
Dla mnie to też jest ważne
I dziękuję Haniu , że piszesz o tym...

A w ogrodzie jak zwykle pięknie
antracyt 07:55, 26 wrz 2024

Podpisuję się pod tym co napisały dziewczyny Twoja lista odhaczonych prac zawsze mnie mobilizuje do wykonania przynajmniej jednej pozycji
Gruszka_na_w... 09:00, 26 wrz 2024

darkowa napisał(a)

A w ogrodzie jak zwykle pięknie

Jesień zaczyna się panoszyć w ogrodzie.

Gruszka_na_w... 09:08, 26 wrz 2024

antracyt napisał(a)
Podpisuję się pod tym co napisały dziewczyny Twoja lista odhaczonych prac zawsze mnie mobilizuje do wykonania przynajmniej jednej pozycji

Mnie samej z każdym sezonem coraz trudniej o uzyskanie odpowiedniego poziomu motywacji.
Gdyby mi się tak chciało, jak mi się nie chce.
Śliwy wiśniowe wypadły. Pozostały (od lewej) klon strzępiastokory, morwa biała i brzoza Doorenbos

Kwiecie aronii przemarzło w maju. Nie było ani jednego owocu. Pozostało cieszyć się jesiennym wybarwieniem.

Klon pensylwański szybko gubi liście; żółkną, zasychają i tyle. Przebarwień zero, ale zdobi korą.

tulucy 11:12, 26 wrz 2024

Haniu, nigdy bym nie powiedziała, że miałaś wodę w ogrodzie... jest przepiękny, niedościgniony wzór. Kolory bajeczne. Uwielbiam.
Agatorek 15:11, 26 wrz 2024

Cudowne te przebarwienia ❤️❤️❤️
Ogród jak z jakiejś bajki
Judith 19:29, 26 wrz 2024

Pięknie! U Ciebie zawsze jest mnóstwo kolorów, odrobinę Ci tego zazdroszczę
Świetnie, że ogród nie ucierpiał od zalegającej wody.
Co do jesieni w ogrodzie… U mnie - z uwagi na suszę - jesienne kolory były już w lipcu, zatem nic co dzieje się teraz w ogrodzie nie budzi we mnie skojarzeń z jesienią . U Ciebie też jesieni nie widzę .
Helen 21:42, 26 wrz 2024

Ja też uwielbiam Twój ogród