Dziewczyny, odpowiem zbiorczo.

Dziękuję za odwiedziny i słowne wsparcie dla moich ogrodowych wyczynów.

Na swoje usprawiedliwienie w kwestii tytanicznej pracy mam to, że od czasów szkolnych został mi wstręt do odkładania czegoś "na zaś". Gdzieś w głębi mego jestestwa siedział sobie niepokój, że coś się stanie i zawalę jakieś terminy, skomplikuję sobie i innym życie, zawiodę kogoś i takie tam różne. Nadaje się to zapewne do omówienia na kozetce u terapeuty, ale z racji wieku chyba mogę problem odpuścić. Na obecnym etapie życia już nikogo tym nie umęczam, a nie ukrywam, że sama odczuwam duży spokój ducha.

Dewiza "co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj" dawała mi poczucie, że kolejny dzień będzie dniem świątecznym, bez zobowiązań.

Z listy prac wykreślam areację (kicałam w butach z kolcami wspierając się na kojkach do chodzenia), nawożenie trawnika i umycie okien od zewnątrz. Mogę teraz gwizdać na ochłodzenia, ewentualne śnieżyce, deszcze i wichury. W razie czego mogę się już schować w czterech ścianach i przygotowywać wnętrza do nadejścia wiosny.
~ Władysław Tatarkiewicz