Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

Pokaż wątki Pokaż posty

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 10:08, 10 lis 2024

Stare przysłowie się sprawdza - jak cię widzą, tak cię piszą.

Haniu, zdrowia i siły życzę. Ogród jak zawsze zachwyca.

Do sprzątania liści z trawnika polecam „dmuchawę” - nie wiem jak po polsku, sorry. To przeciwieństwo odkurzacza. Używamy w szkółce, a do ogrodu zakupiłam sobie w tym właśnie celu taką mniejszą i lżejszą dmuchawkę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 10:09, 10 lis 2024

Pati, nie mam konta na Fb, Tik Toku i na Instagramie. Zdaję sobie jednak sprawę, że "podglądanie" tam cudzego życia może wywoływać niezły zamęt w głowie zwłaszcza u młodych ludzi. Wciąż źródłem wiedzy o innych są dla mnie bezpośrednie rozmowy z ludźmi lub obecność obok i mimowolna obserwacja. Człowiek często jest w pędzie, zapatrzony we własne sprawy i problemy i to powoduje, że jawią nam się w głowie myśli, że ciężkie chwile pojawiają się tylko w naszym życiu. Wystarczy nieco zwolnić, znaleźć czas na uważność wobec ludzi wokół nas, na wsłuchanie się w to, co mówią, a okaże się, że problemy dotyczą wszystkich. Jedynie ich natężenie może być różne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:13, 10 lis 2024

Anda napisał(a)
Stare przysłowie się sprawdza - jak cię widzą, tak cię piszą.

Haniu, zdrowia i siły życzę. Ogród jak zawsze zachwyca.

Do sprzątania liści z trawnika polecam „dmuchawę” - nie wiem jak po polsku, sorry. To przeciwieństwo odkurzacza. Używamy w szkółce, a do ogrodu zakupiłam sobie w tym właśnie celu taką mniejszą i lżejszą dmuchawkę

Mam odkurzacz i dmuchawę w jednym. Dmuchawy używam rzadziej, bo tak czy siak na rabatach i tak mam już sporo liści, które opadły z drzew i krzewów. Z trawiastych powierzchni szybciej mi się je zbiera kosiarką.
Ogród widziany z okien sprawia wiele radości. Miło na niego zerkać z sofy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:14, 10 lis 2024

Helen napisał(a)
Chciałam napisać to samo, co Daga dobrze, że jesteś
Pięknie wyglądają takie odświeżone kompostem rabaty jakby po remoncie

Ogród w przeciwieństwie do wnętrz wymaga nieustannego remontu. W zasadzie ciągle jest tam cos do zrobienia.
Dziękuję za pamięć.
Gruszka_na_w... 10:15, 10 lis 2024

Magara napisał(a)
Haniu Dobrze, że znów jesteś.

Póki co jestem "półgębkiem". Dobre i tyle.
GingerO 18:28, 10 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Oleńko, życie nieustannie dostarcza nam różnych doznań. Nie wszystkie one są dla nas przyjazne lub obojętne. Kiedyś miałam wrażenie, że wokół mnie są sami szczęśliwi ludzie, a tylko mnie wciąż rzucane są pod nogi jakieś kłody, których pokonanie zajmuje mnóstwo czasu i energii. Z czasem do mnie dotarło, że mało kto ma życie usłane różami, że pozory mogą mylić i że każdy dźwiga mniejszy lub większy bagaż trosk. Staram się, za Horacym, chwytać dzień, zbierać okruszki radości i znajdować choćby drobinki czasu na robienie czegoś, co mnie cieszy. czasem się udaje, ale nie zawsze.
Czytanie cudzych wątków od początku było moją pasją po odkryciu tego forum. Rekord pobiłam przy lekturze wątków Ani/ Małej Mi. Było ich chyba pięć i każdy liczył ponad tysiąc stron.
Wiele mi dało to czytanie, nawet jeśli właściciel wątku miał ogród w zupełnie innym stylu niż mój. Bardzo lubiłam podczytywanie dyskusji wykraczających poza tematy typowo ogrodnicze.
Ściskam gorąco.

Hejka
A ja właśnie nie lubię dyskusji pozaogrodowych na forum. Wyjątkiem jest kiedy polecacie sobie lektury do czytania, to nawet sobie listę zrobiłam. Do której nie sięgnęłam... Za to uwielbiam robić listy roślin które chce i pomysłów na rabaty I przydały mi się opisy potraw, przepisy, polecane pomysły.
Uwielbiam też czytać różne wątki, te stare, czuć klimat danego ogrodu. Kocham zdjęcia ptaków i fauny. Choć nadal uważam się za laika ogrodowego, to jednak dzięki czytaniu coś tam wiem, coś tam zapamiętuje. I nawet posiałam poplon na maleńkiej rabatce, na której rosły 3 krzaki pomidorów koktajlowych. W przyszłym roku będą tam albo pomidory, albo cukinie.
Nasz ogród jest na piasku. Wiele do zrobienia. U Ciebie Haniu lubię Twoja wnikliwosc i serdeczność. No i ten piękny ogród, niedoscigly.
Zana 12:41, 11 lis 2024

Odnalazłam dzisiaj rano Twojego strzępka, no naprawdę nie wiem jak ja mogłam go przegapić. Jest absolutnie cuuudny
Juzia 12:59, 11 lis 2024

Zana napisał(a)
Odnalazłam dzisiaj rano Twojego strzępka, no naprawdę nie wiem jak ja mogłam go przegapić. Jest absolutnie cuuudny

Prawda?

Ja się zakochałam
Judith 14:34, 11 lis 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ogród w przeciwieństwie do wnętrz wymaga nieustannego remontu. W zasadzie ciągle jest tam cos do zrobienia.
[…]

I to jest piękne!
Gruszka_na_w... 15:19, 11 lis 2024

Judith napisał(a)

I to jest piękne!

Właśnie wróciłam z dwugodzinnej dłubaniny ogrodowej. Wreszcie świeciło słońce. Mimo ledwie dwóch stopni na plusie, pracowało się całkiem przyjemnie. Potrzebuję jeszcze 4 godzin, żeby zakończyć porządkowanie rabat. Zostaną tylko te nieszczęsne liście na froncie i na zapłociu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies