Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:53, 14 sty 2025

Monia81 napisał(a)
Haniu cały ogród masz cudownie zaplanowany to i widoczki w ciągu całego roku przyciągają oczęta wszystkiego najlepszego w tym nowym roku

Dziękuję Moniu za życzenia. Tobie też życzę wszystkiego najlepszego.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:56, 14 sty 2025

Makao napisał(a)

Ogród frontalny to prawdziwa wizytówka u Ciebie. Jest idealnie. Gratulacje

Skoro masz ciemierniki od zachodniej strony to faktycznie za dużo światła też nie mają. Może to dokarmianie im pomaga. U mnie gleba wapienna ale mączką bazaltową sypię. Niestety efektów brak. Jeszcze im czegoś brakuje do lepszego rozwoju

Frontowe rabaty dziękują za uznanie.
Może ciemiernikom brakuje nawożenia? Spróbuj podsypać im obornika lub kupokulek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:58, 14 sty 2025

Basieksp napisał(a)
Fajnie, że wyniki Ci się poprawiły, a jak wytrwasz w swoich postanowieniach, to będzie tylko lepiej w sumie ruchu masz sporo, basen, ćwiczenia, no i rzucenie palenia też się uda

Od wczoraj wielką radość daje mi stacjonarny rowerek. Mam teraz dwie przyjemności w jednym: oglądanie seriali i pedałowanie.
Gruszka_na_w... 18:03, 14 sty 2025

Margo2 napisał(a)

Trzymam kciuki za rzucenie palenia. Ja próbuję rzucić słodycze
U mnie śnieg lezy do tej pory i na razie nie planuję prac ogrodowych.
Jestem za dużym zmarźlakiem. Chociaż podobno do końca stycznia ma być już na plusie w dzień.

Szykuję się do przejścia na 5 papierosów dziennie. Wczoraj, po skręceniu roweru, chciałam się nagrodzić zapaleniem nadprogramowej sztuki , ale dzielnie dałam odpór pokusie.
Słodycze też lubię, ale ich rzucać nie muszę. Strat zdrowotnych i przyrostu wagi nie powodują, więc motywacji ku temu brak.

Za zimnem też nie przepadam, ale wyznaję zasadę, że adekwatny ubiór pozwala go zniwelować. Nie dłubię długo. Przez 0,5-1 h nie zdążę nawet zmarznąć, a samopoczucie mam zdecydowanie lepsze. Polecam.
Gruszka_na_w... 18:05, 14 sty 2025

Zakupiłam dzisiaj 20 kg dolomitu. Na stanie jest wapno do bielenia. Nawiezienie warzywnika i trawnika oraz bielenie drzewek to będzie najbliższe działanie ogrodowe. Zaczęłam też obcinać kwiatostany hortensjom. Od piątku zapowiadają 7 stopni na plusie.
LIDKA 20:24, 14 sty 2025

Dobrze że weekend ma być cieplejszy bo chce ciąć miscanty. Wlasnie przeszła paczka ze sznurkiem do wiązania.

Hania czym teraz nawozisz trawnik?
Gruszka_na_w... 21:14, 14 sty 2025

LIDKA napisał(a)

Hania czym teraz nawozisz trawnik?

Dolomitem. W ogrodzie pojawiło się więcej cienia, a wraz z nim mech. Dolomit nieco powstrzyma jego przyrost. Typowe nawożenie trawnika będzie dopiero po wertykulacji i areacji. Wtedy użyję azofoski.
Patrycja_KG_Lu 13:49, 15 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[…]
Zaczęłam też snuć plany związane z nowym sezonem w ogrodzie. Przyszła już paczka z nawozami i częścią nasion. Czekam na ustąpienie przymrozków, żeby pobielić drzewka w sadzie i rozpocząć wstępne ścinanie traw i kwiatostanów hortensji. Na przełomie stycznia i lutego planuję cięcia krzewów i drzewek w sadzie.[..]

Jakich nawozów używasz i do czego? Jakich preparatów wiosną do drzewek owocowych? Czym zamierzasz nawieźć warzywnik?
antracyt 14:13, 15 sty 2025

Haniu, czytałaś "Kos, kos, jeżyna" Tamty Melaszwili?
Gruszka_na_w... 14:19, 15 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jakich nawozów używasz i do czego? Jakich preparatów wiosną do drzewek owocowych? Czym zamierzasz nawieźć warzywnik?

Jesienią częśc rabat w warzywniku przekopałam ze świeżym końskim obornikiem, a część ze ściętym zielonym nawozem. Dzisiaj na rabaty warzywne i w sadzie rozsypałam dolomit (trawnik też). W warzywniku i w sadzie rozsypywałam w grudniu popiół z kominka.
Kiedy temperatury dzienne ustabilizują się na poziomie 5 stopni na plusie, spryskam drzewka w sadzie miedzianem, a kiedy temperatura podniesie się do 10 stopni zrobię oprysk preparatem olejowym.
Od maja zacznę używać w warzywniku rozcieńczonej gnojówki z pokrzyw. W kwietniu podsypię krzaczki truskawek kupokulkami.
W ogrodzie ozdobnym w momencie, kiedy ruszy wegetacja używam azofoski. Na cały ogród i zapłocie zużywam 5 kg nawozu. Hortensje i róże nawożę pod koniec marca kupokulkami, a potem gnojówkami z pokrzywy i ze skrzypu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies