Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:45, 07 paź 2024

Juzia napisał(a)

Dokładnie to samo chciałam napisać

Gdyby jeszcze trafił się zaczarowany dorożkarz...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MagdaLenka 11:18, 07 paź 2024

TAR napisał(a)

Haniu a wiesz, ze na żółto przebarwia sie rowniez Heptakodium i ma rownie ciekawa kore co pensylwanski. Warto zaprosic to male ciekawe drzewko do ogrodu. Liscie przypominaja derenia kousa ale sam krzew nie jest wymagajacy tak jak deren, rosnie wszedzie i pieknie kwitnie na bialo we wrzesniu.
Szkoda, ze nie zdobylo uznania w naszych ogrodach.

A tutaj też się nie zgodzę i potwierdzam, co już napisała Hania - coraz częściej widuje się heptakodium na różnych wątkach. Ja sama mam je na liście chciejstw, tylko jeszcze nie wiem gdzie je upchnę.
MagdaLenka 11:24, 07 paź 2024

Haniu, upajam się Twoim ogrodem, podziwiam i zazdroszczę. Nie mogę doczekać się efektu dojrzałego ogrodu u siebie, kiedy już rośliny stworzą konkretną masę w przestrzeni, a co za tym idzie wrażenie przytulności.
TAR 12:11, 07 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)

A tutaj też się nie zgodzę i potwierdzam, co już napisała Hania - coraz częściej widuje się heptakodium na różnych wątkach. Ja sama mam je na liście chciejstw, tylko jeszcze nie wiem gdzie je upchnę.

Pozwole sobie z tym nie zgodzic Macie do czynienia z heptakodium w watkach odwiedzanych - juz optymistycznie napisze o 15-stu. Ale zapytajcie o rosline w ogrodniczym to sie okazuje, ze ludzie robia wielkie oczy co to za roslina. Mialam ja w poprzednim ogrodzie i mam w obecnym ale do popularnosci jej bardzo daleko. Nawet w necie trudno ja dostac.
Gruszka_na_w... 12:22, 07 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)
Haniu, upajam się Twoim ogrodem, podziwiam i zazdroszczę. Nie mogę doczekać się efektu dojrzałego ogrodu u siebie, kiedy już rośliny stworzą konkretną masę w przestrzeni, a co za tym idzie wrażenie przytulności.

Kiedy zawitałam na forum, to miałam bardzo podobne odczucia. W kojeniu tęsknoty za w miarę wypiętrzonym ogrodem pomagało mi otwieranie pierwszych stron wątków. Prawie wszyscy tu na forum zaczynaliśmy od połaci gołej, pobudowlanej ziemi. Nieliczni szczęśliwcy mogli się cieszyć zastanym drzewostanem, reszcie pozostawało cierpliwe oczekiwanie.
Nie wiem Magdalenko, czy 10 lat, to dużo, czy mało. Mnie zleciało nie wiem, kiedy. Oby Tobie czas biegł równie szybko i wymarzona przytulność pozwoliła Ci cieszyć się w pełni z faktu posiadania przydomowego ogrodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 12:23, 07 paź 2024

Eeee a jaki masz zajefajny front
Jakoś umknęły mi zdjęcia z Twojego frontu. Chyba nie trafiałam na zdjęcia
Super jest i ten żwir pięknie się prezentuje.
Ten płaczący iglak to świerk czy cis?

Chyba się zakochałam ❤️
Gruszka_na_w... 12:25, 07 paź 2024

TAR napisał(a)

Pozwole sobie z tym nie zgodzic Macie do czynienia z heptakodium w watkach odwiedzanych - juz optymistycznie napisze o 15-stu. Ale zapytajcie o rosline w ogrodniczym to sie okazuje, ze ludzie robia wielkie oczy co to za roslina. Mialam ja w poprzednim ogrodzie i mam w obecnym ale do popularnosci jej bardzo daleko. Nawet w necie trudno ja dostac.

Na szczęście właściciele szkółek przeczesują forum w celu zwietrzenia, jakie rośliny są aktualnie na topie. To dobrze rokuje, jeśli chodzi o dostępność tej rośliny w ofercie szkółek.
Pewnym minusem owego przeczesywania jest fakt, że ceny wychwalanych przez nas roślin mocno skaczą w górę.
Gruszka_na_w... 12:29, 07 paź 2024

Makao napisał(a)
Eeee a jaki masz zajefajny front
Jakoś umknęły mi zdjęcia z Twojego frontu. Chyba nie trafiałam na zdjęcia
Super jest i ten żwir pięknie się prezentuje.
Ten płaczący iglak to świerk czy cis?

Chyba się zakochałam ❤️

Lubię te moje frontowe rabaty, bo cechuje je całoroczna atrakcyjność i minimalna pracochłonność, a przy okazji zapewniają intymność.
Ten płaczek to 12-letni cyprysik nutkajski Jubilee. Bożenka/Kordina określa go mianem "wielkiej mrówy".

Początki tej rabaty nie wyglądały spektakularnie.

Wyleciał stamtąd świerk kłujący, w tym sezonie kolumnowe jałowce zastąpiłam cisami. Cyprysik pozostał jako gwiazda rabaty.
TAR 12:33, 07 paź 2024

wielkiej mrówy z kreskówy
Makao 14:01, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Lubię te moje frontowe rabaty, bo cechuje je całoroczna atrakcyjność i minimalna pracochłonność, a przy okazji zapewniają intymność.
Ten płaczek to 12-letni cyprysik nutkajski Jubilee. Bożenka/Kordina określa go mianem "wielkiej mrówy".

Początki tej rabaty nie wyglądały spektakularnie.

Wyleciał stamtąd świerk kłujący, w tym sezonie kolumnowe jałowce zastąpiłam cisami. Cyprysik pozostał jako gwiazda rabaty.

No początek to powiem Ci mizernie się zapowiadał ale efekt cudny.
Też dążę do takiego etapu że front będzie atrakcyjny cały rok ale coś mi hortki na jednej części pod grabami nie chcą rosnąć i kombinuję z nimi. Już wyciągnęłam je w tym roku i dała kompost w nogi oraz hydrożel ale słabo je tam widzę. Kiepska ziemia tam jest (piach) i mam wrażenie że cokolwiek bym im nie dawała to graby wszystko im wypiją lub szybko przeleci dalej.
W tym miejscu to tylko perowskja rosła dobrze ale graby wtedy słabły i musiałam ją wywalić. Teraz graby już są super.