Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:17, 04 paź 2024

Wafel napisał(a)
Piękne to zdjęcie z grabami...

Uwielbiam te frontowe graby za dosyć wczesny start wiosną, długie trzymanie liści i piękny pokrój. Świetnie osłaniają dom od drogi. Każdy członek rodziny ma swojego plus nieco później doszedł jeden dla ewentualnego "niespodziewanego gościa".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:23, 04 paź 2024

Juzia napisał(a)

Jak kopaliśmy... to głębiej ta glina nie była wcale taka sucha.
Myślę, że w tym jednym miejscu jest tej gliny po prostu za dużo (na głębokość).
Będę robić odwierty i sypać piach.
Mam jeszcze czas żeby poobserwować co tam się dzieje po deszczach.
I po wysianiu poplonu zobaczę co się będzie działo

Bardzo rozsądne podejście. Obserwacja gleby o różnych porach roku ułatwi późniejsze nasadzenia. Mnie bardzo zaskoczyła zdolność gliny do długiego przetrzymywania wilgoci oraz to, że podczas suszy nie da się w nią wbić pazurków. Olbrzymim jej plusem jest żyzność. Wsadzało się rośliny do dołków bez żadnych dodatków i rosło wszystko jak na drożdżach. Tego Ci życzę w nowym ogrodzie.
Zakup traktorka to świetny pomysł. Przy dużym areale każdy sprzęt ułatwiający pracę jest na wagę złota.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:27, 04 paź 2024

Juzia napisał(a)

A rozchodniki?!?!
Zobacz jakie Hania ma rozchodniki!!!!
Szok

Powiem Ci, że stan tych rozchodników jest dla mnie wielką zagadką. Rosną od 10 lat w ciężkiej, żyznej glebie, czasem mają nadmiar wilgoci, a wciąż trzymają pion i odpowiedni poziom estetyczny. Inne odmiany kwitną o wiele krócej i w sumie atrakcyjne są może ze dwa tygodnie. Te mi sie trafiły na lokalnym ryneczku jak ślepej kurze ziarno.
Wafel 00:39, 05 paź 2024

Jesienią w ogóle mnie żadne kolory nie męczą, bo tło się robi stonowane, przymglone,
czerwień trzmieliny jest wtedy wspaniała!

Dzisiaj zatrzymałam się na parkingu pod sklepem przed szpalerem grabów, chyba pod wpływem tych twoich przez chwilę siedziałam w samochodzie, żeby je sobie pooglądać, nawet nie wiem kiedy one tak szybko urosły, są bardzo ładne, zgrabne, liście faktycznie jeszcze teraz pięknie zielone, lubię ich kształt.
LIDKA 10:45, 05 paź 2024

Juzia napisał(a)

Jak kopaliśmy... to głębiej ta glina nie była wcale taka sucha.
Myślę, że w tym jednym miejscu jest tej gliny po prostu za dużo (na głębokość).
Będę robić odwierty i sypać piach.
Mam jeszcze czas żeby poobserwować co tam się dzieje po deszczach.
I po wysianiu poplonu zobaczę co się będzie działo

Juzia zleć badania geologiczne jak masz gline a chcesz oczyszczalnie. U mnie w okolicy glina i ludzion sie zapychają drenaze od oczyszczalni po kilku latach. Moja działa 5 rok ale maz sie przyłożył do budowy tych drenaży bo mieliśmy wytyczne z badań właśnie.

Glina w ogólnym rozrachunku to bardzo dobra ziemia. sama to zobaczysz jak tam zaczniesz kopać i sadzić. a sciółkowanie to podstawa bo bardzo poprawia jakość gleby.
Gruszka_na_w... 11:22, 05 paź 2024

Sądzę, że warto przeczytać tekst nawiązujący do niedawnej dyskusji o modzie na zbieranie muchomorów. Do mnie bardzo przemawia opinia doktorki od 7 boleści.
Judith 11:38, 05 paź 2024

Aj, nie wytrzymałam i się wypowiedziałam. Ale jednak zmilczę.
Wafel 11:41, 05 paź 2024

Są źródła naukowe, nawet tam podane w tym artykule czasopisma medyczne. Wiedzy trzeba szukać w źródłach naukowych, badawczych. Dobrze, że ten link zamieściłaś.
Judith 11:45, 05 paź 2024

Wafel napisał(a)
Są źródła naukowe, nawet tam podane w tym artykule czasopisma medyczne. Wiedzy trzeba szukać w źródłach naukowych, badawczych. Dobrze, że ten link zamieściłaś.

Tak!
Juzia 12:38, 05 paź 2024

LIDKA napisał(a)

Juzia zleć badania geologiczne jak masz gline a chcesz oczyszczalnie. U mnie w okolicy glina i ludzion sie zapychają drenaze od oczyszczalni po kilku latach. Moja działa 5 rok ale maz sie przyłożył do budowy tych drenaży bo mieliśmy wytyczne z badań właśnie.

Glina w ogólnym rozrachunku to bardzo dobra ziemia. sama to zobaczysz jak tam zaczniesz kopać i sadzić. a sciółkowanie to podstawa bo bardzo poprawia jakość gleby.

Badania przy robieniu oczyszczalni i tak robi firma.
Ale dzięki za radę! Będę się baczniej przyglądać tym drenażom!!!

Najgorsza (w sensie najwięcej) glina jest w miejscu warzywnika Ale zanim tam zacznę działać z warzywami to czasu jeszcze sporo minie. Zdążę przez ten czas trochę poprawić strukturę gleby. Mam nadzieję