Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:28, 19 sty 2025

April napisał(a)
Dzień dobry Haniu. Sezon ogrodowy trwa u ciebie cały, okrągły rok. Pracowita jesteś. Ciągle coś tam w ogrodzie dłubiesz i dopieszczasz. Nie dziwię się, że tak wszystko świetnie rośnie.
No i dodatkowo prowadzisz poradnik dla odwiedzających No Superwoman normalnie Podziwiam ale nie mam siły naśladować Jeszcze jestem zaspana zimowo

Oj tam, oj tam- bez przesady. Tytuł superwomen zostawmy dla tych kobiet, które ogarniają rzeczywiście poważne sprawy. Przerwę zimową miałam i ja. Krótkie jesienne i zimowe dni nie zachęcały do pobytu na zewnątrz. Stęskniłam się za pobytem na zewnątrz ciut dłużej niż spacer z psem. Od jakiegoś czasu co kilka dni wyskakuję na niewielkie ogrodowe dłubanki.
Wczoraj przez godzinkę bieliłam drzewka owocowe, a dzisiaj wycinałam kolejna partię traw. dzień był piękny; słoneczny i bezwietrzny.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:31, 19 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mam pytanko o sekator. Co ile czyścisz chusteczkami ostrze? Co roślinę? Co kilka roślin? Co roślinę co do której masz jakieś chorobowe podejrzenia?

W przypadku bukszpanów dezynfekuję ostrze przed cięciem każdego egzemplarza (bukszpany są najbardziej podatne na choroby grzybowe). W przypadku cisów czyszczę ostrze, kiedy się mocniej zabrudzi sokami z cięcia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
LIDKA 18:06, 19 sty 2025

Hania
Mężowi się własne jabłka zamarzyły

Ze 2 lub 3 jablonki posadze. Masz jakieś miniaturowe?
Monia81 18:57, 19 sty 2025

U mnie śnieg leży, dzisiaj cały dzień mroziło i szron trzymał na roślinkach, jeszcze muszę poczekać z pracami, zazdraszczam tak troszkę tych chwil spędzonych w ogrodzie na małym omiataniu
Basieksp 19:26, 19 sty 2025

No ładnie, drzewka ogarnięte, super Pogoda widać dopisała, słoneczko u nas mgliście cały dzień, takie mokrepowietrze. Wieczorem delikatnie mroziło, jak wracaliśmy ze spaceru to robiła się szadź, ciekawe czy rano też będzie
Gruszka_na_w... 20:31, 19 sty 2025

LIDKA napisał(a)
Hania
Mężowi się własne jabłka zamarzyły

Ze 2 lub 3 jablonki posadze. Masz jakieś miniaturowe?

Moje jabłonki są na podkładkach półkarłowych M26. Po tych paru latach doświadczeń doszłam do wniosku, że największe plony mamy z gruszy Konferencji. Owocuje pięknie od kilku lat. Nie przeszkodziły jej nawet majowe przymrozki. Przez te 10 lat od założenia sadu jabłonki nie dawały jakiś oszałamiających plonów. Sadownicy twierdzą, że do uzyskania dobrych plonów jabłoni trzeba robić około 30 oprysków w sezonie.
Patrycja_KG_Lu 20:35, 19 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W przypadku bukszpanów dezynfekuję ostrze przed cięciem każdego egzemplarza (bukszpany są najbardziej podatne na choroby grzybowe). W przypadku cisów czyszczę ostrze, kiedy się mocniej zabrudzi sokami z cięcia.

Dzięki wielkie. Co do cięcia traw to jakieś zostawiasz na późniejsze cięcie czy lecisz po kolei ze wszystkim? Hortensje kiedy przycinasz?
Gruszka_na_w... 20:39, 19 sty 2025

Monia81 napisał(a)
U mnie śnieg leży, dzisiaj cały dzień mroziło i szron trzymał na roślinkach, jeszcze muszę poczekać z pracami, zazdraszczam tak troszkę tych chwil spędzonych w ogrodzie na małym omiataniu

To są bardzo przyjemnie spędzone chwile. Cieszę się, że mogę sobie pozwolić na taki lekki rozruch. Niby sporo prac zrobiłam jesienią, ale na rabatach wciąż sporo jest do wycięcia; głównie rozchodników olbrzymich i kwiatostanów hortensji. Traw wycięłam jakieś 3/4.

Biały pył na roślinach i trawie to dolomit. Powoli się rozpuści.

LIDKA 20:43, 19 sty 2025

Kurka.
Myślałam żeby gruszy nie sadzić bo ogród naprzeciwko mojego domu w 70 proc to jałowce. Ale gruszki to lubie. Bardzo.

Na rodzinnych włościach mojego ojca rosła grusza wielka i poniemiecka na miedzy między polami. Z dużymi i bardzo soczystymi owocami.
Żeby zerwać owoce to Tato i jego brat podjeżdżali traktorem z przyczepą i stawiali na przyczepie długą drabine. Wuj wchodził i rwał owoce a tato miał cykora i trzymał drabine. Mam takie wspomnienie z dzieciństwa.
Potem tzw spadkobiercy sprzedali pola i coroczne wyprawy po gruszki sie skończyły.
Gruszka_na_w... 20:44, 19 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dzięki wielkie. Co do cięcia traw to jakieś zostawiasz na późniejsze cięcie czy lecisz po kolei ze wszystkim? Hortensje kiedy przycinasz?

Te najbardziej masywne miskanty ścinam do połowy. Kiedy będę czyściła poletko z truskawkami (odchwaszczenie, wzruszenie ziemi), to rozsypię w międzyrzędzia pocięte dolne części miskantowych łodyg. Teraz ścinam kwiatostany hortensji, bo zaczynają się wyłamywać i fruwać po ogrodzie. Cięcie właściwe robię gdzieś w drugiej połowie lutego lub na początku marca.
Z pozostałych traw tnę wszystkie jak leci.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies