Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kawa 10:59, 13 lut 2017

u Ciebie już wiosna???
nooo
ale ten żywopłot to pięnie Ci urósł przez 3 lata niesamowite
Gruszka_na_w... 13:41, 13 lut 2017

Wendy, czas szybko leci. Ani się obejrzysz, a żywopłot będzie.
Różnica 3 lat- te maluchy sadzone były po zakończeniu budowy. Najsłabsze przyrosty są w narożniku z brzozami. Tam jest cień i niewiele wilgoci. (zdjęcie po prawej)

Pestko, krokusów u mnie też nie widać. Każdego dnia spod śniegu wyłaniają się nowe byty
Turzyce i żurawka

Kamilko, tak jakoś od zeszłego roku zaczynają być widoczne ramy. Przedtem wypełnienie było wyższe.

Żywopłot podrósł, nawet ten cisowy.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kawa 13:43, 13 lut 2017

super naprawdę
zimowe igiełki cisa też
Basilikum 13:45, 13 lut 2017

u mnie juz pierwsze kly z ziemi wylaza i slonko przyswieca
Twoje zurawki super przetrwaly snieg, moje wygladaja jak kiszona salata
Gruszka_na_w... 13:56, 13 lut 2017

Agatko, u nas też jakaś spleenowata pogoda dzisiaj. Próbuję się zebrać do oczyszczenia zachodniej rabaty. A Tobie zdrówka życzę!

Graby Fasigiata ładnie pączkują. Ciekawa jestem ich tegorocznych przyrostów. trochę koloru dają na frontowej tuje odmiany Tuffet.

Trzy lata temu w lutym było tak Nie jest źle!

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:00, 13 lut 2017

Iza, kiszonej sałaty nigdy nie widziałam. Trochę obeschną, usuniesz uschnięte listki i będzie jak nowonarodzona.

Kamilko, mógłby mieć większe przyrosty. W tym tempie, to może moi potomni doczekają się w tym miejscu zielonej ściany.

Wendy79 14:04, 13 lut 2017

Haniu, a dbałaś jakoś specjalnie o ten żywopłot? Np. nawozy.
Gruszka_na_w... 14:16, 13 lut 2017

Skopiowałam od Miry ku pamięci.
stare zapiski odnośnie wysiewów w warzywniku:

1.kiedy kwitną krokusy siejemy rzodkiewkę,szpinak, pasternak i pietruszkę
2.kiedy kwitną żonkile wysiewamy marchew, buraki i boćwinę
3.kiedy kwitnie forsycja siejemy isadzimy groszek, cebulę i sałaty, tniemy róże
4.gdy kwitnie mlecz sadzimy ziemniaki
5.kiedy klon ma nowiutkie liście przesadzamy byliny
6.kiedy kwitnie pigwa czas na sadzenie kapusty i brokułów
7.gdy sady jabłoniowe w kwiatach jest czas na sianie niskiej fasoli
8. opad kwiatów jabłoni czas na fasolę tyczną i ogórki
9.kiedy kwitną bzy jes czas na kabaczki, i wysiew pozostałych jednorocznych warzyw
10.gdy kwitnie konwalia czas na wysadzanie pomidorów
11.w pelni rozwinięte liście klonu -można wysiewać powoje i wysadzać ipomeę
12.kwitnie irysów, to czas na wysadzanie do gruntu papryki i bakłażanów
13. kwitnienie piwonii oznacza, że przyszedł czas na arbuzy i melony.
Gruszka_na_w... 14:18, 13 lut 2017

Wendy79 napisał(a)
Haniu, a dbałaś jakoś specjalnie o ten żywopłot? Np. nawozy.

Podlewałam systematycznie po posadzeniu. Nawóz dopiero po roku: na wiosnę Azofoska a jesienią polifoska, plus dwukrotne cięcie.
Gliny to dobre dla nich gleby.
Basilikum 15:51, 13 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skopiowałam od Miry ku pamięci.
stare zapiski odnośnie wysiewów w warzywniku:

1.kiedy kwitną krokusy ....
krazy po calym ogrodowisku

co do zurawek to wiem ale narazie wygladaja skisniete i jeszcze je tak zostawie az sie bardziej ociepli.