Gruszka_na_w...
19:04, 03 paź 2024

Przegorzany można odchudzać wyłamując u podstawy rozetkę (teraz) lub pędy (wiosną). Swoje ścinam do ziemi zaraz po tym, kiedy te kuleczki przestają się "niebieszczyć". One mają skłonność do silnego samosiewu. Zostawiłam kiedyś na zimę i wczesną wiosną miałam przegorzanowy kożuch.
Czosnki główkowate da się wytępić, ale jest to praca na 2-3 sezony. Trzeba się zaopatrzyć w długą i wąską łopatkę. Te ich cebulki przybyszowe pojawiają się nie z boku jak to jest w przypadku innych czosnków, ale coraz niżej cebulki matecznej. Czasem są na głębokości 20-30 cm. Trzeba podważać ziemię wokół szczypioru i wybierać każdą 1-2-3 mm cebulkę. W tym sezonie miałam już tylko kilka szczypiorków. Cebulek nie można wyrzucać na kompost, bo są długowieczne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz