Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

makadamia 07:35, 06 lut 2017

Ja nie narzekam na pogodę, bo odkryłam, że w mojej miejscowości od czterech (!) lat lodowisko jest! I to darmowe.

Zresztą, najbardziej się boję, że będzie pogoda jak rok czy dwa lata temu: w styczniu i lutym zima była słaba, za to mocno trzymała w marcu i kwietniu:/.
Gosiek33 10:16, 06 lut 2017

Najchętniej nasiona bym siała, ale takie zamrozy przy szybie
Gruszka_na_w... 15:50, 06 lut 2017

Asia, lodowisko miałam dzisiaj na jezdni. Jeszcze się czuję mocno spięta.

Pestko, Mazowsze chodzi własnymi krokami.

Aniu, dzisiaj aura mniej sprzyjająca. Mży, zamarza, bo minus 5. I tak będzie do końca tygodnia.

Gosiek, z nasionkami w domu szaleć nie będę. Wysieję pory, może werbenę. Brakuje mi nasłonecznionych parapetów.

Zimno, szaro i ponuro

Dzisiaj mnie nie nosi. Ciepła herbatka, ogień w kominku i coś miłego do czytania. Będzie akuratnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
paniprzyroda 19:21, 06 lut 2017

Zaglądam, ślad zostawiam. Lubię czytać Twoje wypowiedzi
vita 20:33, 06 lut 2017

Też z przyjemnością przeczytałam wątek
Trochę zazdroszczę, że tak od początku możesz planować przestrzeń wokół domu, który dobrze się wpisze w założenie mniej formalne, angielskie. Wzdycham do klimatu tarasowego u Ciebie Reszta przyjdzie, zobaczysz, zawsze tak jest.
A na razie, cóż herbata Do siania jeszcze ze dwa tygodnie. Jakieś nowe warzywa wprowadzisz w tym roku?
mira 20:49, 06 lut 2017

wiem że czytać lubisz - ciut mało tekstu ale może fotki zastąpią

z dedykacją dla lubiących

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7440-goodnestone-park-gardens-anglia

pozdrawiam
Jana 21:02, 06 lut 2017

widziałam indygowca dziękuję, ma taki wzniosły pokrój i nie wygląda na szeroki u dołu
Gruszka_na_w... 21:19, 06 lut 2017

Pani przyrodo, dziękuję za odwiedziny. Zdrówka życzę i pozostaję w zachwycie nad Twym rękodziełem.

Vito, gdybym była choć naście lat młodsza, czynienie ze szczerego pola ogrodu być może przebiegałoby niespiesznie i z większym namysłem. Niestety Metryki nie zmienię, czuję oddech czasu w kościach i czasem mi smętnie, że dojrzałość ogrodu nadejdzie w momencie mojego stetryczenia ostatecznego.
Jak w tym dowcipie o płaczącym na ławeczce staruszku:
-Dlaczego pan płacze?
- Proszę pana, mam taki piękny dom z ogrodem, w nim piękną młodą żonę, która dba o mnie, wieczorami czyta mi książki.
-To wspaniale. Dlaczego więc pan płacze?
- Bo zapomniałem jak tam trafić.
Do konsumpcji warzyw są tylko dwie osoby, w tym jedna o gustach żywieniowych mocno tradycyjnych. Sieję i sadzę to na co jest największy popyt: jesienią posiałam szpinak i sałatę, posadziłam czosnek. W marcu do ziemi pójdzie cebula dymka, nasionka groszku, bobu, marchewki, rzodkiewki, koperku. W kwietniu buraki, pietruszka, flance selerów i porów. W maju ogórki i pomidory karłowe i koktajlowe, dynia i cukinia. Nie mrożę warzyw ani ich nie przetwarzam. Kiszę tylko ogórki i robę konfitury z dyni. Kapustych nie sieję, bo bez ochrony chemicznej i solidnego nawożenia kiepsko się udawały.
Mira, jak Ty wiesz, czym człowieka wesprzeć na duchu w smętny poniedziałkowy wieczór. Dziękuję!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:21, 06 lut 2017

Jana napisał(a)
widziałam indygowca dziękuję, ma taki wzniosły pokrój i nie wygląda na szeroki u dołu

Boczne gałęzie mają tendencję do pokładania się na boki pod wpływem ciężaru, ale można je podwiązać do tej wyrastającej w środku. Piszą, że można go mocno ciąć, co wpływa na obfitość kwitnienia.
vita 21:44, 06 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Vito, gdybym była choć naście lat młodsza, czynienie ze szczerego pola ogrodu być może przebiegałoby niespiesznie i z większym namysłem. Niestety Metryki nie zmienię, czuję oddech czasu w kościach i czasem mi smętnie, że dojrzałość ogrodu nadejdzie w momencie mojego stetryczenia ostatecznego.

Eee tam, piszesz chyba podłamana aurą. Też czuję ten oddech czasu, wszędzie, z wyjątkiem ogrodu Do stetryczenia (dobre!) trochę czasu nam jeszcze zostało, nie poddawaj się
O warzywa pytam, bo ciągle szukam smacznych odmian, na przykład zielonego groszku, czy kukurydzy. Muszę odświeżyć sobie wiedzę o zmianowaniu i dobrym sąsiedztwie. Kiedyś bułka z masłem, od czasu jak skierowałam uwagę na ozdobne, lekko zapomniany temat. Jeszcze tylko kilkadziesiąt dni...