Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:48, 09 mar 2025

Makao napisał(a)
Pogoda dziś piękna, tak ma być przez jeszcze dwa dni a potem ochłodzenie
Można coś podziałać jak ma się czas.
Ja niestety go nie mam na razie
Może przy następnym ociepleniu się uda

U nas ma być ciepło i pogodnie do przyszłego piątku, choć z każdym dniem będzie o 1-2 stopnie mniej. Te najważniejsze prace mam już zakończone. Zostało właściwie takie dopieszczanie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:50, 09 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Ooo, ja też muszę zajrzeć do swoich dalii. Co prawda dalie u mnie kiepsko rosną, nowych na pewno nie będzie, ale szkoda by było stracić te stare.

Zaczęłam je traktować jako rośliny jednoroczne. Co roku kupuję trzy sadzonki. Jeśli przeżyją zimę, to będzie niespodzianka, jeśli nie to jakoś łatwiej zaakceptować stratę tych paru sztuk.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:52, 09 mar 2025

Monia, Zuza, hurtowe zakupy dalii w waszym przypadku to normalka. Macie tak duże ogrody, że wiele jeszcze da się tam upchnąć.
Gruszka_na_w... 21:53, 09 mar 2025

TAR napisał(a)
Dziewczeta podziwiam Was za te dalie. Choc sa tak piekne to mi sie nie chce wkopywac i wykopywac. Gdyby byly zimujace nie wahalabym sie ani troche.

Może klimat tak się ociepli, że wystarczy je okrywać włókniną, bez konieczności wykopywania.
Gruszka_na_w... 21:55, 09 mar 2025

Oczy mi się zamykają ze zmęczenia. Uaktualniłam wpisy w swoim wątku, a jutro postaram się pooglądać, co piszczy w trawie w forumowych ogrodach.
Magara 22:42, 09 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Przez ostatnie trzy dni zastosowałam strategię Magary; tzn. sprawy domowe zostały mocno zaniedbane i ograniczyły się jedynie do szybkiego obiadu, a reszta czasu została poświęcona ogrodowi i sprawom okołoogrodowym.
Styrałam się jak łysa kobyła, ale efekty bardzo mi się podobają.

Uśmiałam się mocno
Ale strategia działa, to ważne Pogoda jest - trzeba korzystać i tyrać
Rabaty mam wstępnie ogarnięte - sukces W zamrażarce jeszcze dwie porcje kremu z cukinii i dwa obiady pierogowe - gdyby pogoda była sprzyjająca to do połowy marca z pracami ogrodowymi jestem wygrana
Haniu - podziałałaś

LIDKA 01:15, 10 mar 2025

A ja potrzebuje jeszcze 2 dni żeby zrobić docinki przesadzanych jesienią hortensji i róż Artemis.

Dziś ciełam aquarelle i candylighty i słabo wyglądają. Candy rokoko nie przesadzone jeszcze i w dużo lepszej formie są.

Hania masz już elegancko. I zrobiłaś ciężkie roboty z elewacją tarasami itd.

Podziwiam i szacun.

Ja taras i mebelki bede myła dopiero jak przestaną pylić sosny sąsiada. Na razie tylko odkurze żeby można było posiedzieć.

Makao 06:16, 10 mar 2025

Napracowałaś się ale pogodę masz super. Cieplutko. Mi udało się popracować też ale nie tyle co Ty. Kanciki też bym chciała zrobić bo mocno są rozczochrane.
Kwitnące żonkile to niespodzianka. Musiało być ciepło u Ciebie od dawna bo u mnie dopiero 8cm kły wystają a rosną w słońcu.
mirkaka 06:21, 10 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To drzewko to magnolia stellata. Ona taka zakotkowana już od jesieni.

W warzywniku uporządkowałam poletko z truskawkami. Zostawiłam sobie w kilku miejscach nie do końca ścięte łodygi Variegatusa. Potnę je na drobne kawałki i rozłożę między krzaczkami truskawek. Na brzegach tego zagonka powsadzałam cebulę dymkę. Będzie odstraszała szkodniki truskawek.

Uporządkowałam też rabatę, na której wciąż ładnie rośnie pietruszka naciowa, szczypiorek wieloletni i wsadzony jesienią czosnek.

W zeszłym sezonie dosyć długo zostały na rabatce kwitnące sałaty. Wysiały się już jesienią. Dobrze przezimowały i mam teraz materiał na pikowanie siewek.

Wysiałam bób i groszek

W miejscu, gdzie będą rosły dynie jako przedplon wysiałam szpinak i wsadziłam różne odmiany cebuli dymki.
Na zagonkach wciąż rośnie jarmuż. Jego liście przyrządzam jak te szpinakowe. Jest też jeszcze kilkanaście porów. Wczoraj zjedliśmy ostatnią dynię piżmową z ubiegłorocznych zbiorów.
Deszczu w prognozach nie widać. Szykuje się kolejny suchy tydzień.

Bardzo dziękuję za taką wyczerpującą odpowiedź
Przed jakimi szkodnikami cebula chroni truskawki?
Ja w truskawkach mam czosnek ozdobny, ale sadząc go wykorzystywałam tylko miejsce, czyżby i on chronił je przed jakimś szkodnikiem?
Pietruszkę naciową i ja mam cały rok, korzystamy z niej codziennie, szczypiorek wieloletni też mam na skraju rabaty, a czosnek zimowy mam zdecydowanie mniejszy niż Ty.

Czy dymka jako przedplon do dyni sprawdzi się ? Myślę o tym czy zdążysz ją zebrać zanim posadzisz dynie?
U mnie dynia piżmowa jeszcze zalega w garażu, miałam jej bardzo dużo, a jednak nie jemy jej tyle żeby całość wykorzystać. Próbowałam ją kisić, ale niestety nie udało się. Pewnie wyląduje na kompoście
Uprawiam warzywa od niedawna, więc obserwuję co się udaje lepiej co gorzej, co lubimy najbardziej
Dwa lata temu miałam mnóstwo jarmużu, nie przejedliśmy go, czy u Ciebie jarmuż też jest zaatakowany mączlikiem? Jak sobie z tym radzisz? Ja do tej pory przed jedzeniem starałam się zmyć ze spodniej strony, i potem blendowałam.
Sałata wysiała się i zimowała pod folią? Fajna sprawa
GingerO 06:42, 10 mar 2025

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi na moje rozterki.
Podziwiam tempo prac!