Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 10:11, 07 paź 2024

Basieksp napisał(a)

Ooo, dziękuję dobrze, że zapytałam, bo wpadł mi w oko, szukam czego na żółto przebarwiającego się, niedużego drzewka a tulipanowiec raczej duży A to nawet mi się podoba

Taką ma korę

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 10:12, 07 paź 2024

Jesiennie i nostalgicznie. Ładnie. Ja jednak wole slonce jesienia, bardziej mnie dopinguje do dzialania. No i te przebarwienia sa tak soczyste wtedy.
Pensylwanskiego mialam kiedys. I tez kora mnie zachwycila.
Jesien dzis poczulam w nocy jak z dziadusiem na spacer wychodzilam, chyba pora poszukac moj polarowy szlafrok, bo w samej pizamce zbyt rześko potem zasnac trudno po dawce chlodu.
Gruszka_na_w... 10:22, 07 paź 2024

TAR napisał(a)
Jesiennie i nostalgicznie. Ładnie. Ja jednak wole slonce jesienia, bardziej mnie dopinguje do dzialania. No i te przebarwienia sa tak soczyste wtedy.
Pensylwanskiego mialam kiedys. I tez kora mnie zachwycila.
Jesien dzis poczulam w nocy jak z dziadusiem na spacer wychodzilam, chyba pora poszukac moj polarowy szlafrok, bo w samej pizamce zbyt rześko potem zasnac trudno po dawce chlodu.

Oddaję się na ganeczku jedynemu nałogowi i rzeczywiście bez polarowej narzutki jest to utrudnione. Dzisiaj rano było ledwie trzy stopnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 10:24, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Taką ma korę

Haniu a wiesz, ze na żółto przebarwia sie rowniez Heptakodium i ma rownie ciekawa kore co pensylwanski. Warto zaprosic to male ciekawe drzewko do ogrodu. Liscie przypominaja derenia kousa ale sam krzew nie jest wymagajacy tak jak deren, rosnie wszedzie i pieknie kwitnie na bialo we wrzesniu.
Szkoda, ze nie zdobylo uznania w naszych ogrodach.
Margo2 10:30, 07 paź 2024

No cudnie masz. Uwielbiam Twój ogród.
Jest rewelacyjnie zaprojektowany.
Masa kolorów, nie tylko kwiatów.
Mi brakuje kolorowych liści, ale chyba mam za dużo cienia.
Margo2 10:34, 07 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W nocy długo czytam i rzadko mi się udaje wyskoczyć do ogrodu bladym świtem. Sen bez ograniczeń czasowych jest sporym plusem emeryckiego etapu życia, ale ma też pewne minusy.
Dzisiaj się udało. Przesunęłam tylko w czasie śniadanie i poranną kawę.

I tego mi teraz najbardziej brakuje.
Nie mogę się wyspać. Marzy mi się to, żeby wstawać kiedy chcę
Gruszka_na_w... 10:38, 07 paź 2024

Margo2 napisał(a)

I tego mi teraz najbardziej brakuje.
Nie mogę się wyspać. Marzy mi się to, żeby wstawać kiedy chcę

Marzyłam o tym prawie 40 lat i jestem szczęśliwa, że dożyłam spełnienia.
Gruszka_na_w... 10:40, 07 paź 2024

Margo2 napisał(a)
No cudnie masz. Uwielbiam Twój ogród.
Jest rewelacyjnie zaprojektowany.
Masa kolorów, nie tylko kwiatów.
Mi brakuje kolorowych liści, ale chyba mam za dużo cienia.

Ogród dobrze się obiega. Nie trzeba wracać tą samą drogą.
Cienia u mnie sporo. Nie wiem, że pełne nasłonecznienie jest warunkiem udanych przebarwień. Z obserwacji wynika mi, że niekoniecznie.
Juzia 10:41, 07 paź 2024

Wafel napisał(a)
jak zaczarowany ogród

Dokładnie to samo chciałam napisać
Gruszka_na_w... 10:44, 07 paź 2024

TAR napisał(a)

Haniu a wiesz, ze na żółto przebarwia sie rowniez Heptakodium i ma rownie ciekawa kore co pensylwanski. Warto zaprosic to male ciekawe drzewko do ogrodu. Liscie przypominaja derenia kousa ale sam krzew nie jest wymagajacy tak jak deren, rosnie wszedzie i pieknie kwitnie na bialo we wrzesniu.
Szkoda, ze nie zdobylo uznania w naszych ogrodach.

Z tego , co kojarzę z popularnością Hektapodium na forum nie jest tak źle. Mocno spopularyzowała je Ewa/Anda, a rośnie chyba w ogrodzie Madzi z wilkiem, Moni z sielnkowego i jeszcze u paru innych dziewczyn. U mnie brakuje już miejsca na nowe nasadzenia, zwłaszcza na słonecznych i półcienistych stanowiskach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies