Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 10:11, 26 lut 2025

Jola, wiesz że ja od 2 lat też mam oliwniki wąskolistne w donicach Pasują idealnie na gorący słoneczny taras i do rabaty lawendowej obok Pierwsze ciernie pokazały się w zeszłym roku, ale na razie nie są zbyt uciążliwe.
Nie wiem jakie oliwniki masz, ale te wąskolistne potrzebują dużo słońca i nie lubią kwaśnej ziemi.
Z tego co czytałam to nie boją się cięcia, więc jak ciachniesz ciernie to nie powinno to na nie negatywnie wpłynąć.
PS. Ciernie to nie kolce
April 10:28, 26 lut 2025

Zuza, mam te wąskolistne oczywiście bo są cudne
Będę zatem przycinać ciernie jakby co
Jednego już muszę dać do gruntu bo urósł spory. Ale druga sadzonka jeszcze zostaje na tarasie. Teraz dumam czym zastąpić tego dużego. Może ostatnio zakupionym dereniem, dla kontrastu. Z tym że u mnie taras jednak się zacienia od południa.
No i jeszcze mam tam oczara Feuerzauber
antracyt 10:33, 26 lut 2025

To ciekawy tarasowy zestaw masz
Moje wąskolistne będę w przyszłym roku do większych donic przesadzać, w tym dostaną sporą dawkę kompostu. Jak przyjdzie do wysadzania do gruntu to będę kombinować gdzie je dać żeby się nie pokłuć
PS. Wstaw jakieś ich zdjęcie u siebie.
TAR 10:33, 26 lut 2025

Wczoraj Hania pisala o oliwnikach, mnie nie zacheca przy moich przypadlosciach z gałeziami w oku na stowe bym sobie kolcem w koncu oko wydłubała
April 10:36, 26 lut 2025

antracyt napisał(a)
To ciekawy tarasowy zestaw masz
Moje wąskolistne będę w przyszłym roku do większych donic przesadzać, w tym dostaną sporą dawkę kompostu. Jak przyjdzie do wysadzania do gruntu to będę kombinować gdzie je dać żeby się nie pokłuć
PS. Wstaw jakieś ich zdjęcie u siebie.

Zupełnie przypadkowy, bo służył jako przechowalnik. To drugi taras, rzadko używany. Rośliny oglądam jak idę do garażu po auto Mąż korzysta, pracując w domu, jemu wszystko jedno. Spodobała mu się tylko wyższa przesłona tarasu, że ma jak w dżungli
Dlatego oczar tam został, ciągle w doniczce, żeby chociaż popatrzeć przy okazji na kwiatki zimą, bez konieczności biegania po ogrodzie.
Gruszka_na_w... 12:39, 26 lut 2025

GingerO napisał(a)
Dziękuję za informację, podobno pięknie pachną, są miododajne, mają owoce. Myślałam nad nimi, ale z powodu tych kolców zrezygnuję.

To prawda, pachną pięknie podczas kwitnienia i są miododajne, dlatego swoje posadziłam na zapłociu w sąsiedztwie sadu. Owoce kształtem przypominały oliwki, początkowo były zielonkawe, jesienią brązowiały i drewniały podobnie jak żołędzie. Te owoce ściągały pod drzewa mnóstwo nornic. Po zimie w okolicach drzew było mnóstwo podziemnych korytarzy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:55, 26 lut 2025

April napisał(a)
To ja jeszcze nawiążę do oliwników, bo tak mi się twoje podobały że jakiś czas temu nabyłam dwa. Na razie nabierają ciała w donicach przy tarasie, wygląda to super. Choć jeden wybujał już ładnie a drugi walczy o życie, nie wiem czemu.
Ale odbiegam od tematu, a chodzi mi o te kolce. Próbowałaś je przycinać, te które są w "zasięgu ciała". Czy to może osłabiać oliwnika?

Te oliwniki u mnie bardzo szybko urosły do 5-6 m. Podkrzesywałam je, żeby wyprowadzić je na drzewka. Kolce tworzyły się już na lekko zdrewniałych gałązkach o średnicy 0,5 cm.
Nie wyobrażam sobie operowania na drabinie z sekatorem wśród takiej masy kolczastych gałęzi.

One tworzyły drzewo o kulistej koronie. Nowe pędy wyrastały z każdego możliwego miejsca, wystawały na drogę. Żeby nie porysowały ludziom samochodów, trzeba było je systematycznie przycinać.

Te drobne gałązki wyrastające na pniu w ciągu kilkunastu dni zamieniały się w metrowe baty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:01, 26 lut 2025

antracyt napisał(a)
Jola, wiesz że ja od 2 lat też mam oliwniki wąskolistne w donicach Pasują idealnie na gorący słoneczny taras i do rabaty lawendowej obok Pierwsze ciernie pokazały się w zeszłym roku, ale na razie nie są zbyt uciążliwe.
Nie wiem jakie oliwniki masz, ale te wąskolistne potrzebują dużo słońca i nie lubią kwaśnej ziemi.
Z tego co czytałam to nie boją się cięcia, więc jak ciachniesz ciernie to nie powinno to na nie negatywnie wpłynąć.
PS. Ciernie to nie kolce

Miałam oliwniki wąskolistne. Jak zwał, tak zwał- ciernie czy kolce- kłują tak samo. Przeorany tym cierniem policzek męża i moje dziury w głowie goiły się długo i boleśnie. Rok temu usunęłam ostatnie trzy drzewka i jestem przeszczęśliwa. One były niebezpieczne zarówno podczas przycinania, jak i zrębkowania. Trudno było chwycić w ręce taką kolczastą gałąź, a rębak dodatkowo wprowadzał ją w drganie.
Gruszka_na_w... 13:02, 26 lut 2025

TAR napisał(a)
Wczoraj Hania pisala o oliwnikach, mnie nie zacheca przy moich przypadlosciach z gałeziami w oku na stowe bym sobie kolcem w koncu oko wydłubała

Jest takie ryzyko, niestety. Mnie minął bardzo szybko zachwyt nad ich urodą.

Gruszka_na_w... 13:04, 26 lut 2025

Jolu, zazdroszczę Ci zdolności do uprawy donicowej. Od czasu, kiedy mam ogród nic, co w donicach u mnie nie przetrwało. Dlatego każde zakupy roślinne muszą od razu lądować we właściwym miejscu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies