Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:04, 03 paź 2024

Tess napisał(a)
Przypomniałyście mi że też mam gumiaki (od niedawna, stąd zaćmienie)
Ale u mnie pada, więc z pracy w ogrodzie nici.

Haniu z pytaniem ogrodowym przyszłam.
Zainspirowana przez Ciebie posadziłam przegorzany. Nawet nieźle się prezentowały na tle cisów.
Ale mają strasznie dużą rozetę liści przy gruncie. Zagłuszają inne rośliny. Czy redukować te liście?

Przy okazji - próbowałam też pozbyć się czosnku główkowatego. syzyfowa praca To nie jest możliwe, się ich pozbyć.

Przegorzany można odchudzać wyłamując u podstawy rozetkę (teraz) lub pędy (wiosną). Swoje ścinam do ziemi zaraz po tym, kiedy te kuleczki przestają się "niebieszczyć". One mają skłonność do silnego samosiewu. Zostawiłam kiedyś na zimę i wczesną wiosną miałam przegorzanowy kożuch.
Czosnki główkowate da się wytępić, ale jest to praca na 2-3 sezony. Trzeba się zaopatrzyć w długą i wąską łopatkę. Te ich cebulki przybyszowe pojawiają się nie z boku jak to jest w przypadku innych czosnków, ale coraz niżej cebulki matecznej. Czasem są na głębokości 20-30 cm. Trzeba podważać ziemię wokół szczypioru i wybierać każdą 1-2-3 mm cebulkę. W tym sezonie miałam już tylko kilka szczypiorków. Cebulek nie można wyrzucać na kompost, bo są długowieczne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:07, 03 paź 2024

Juzia napisał(a)

No to dołączam do klubu

Juzia, Twoja glina jest bardziej treściwa. U mnie taka żółtawa pojawiła się jedynie po głębokich wykopach przy okazji montażu POŚ-ki i studni chłonnej. Te żółte bryły wywoziłam taczką na pobliskie ugory. Do dzisiaj jakieś jej niedobitki pojawiają się w warzywniku. Po 10-latach uprawy nie zmieniły ubarwienia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:10, 03 paź 2024

Gosialuk napisał(a)
Kurczę, muszę swoje gumiaczki sfocić po robocie, bo takiej dokumentacji w swoich zasobach jeszcze nie posiadam.

Podczas budowy robiliśmy sporo zdjęć. Niektóre z nich mamy nawet w domowej galerii ściennej. To świetna pamiątka. U mnie gumiaczki w sezonie późnojesiennym i zimowym są konieczne. Chodzenie na spacery z psem po drogach gruntowych wymaga odpowiedniego obucia.
Gruszka_na_w... 19:11, 03 paź 2024

TAR napisał(a)
Nie martwcie sie, w przyszłym tygodniu zapowiadaja +17. U nas leje od wczoraj, na bagiennych mam kaluze ale rosliny pod sosnami cale szczesliwe podniosły opadle listki. Ja mam jeszcze duzo do sadzenia. Nie wyrobilam sie w tym sezonie. Najwyzej zadoluje w zacisznym miejscu przy kompostowniku

Mam zapisane w głowie, że sezon kończy się gdzieś w okolicach 20 listopada. Sporo jeszcze czasu. Jedyny minus to ten kurczący się zastraszająco dzień.
Gruszka_na_w... 19:16, 03 paź 2024

Kordina napisał(a)

A gdzie to jest podłączone???

Wtyczka zapewne nie zmieściłaby się w otworze, który mimochodem sam się narzuca.
Tak po prawdzie siedzę na progu drzwi wejściowych. Prąd pożyczaliśmy od sąsiada i pewnie trwały wewnątrz jakieś wiercenia. Uparłam się robić ogród już na etapie fundamentów. Prawdopodobnie przysiadłam na progu, żeby odpocząć od rycia w ziemi.
Gruszka_na_w... 19:19, 03 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ja nie mam gumiaków, jak to możliwe ??? Ale i tak nie lubię grzebać w mokrej glebie i jak na łeb pada...

Ty mieszkasz w cywilizowanym miejscu. Gumowce są Ci zbędne. U mnie wkrótce całodobowo będą stały na ganku. Tak to jest, jeśli się żyje na rubieżach cywilizacji.
Wafel 19:47, 03 paź 2024

Ale jak będę jechać z dereniem do szwagierki na Warmię, to by się przydały
Gruszka_na_w... 19:51, 03 paź 2024

Wafel napisał(a)
Ale jak będę jechać z dereniem do szwagierki na Warmię, to by się przydały

Pod warunkiem, że to nie Ty będziesz prowadzić samochód. W gumowcach może być trudno o precyzyjne naciskanie pedałów.
PS. Szwagierka zakamuflowała się w centrum dziczy?
Wafel 19:56, 03 paź 2024

No dojazd między polami po glinie, póki co po deszczach masełko
Wafel 19:59, 03 paź 2024

Krótkie dni i mało weekendów już zostało, po pracy zanim się ogarnę i zjem późny obiad to ciemno się robi...