Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

antracyt 08:08, 10 mar 2025

Haniu, Twojego sprinterskiego tempa nikt nie przebije
Joku 18:23, 10 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Uwielbiam takie wypieszczone zakątki ogrodowe, tym bardziej że sama się przy nich nie musiałam napracować . Drobnokwiatowe bratki uwielbiam, zawsze umilają mi wiosnę.
Podziwiam za ogrom wykonanej pracy, zwłaszcza za umytą elewację. Jesteś dzielna Haniu.
Judith 18:47, 10 mar 2025

Haniu, gdy czytam ile pracy wykonałaś w krótkim czasie, mam przed oczami filmik, który kiedyś podlinkowałaś. I Ciebie na tym filmiku żwawo pomykająca przez ogród z kosiarką .
Mnóstwo prac za Tobą. Jednak tym umyciem elewacji to mnie znokautowałaś .
Wafel 21:50, 10 mar 2025

No naprawdę szacun, kawał roboty odhaczyłaś!
nicol21 22:19, 10 mar 2025

Pięknie- czysto i schludnie no i kolorowo też jest! Nic tylko oczy cieszyć
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Juzia 10:09, 11 mar 2025

Tu jest zawsze porządeczek
Pozazdrościłam Ci stokrotek Kupiłam bordowe i białe. Jakoś patriotycznie wyszło
Gruszka_na_w... 19:32, 11 mar 2025

Dziewczyny, odpowiem zbiorczo. Dziękuję za odwiedziny i słowne wsparcie dla moich ogrodowych wyczynów. Na swoje usprawiedliwienie w kwestii tytanicznej pracy mam to, że od czasów szkolnych został mi wstręt do odkładania czegoś "na zaś". Gdzieś w głębi mego jestestwa siedział sobie niepokój, że coś się stanie i zawalę jakieś terminy, skomplikuję sobie i innym życie, zawiodę kogoś i takie tam różne. Nadaje się to zapewne do omówienia na kozetce u terapeuty, ale z racji wieku chyba mogę problem odpuścić. Na obecnym etapie życia już nikogo tym nie umęczam, a nie ukrywam, że sama odczuwam duży spokój ducha.
Dewiza "co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj" dawała mi poczucie, że kolejny dzień będzie dniem świątecznym, bez zobowiązań.
Z listy prac wykreślam areację (kicałam w butach z kolcami wspierając się na kojkach do chodzenia), nawożenie trawnika i umycie okien od zewnątrz. Mogę teraz gwizdać na ochłodzenia, ewentualne śnieżyce, deszcze i wichury. W razie czego mogę się już schować w czterech ścianach i przygotowywać wnętrza do nadejścia wiosny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:38, 11 mar 2025

Magara napisał(a)

Uśmiałam się mocno
Ale strategia działa, to ważne Pogoda jest - trzeba korzystać i tyrać
Rabaty mam wstępnie ogarnięte - sukces W zamrażarce jeszcze dwie porcje kremu z cukinii i dwa obiady pierogowe - gdyby pogoda była sprzyjająca to do połowy marca z pracami ogrodowymi jestem wygrana
Haniu - podziałałaś

Zupę zawsze gotuję na 3 dni. Akurat miałam jej zapas w lodówce, a szybkie zrobienie drugiego dania umożliwia mi dwukomorowy air fryer. W 20 -30 minut można przygotować całkiem wykwintny obiad. Została mi do okancikowania jedna rabatka w warzywniku i cały ogród ozdobny, ale po ogarnięciu trawnika, tarasu i elewacji, te ozdobne rabaty jakoś tak mniej straszą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:40, 11 mar 2025

LIDKA napisał(a)
A ja potrzebuje jeszcze 2 dni żeby zrobić docinki przesadzanych jesienią hortensji i róż Artemis.

Dziś ciełam aquarelle i candylighty i słabo wyglądają. Candy rokoko nie przesadzone jeszcze i w dużo lepszej formie są.

Hania masz już elegancko. I zrobiłaś ciężkie roboty z elewacją tarasami itd.

Podziwiam i szacun.

Ja taras i mebelki bede myła dopiero jak przestaną pylić sosny sąsiada. Na razie tylko odkurze żeby można było posiedzieć.

Róże tnę jesienią i bardzo to sobie chwalę. Wiosną mam zbyt dużo innego cięcia. Tego pylenia sosen to Ci bardzo współczuję. Ten pyłek osiada na wszystkim.
mrokasia 19:44, 11 mar 2025

Matko, okna nawet umyłaś???
Ja cieszę się z tego, co do tej pory udało mi się wykonać czyli jakieś 80%. Najważniejsze, że mam wycięte trawy . Sąsiad w sobotę wywiózł snopki na pszok, ja dziś wystawiłam przed bramę worki z odpadami bio, które nie zmieściły mi się w kompostowniku. Jest nieźle .