Gruszka_na_w...
20:07, 11 mar 2025

Cebulę sadzi się obok truskawek, ponieważ chroni je przed szkodnikami i chorobami grzybowymi (szarą pleśnią), a także poprawia smak owoców.
Cebula wydziela lotne substancje, które odstraszają szkodniki. Nie wiem, czy czosnek ozdobny ma podobne właściwości.
Dynie wysiewam w doniczkach w II połowie kwietnia i w II połowie maja wsadzam ją do gruntu. Robię tak, żeby ślimaki nie zżerały mi wschodów. Zanim dynie osiągną spory wzrost, to korzystam już z cebuli. Zjadamy ją sukcesywnie, a w lipcu zbieram ją z rabat do przesuszenia na zimowanie. W sierpniu i we wrześniu, kiedy dynia ma apogeum swojego wzrostu, to cebuli już tam nie ma. Dyni nie przetwarzam. Uwielbiamy ją tylko jako składnik zupy dyniowej. Wysiewam zwykle 6 sztuk; 3 piżmowe i 3 Hokkaido. Kiedyś wysiewałam jeszcze makaronową, ale owoce były za duże, żeby zużyć je na jeden raz, i jednocześnie za duże, żeby zmieścić nadwyżkę w lodówce.
Nie używam w warzywniku folii, nie przyspieszam terminów wysiewu. Sieję tradycyjnie, od wielu lat tak samo. Nasionka sałaty spadły jesienią na ziemię, wykiełkowały i bez okrywania przetrwały zimę ze sporadycznymi mroźnymi dniami (do -10). Siewki rosły zbyt gęsto, więc część z nich popikowałam w nowe miejsce już z odpowiednią odległością między sadzonkami. Jeśli na jarmużu pojawi się mączlik to całej roślinie robię dokładny prysznic. Gdy inwazja jest bardzo silna, to najbardziej zainfekowane liście obrywam, a resztę opłukuję. Też kiedyś wysiewałam i sadziłam sporo jarmużu. Przesadziłam jednak z jego wykorzystaniem w jadłospisie i nazbyt zagęściłam sobie krew. Musiałam ograniczyć spożycie. Teraz sadzę 6-8 roślinek. To taki lekki nadmiar.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz