Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:02, 09 paź 2024

Magara napisał(a)
Haniu Ja potrzebuję 6-7 godzin snu, żeby funkcjonować w dniu następnym Spać się kładę w granicach 2-3. Więc wstaję odpowiednio później Mus kury przestawić

O ile mi wiadomo kury chodzą spać o zmierzchu. Trudno raczej się do nich dostosować.
Tak późne kładzenie się spać kojarzy mi się z nocą sylwestrową. Zawsze miałam poczucie, że 1 stycznia jest dniem straconym. Za krótko trwał.
W zasadzie nigdy nie miałam ochoty na spanie dłużej niż do 8-9. Pewnie to wynik wychowania się w rodzinie o chłopskich korzeniach, w które życiową dewizą było przysłowie "Kto rano wstaje, temu pan bóg daje". Zbyt wczesne wstawanie (o świcie) nie odpowiada mojemu organizmowi. Samoistnie budzi się zwykle między 7, a 7:30. Dzień jest wtedy wystarczająco długi, aby dało się ogarnąć obowiązki i przyjemności.

O tej porze roku tak szybko zapada zmrok, że byłoby mi szkoda, gdybym obserwowała świat w większości tylko po ciemku.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:03, 09 paź 2024

LIDKA napisał(a)

Mam plan tak wstawać na emeryturze za 11 lat i kilka mcy. teraz wstaje przed 7.

To już niedługo. Zleci migusiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:06, 09 paź 2024

Makao napisał(a)
Ostatnio ze swoją psiapsi o tym rozmawiałam że im człowiek starszy tym szybciej wstaje. Ja po sobie widzę że jeszcze kilka lat temu w wakacje wstawałam o 10-11 jak dzieciaki nie musiałam do szkoły budzić a w te wakacje 7:00 godzina a ja oczy wielkie i ni huhu by spać dalej
Stwierdziłam że się starzeję

Kiedy pacholęta były w wieku szkolnym, to wstawały w dni wolne tak jak piszesz, ale...ja wstawałam wcześniej, bo bardzo doceniałam możliwość spędzenia poranków w ciszy, sama ze sobą, z kawą i dodatkami do niej. To był idealny dla mnie początek dnia.
Gruszka_na_w... 13:11, 09 paź 2024

Wafel napisał(a)
Miłego dnia dziewczyny! Ja lubię latem rano wstawać odkąd mam ogródek ale rzeczywiście Ania ja chyba też się starzeję, kiedyś miałam podobnie jak ty

To nie kwestia starości. Moim zdaniem to dojrzenie do tego, aby cieszyć się takimi drobnymi przyjemnościami jak omiatanie przyjaznej przestrzeni i wsłuchanie się w jej odgłosy; niespiesznie. Na starość człowiek zwykle się budzi z powodu bólu, sen jest niespokojny, przerywany. Żeby uzupełnić niedobory snu, to dosypianie odbywa się w dzień.
Gruszka_na_w... 13:14, 09 paź 2024

TAR napisał(a)

Ciezko mi wstawac, moze dlatego, ze w nocy wychodze 2 lub 3 razy ze starym pieskiem. I ten przerywany sen jest meczacy a nie wypoczynkowy.

To prawda. Po takim ciągu nocy z przygodami młody organizm regeneruje się szybciej niż ten dojrzały.
Gruszka_na_w... 13:24, 09 paź 2024

Złota polska jesień stoi u wrót.
Klon Ginnala idealnie dopasował się do hortek. Rabaty frontowe i zapłocie fajnie się dopełniają. Dobrze, że jest taka roślinna przesłona, bo naprzeciw od 4 lat trwa rozgardiasz budowlany. Przykro byłoby na niego zerkać aż tyle czasu.

Gruszka_na_w... 13:33, 09 paź 2024

Wczoraj wyciągnęłam pompę zanurzeniową ze studni chłonnej, umyłam ją i wraz z wężami schowałam do garażu. Powylewałam z wiader resztki gnojówek do kompostownika. Rozdrowniłam zainfekowane chorobami grzybowymi liście w sadzie. Takich nie kompostuję. Wsypałam je do worów bio i oddałam. Skosiłam trawę w ogrodzie i na zapłociu. Koszenia wciąż nie można odpuścić, bo trawa rośnie.

Juzia 13:46, 09 paź 2024

Jenyyy jakie kolory!!!
Aż się micha sama uśmiecha

U mnie tylko zielony i brązowy
Ambrowiec też jeszcze zielony!
Makao 15:34, 09 paź 2024

O kurcze cudnie. Jeżu jak cudnie.
A jakie niebo piękne.

U mnie od rana pada
Gruszka_na_w... 16:49, 09 paź 2024

Juzia, u mnie coraz więcej żółcieni i rdzawości.

Aniu, poranek był pochmurny, trochę popadało, ale w południe wyszło słońce i zrobiło się cieplutko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies