Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 12:58, 31 mar 2025

magewa napisał(a)

oby
jak masz już dużo ogarnięte-pięknie zazdroszczę troszkę -ja narazie muszę polubić chwasty

U mnie są tak specyficzne nasadzenia, że nie ma potrzeby wprowadzania idealnego porządku na rabatach. W szczegóły się nie zagłębiam. Niedociągnięcia porządkowe same się maskują.
Z porządkami doszłam do połowy rabaty wzdłuż zachodniej granicy działki. Zbliżam się do narożnika z brzozami.
Tu jeszcze porządków nie było.

kalina Mariesii

Koło budek lęgowych kręci się sporo ptaków. mam nadzieję, że obie będą wykorzystane do lęgów.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:09, 31 mar 2025

Margo2 napisał(a)
Haniu, ale masz wypucowany ogród.
Już zawilce kwitną.
U mnie ani śladu.
Piszesz, że mają być przymrozki. U nas przymrozki na razie widać tuż przed Wielkanocą

Trzy dni temu była noc z przymrozkiem, ale w dzień było w miarę ciepło, choć wietrznie. Dzisiaj znacznie się ochłodziło. na termometrze ledwie 5 stopni. Cieszę się jednak, bo nad ranem i do południa solidnie popadało. Bardzo potrzebny był ten opad, bo w marcu do tej pory padało tylko raz. W drugiej połowie kwietnia w prognozach są silne przymrozki. Obawiam się o drzewka owocowe i truskawki. Magnolia Stellata na szczęście z kwitnieniem trafiła na okienko pogodowe. Prawdziwa z niej gwiazda. Zrobiłam jej dzisiaj sesję zdjęciową. Szkoda, że nie było słońca.

Kilka lat temu zaczęłam ją z lekka podkrzesywać. Całkiem zgrabne drzewko uformowałam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:17, 31 mar 2025

Dzisiaj, po nocnym opadzie deszczu, miałam wrażenie, że nagle wszystko zaczęło rosnąć w oczach.
Front
garażowa

W tej fazie ciemne ciemierniki wreszcie mają widoczne kwiaty.

Pod rodkami kwitnienie zaczęła runianka. Wyjątkowo dobrze rośnie w tym miejscu, choć rabata jest podwyższona i pod okapem.

Sadzone lata temu tulipany EE wciąż kwitną.

Róże i berberysy już mają drobne listki.

Bratki w donicach bardzo zmężniały.

mrokasia 13:26, 31 mar 2025

Ta Stellata to Ci ładnie urosła. Pamiętam ją jako taki krzaczek do pasa .
Gruszka_na_w... 13:28, 31 mar 2025

W warzywniku też postęp. Wysiewy z początku marca wyłażą z ziemi. Można już zrywać wieloletni szczypiorek.

czosnek zimowy

wieloletni szczypiorek

samosiejki sałaty

Pikowane siewki sałaty. Na wschody marchewki jeszcze trzeba poczekać, ale wysiana w tym samym rzędzie rzodkiewka już kiełkuje. Wiadomo będzie, gdzie można pielić.

Nasionka bobu wypuszczają kiełki, ale na powierzchni jeszcze ich nie widać. Za to groszek pięknie się zazielenił. W sadzie nabrzmiały pąki na drzewkach owocowych.

Są też już widoczne siewki szpinaku. Rok temu pierwszy siew okazał się klapą. Nie wiem dlaczego. W tym sezonie wszystko jest OK.

W domu ładnie rosną siewki porów i selerów. Na pomidorkach pokazały się listki właściwe.

Gruszka_na_w... 13:30, 31 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Ta Stellata to Ci ładnie urosła. Pamiętam ją jako taki krzaczek do pasa .

A ja wciąż pamiętam 20 cm patyczek, który pacholę przywiozło mi z jakiejś jesiennej wyprzedaży w markecie. Ze trzy razy zmieniałam mu miejscówkę, a na kwitnienie czekałam 4 lata.
Gruszka_na_w... 13:36, 31 mar 2025

Zaczynają pojawiać się liście na krzewach rosnących w nieformowanym żywopłocie. Za dwa tygodnie pewnie wszystkie się już zazielenią.

Gruszka_na_w... 13:45, 31 mar 2025

I zostały jeszcze takie tamy.

Na skarpie rośnie już nowa róża (Souvenir du dr Jamain). Obie sadzonki (druga to Alden Biesen) przyszły ładnie ukorzenione i miały 4 pędy. Byłam z nich bardzo zadowolona.

W tym roku poletko z puszkiniami bardzo "utyło". Może powodem jest ściółkowanie kompostem?

Mam nadzieję, że ściółka z pociętych miskantów sprawdzi się pod truskawkami.

Wafel 14:42, 31 mar 2025

Fajnie, że u ciębie popadało, liczyłam na solidny deszcz, a tu klops, prognozy się nie sprawdziły. Cudnie gwiazdorzy twoja magnolia Jeszcze trochę słońca i będzie za chwilę soczyście zielono.
Alija 17:31, 31 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kilka lat temu zaczęłam ją z lekka podkrzesywać. Całkiem zgrabne drzewko uformowałam.

Magnolia gwiazdorzy, pięknie się prezentuje. Muszę i moją Susan popodcinać, bo bardzo się rozpanoszyła i strasznie dużo miejsca zajmuje. Masz szczęście, że popadało , na wiosnę po deszczu ziemia pachnie i wszystko rośnie w oczach , u nas deszcz jest tylko w tv na mapach pogody, niestety.