Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:13, 05 mar 2025

Wafel napisał(a)
Bratki też widziałam w swoim warzywniku, ale ja wolę te drobne jak mi wpadną w ręce będą moje

Czy perowskie ciąć do zera? Są u mnie na osiedlowej pierwszy sezon nie chcę im krzywdy zrobić

Ja też uwielbiam te miniaturowe bratki i głównie takie kupuję do donic. Kwitną mi do lipca. W pewnym momencie, kiedy zaczynają wyglądać gorzej, przycinam je i nawożę pałeczkami. Szybko znowu kwitną. Perovskie ścinam jakieś 10-15-20 cm od ziemi (w zależności od wieku rośliny; im starsza tym wyżej)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MagdaLenka 22:27, 05 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jakieś koleiny, wyboje? Czy tęsknota za wystrzeleniem jak z torpedy?

Nic z tych rzeczy. Po prostu też lubię szybki marsz, a poza tym czyste wygodnictwo.
Juzia 08:18, 06 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Galgasia ma rodzinę w Karpaczu. Oni jeszcze w maju mają śnieg w ogrodzie.

W Karpaczu no nic dziwnego
Ale w takiej Jeleniej... to już chyba nie jest tak źle Chyba
Gruszka_na_w... 12:16, 06 mar 2025

Juzia napisał(a)

W Karpaczu no nic dziwnego
Ale w takiej Jeleniej... to już chyba nie jest tak źle Chyba

W Jeleniej to pewnie jak u Ciebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:25, 06 mar 2025

Dzisiaj już o 7 rano termometr wskazywał 8 stopni, a potem szybko piął się w górę. Ma dobić do 18 stopni.
Dzisiejsze działania ogrodowe zaczęłam od przeglądu karp dalii z zeszłego roku. Mam ich trzy. Mimo owinięcia w grubą warstwę gazet i przechowywania w nieogrzewanym garażu wyglądały na nieco podsuszone. Wsadziłam je do doniczek i zasypałam żyzną, wilgotną ziemią z warzywnika. Może ożyją. W doniczkach wylądowało też 6 tegorocznych karp. Lepiej im będzie w doniczkach niż w woreczkach z torfem.

A potem powsadzałam w różnych miejscach 90 cebulek liatr i 3 lilie. Zdążyłam jeszcze dokończyć sadzenie białej cebuli i połowy cebulek odmiany czerwonej.
Po południu mam dzień uzupełniania pustostanu w lodówce, więc czasu na prace ogrodowe zostanie niewiele.
Makao 13:36, 06 mar 2025

Pogoda dziś piękna, tak ma być przez jeszcze dwa dni a potem ochłodzenie
Można coś podziałać jak ma się czas.
Ja niestety go nie mam na razie
Może przy następnym ociepleniu się uda
Margo2 23:56, 06 mar 2025

Ooo, ja też muszę zajrzeć do swoich dalii. Co prawda dalie u mnie kiepsko rosną, nowych na pewno nie będzie, ale szkoda by było stracić te stare.
Monia81 07:20, 07 mar 2025

A mi wczoraj przyszły zamówione nowe dalie i się zastanawiam gdzie ja to pomieszczę, stare karpy przechowywane w garażu mają się dobrze
antracyt 08:00, 07 mar 2025

Ja czekam z moimi daliami na zamówione nówki. Ogarnę temat hurtowo.
Monia, mam te same dylematy, nie wiem jeszcze tylko jak stare karpy przezimowały.
TAR 09:51, 07 mar 2025

Dziewczeta podziwiam Was za te dalie. Choc sa tak piekne to mi sie nie chce wkopywac i wykopywac. Gdyby byly zimujace nie wahalabym sie ani troche.