Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Makao 12:22, 22 lut 2025

U mnie była dyskusja na temat szkodliwości stosowania w ogrodach kartonów i do kompostu i pod korę. A także o tym jak słoma może zaszkodzić jeśli pochodzi ze złego źródła. Jak również o dogrzewaniu szklarni świecami. Asia Rojodziejowa mnie zszokowała i szybko przekonała bo jej argumenty były po prostu trafne.
Człowiek uczy się do końca życia.
TAR 12:50, 22 lut 2025

Oj Ania. Te wrzutki sa troche slabe. Piszesz o kulturalnej dyskusji ale jednak w zawoalowany sposob mi dowalasz.
A btw mnie nikt nie musi przekonywac do nie palenia swiec czy uzywania kartonow
Makao 13:01, 22 lut 2025

Przecież ja nie pisałam do Ciebie ostatniego komentarza tylko do wszystkich którzy tu zaglądają bo może zaciekawi ich to co Asia u mnie pisała. Dużo na forum pisze się o ściółkowaniu kartonami pod korę. To bardzo modne ostatnimi czasy a do Hani dużo osób zagląda. I tylko o to chodziło że mnie Asia przekonała. Dyskusję z Tobą zakończyłam już wcześniej i chciałam zmienić temat.
Ania jesteś przewrażliwiona i uprzedzona do tego co piszę. Wyluzuj
Juzia 16:02, 22 lut 2025

Makao napisał(a)
U mnie była dyskusja na temat szkodliwości stosowania w ogrodach kartonów i do kompostu i pod korę. A także o tym jak słoma może zaszkodzić jeśli pochodzi ze złego źródła. Jak również o dogrzewaniu szklarni świecami. Asia Rojodziejowa mnie zszokowała i szybko przekonała bo jej argumenty były po prostu trafne.
Człowiek uczy się do końca życia.

Ania... a pamiętasz jak Cię tu parę osób uświadamiało o oborniku???
Pisałaś, że i tak będziesz robiła po swojemu
Świeca świecy nierówna... to samo z kartonami.
Teraz to i powietrze i woda szkodliwe. Grunt to nie popadać w skrajności
Makao 16:29, 22 lut 2025

Juzia napisał(a)

To raczej ja próbowałam poinformować innych że podobno można używać świeżego obornika zachowując pewne zasady i nie koniecznie musi leżeć rok. Próbowałam wyjaśnić że ilość azotu nie zmienia się niezależnie od tego ile leży. Wiele osób potwierdziło bo używa świeżego od lat i nic się roślinom nie dzieje.
To raczej te osoby które to info poirytowało stwierdziło że będą robić po swojemu a ja mówiłam że to chcę sprawdzić i sprawdzę.

Nie wiem czemu to wspominasz. Czemu to ma służyć
Wydaje mi się że ja akurat w skrajności nie popadam. Łatwo mnie przekonać do zmiany zdania i myślenia bo nie trzymam się kurczowo jednego myślenia. Zbieram informacje i wypośrodkowuje zebraną wiedzę i doświadczenie.

Ja na prawdę nie muszę być na tym forum. Mam sporo innych kontaktów i źródeł zdobywania wiedzy.
Chcę się nimi z Wami dzielić ale jak to przeszkadza to nic na siłę.
Mogę się zamknąć i tylko słodzić albo odejść.
No problema
LIDKA 16:40, 22 lut 2025

Juzia napisał(a)

Podgląd mam taki sam. Nie popadać ze skrajności w skrajność bo Radykalizm w żadnej kwestii mi nie pasuje.
Juzia 16:41, 22 lut 2025

Makao napisał(a)

To raczej ja próbowałam poinformować innych że podobno można używać świeżego obornika zachowując pewne zasady i nie koniecznie musi leżeć rok. Próbowałam wyjaśnić że ilość azotu nie zmienia się niezależnie od tego ile leży. Wiele osób potwierdziło bo używa świeżego od lat i nic się roślinom nie dzieje.
To raczej te osoby które to info poirytowało stwierdziło że będą robić po swojemu a ja mówiłam że to chcę sprawdzić i sprawdzę.

Nie wiem czemu to wspominasz. Czemu to ma służyć
Wydaje mi się że ja akurat w skrajności nie popadam. Łatwo mnie przekonać do zmiany zdania i myślenia bo nie trzymam się kurczowo jednego myślenia. Zbieram informacje i wypośrodkowuje zebraną wiedzę i doświadczenie.

Ja na prawdę nie muszę być na tym forum. Mam sporo innych kontaktów i źródeł zdobywania wiedzy.
No problema

No patrz.... zupełnie odwrotnie mnie zrozumiałaś
To może jednak JA nie będę się już odzywać
Idę zaszyć się w swoim światku
Makao 16:54, 22 lut 2025

Juzia napisał(a)

No patrz.... zupełnie odwrotnie mnie zrozumiałaś
To może jednak JA nie będę się już odzywać
Idę zaszyć się w swoim światku

Juzia tylko Ty mi tu się nie obrażaj. Jeśli źle Cię zrozumiałam to sorki. Ty masz tak inny świat że jesteś moją inspiracją bo ja też coraz bliżej natury jestem.
Też idę do swojego świata pszczół i pomidorów . W końcu przecież w tym sezonie zaczynam swoje podboje jako pszczelarz i plantator choinek. I tak nie będę miała czasu na to forum.
GingerO 17:26, 22 lut 2025

Makao napisał(a)

No problema

Hej Aniu, nie znikaj! Ja bardzo lubię czytać Twoje wpisy, czuć Twoje zaangażowanie i fascynacje nawet niekiedy.
I zgadzam się z Tobą w kwestii karmienia ptaków choć to prawda, że należy dostosować się do zamieszkanego terenu i ptasiow pozdrawiam
Juzia 17:52, 22 lut 2025

Makao napisał(a)

Juzia tylko Ty mi tu się nie obrażaj. Jeśli źle Cię zrozumiałam to sorki. Ty masz tak inny świat że jesteś moją inspiracją bo ja też coraz bliżej natury jestem.
Też idę do swojego świata pszczół i pomidorów . W końcu przecież w tym sezonie zaczynam swoje podboje jako pszczelarz i plantator choinek. I tak nie będę miała czasu na to forum.

Nie obrażam! W życiu!
Wiem, że ciężko mnie zrozumieć... dlatego też coraz mniej tu piszę.
Ale czytam! Bo mam sporo do nauki jeszcze
Ania... tylko nie przepadaj! Ja do Ciebie zaglądam codziennie!!!