Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

LIDKA 21:08, 31 mar 2025

Te stellatę gdzieś muszę wcisnąć. Piękna jest.

Nacieszyłam oczy dorosłym ogrodem i ide dalej.
Od jutra M zarządził nam odwyk od telefonów i internetu to jeszcze dziś polatam po forum.
Kontonaogrod 10:26, 01 kwi 2025

Pooglądałam obrazki, ale masz cudnie! Lubię ogrody z urośniętymi drzewami i krzewami może się i u siebie kiedyś doczekam zamiast się przeprowadzać co chwilę

Super masz zagospodarowane kąty. I jakie uprawy! Sałatę wysiałam, czekam aż wyjdzie
antracyt 10:33, 01 kwi 2025

Haniu, u Ciebie to już wiosną na całego z gwiazdą w postaci magnolii
Moje w tym roku zastrajkowały, pokazały pojedyncze pąki kwiatowe. Ciekawe czy przez suchy sezon?
Deszczu zazdroszczę bardzo, w weekend zaczęłam podlewanie.
magewa 12:14, 01 kwi 2025

Wpadłam się pozachwycać
Iwona100 17:56, 01 kwi 2025

Cześć Haniu . Ty nawozisz wiosną rośliny Azofoską . Które rośliny ? Czy powojniki i perowskie też? A co z cebulowymi(tulipany,szafirki)-kiedy i czym je nawozisz?
Czy potem w sezonie też stosujesz jakieś nawożenie ?
Gruszka_na_w... 20:15, 01 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Fajnie, że u ciębie popadało, liczyłam na solidny deszcz, a tu klops, prognozy się nie sprawdziły. Cudnie gwiazdorzy twoja magnolia Jeszcze trochę słońca i będzie za chwilę soczyście zielono.

Ten niespodziewany opad deszczu uratował mnie przed wielogodzinnym staniem ze szlauchem. W niektórych miejscach było już bardzo sucho. Silne wiatry w marcu dodatkowo wysuszały wierzchnią warstwę gleby.
Jechałam dzisiaj przez las. Drzewa jeszcze śpią, ale krzewy już zaczęły się fajnie zielenić. Bardzo lubię tę wczesnowiosenną zieleń. jest taka soczysta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:20, 01 kwi 2025

Alija napisał(a)

Magnolia gwiazdorzy, pięknie się prezentuje. Muszę i moją Susan popodcinać, bo bardzo się rozpanoszyła i strasznie dużo miejsca zajmuje. Masz szczęście, że popadało , na wiosnę po deszczu ziemia pachnie i wszystko rośnie w oczach , u nas deszcz jest tylko w tv na mapach pogody, niestety.

Suzan chyba rośnie bujniej niż Stellata. Magnolie mają tak piękny pokrój i liście, że można im wybaczyć panoszenie.
Na kolejny deszczowy dzień przyjdzie mi trochę poczekać. Prędzej spadnie śnieg, bo od soboty w nocy prognozowane są przymrozki do 3-5 stopni na minusie. I to raczej będzie pożegnanie z ulotną urodą magnolii.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:25, 01 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Te stellatę gdzieś muszę wcisnąć. Piękna jest.

Od jutra M zarządził nam odwyk od telefonów i internetu to jeszcze dziś polatam po forum.

Post od nowoczesnych technologii dobrze wpływa na relacje międzyludzkie. Bardzo mi się robi smutno, kiedy najbliżsi zamiast ze sobą pogadać, to wpatrzeni są w ekrany swoich telefonów.

Magnolia jest piękna, ale trzeba mieć na uwadze to, że jej kwitnienie przypada bardzo wcześnie, kiedy ryzyko przymrozków jest spore. Czasem wystarczy jedna zimniejsza noc i następnego dnia zamiast białego kwiecia widzi się zwisające smętnie brązowe gluty.
Gruszka_na_w... 20:30, 01 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Pooglądałam obrazki, ale masz cudnie! Lubię ogrody z urośniętymi drzewami i krzewami może się i u siebie kiedyś doczekam zamiast się przeprowadzać co chwilę

Super masz zagospodarowane kąty. I jakie uprawy! Sałatę wysiałam, czekam aż wyjdzie

Od momentu zamieszkania minęło 10 lat. Najstarsze nasadzenia mają ok. 12 lat, bo zakładałam ogród na etapie budowy fundamentów. Drzewka wypiętrzyły się po 5 latach. Początkowo nieśmiało na 1-2 m. Najszybciej urosły brzozy i daglezje. Ty też sadzisz rośliny przed zamieszkaniem. W momencie przeprowadzki już się tam coś z pewnością będzie wypiętrzać.

Uwielbiam swój warzywnik. Czasem daje mi więcej radości niż ogród ozdobny.
Gruszka_na_w... 20:37, 01 kwi 2025

antracyt napisał(a)
Haniu, u Ciebie to już wiosną na całego z gwiazdą w postaci magnolii
Moje w tym roku zastrajkowały, pokazały pojedyncze pąki kwiatowe. Ciekawe czy przez suchy sezon?
Deszczu zazdroszczę bardzo, w weekend zaczęłam podlewanie.

Magnolie, podobnie do rodków, tworzą pąki kwiatowe jesienią. Swoje kwaśnoluby podsypuję w lipcu/ sierpniu siarczanem potasu i na kwitnienie narzekać nie mogę. Podczas suszy nie zauważyłam, żeby magnolia była na nią jakoś bardzo wrażliwa. U mnie rośnie w glinie zakwaszonej siarką.

Gdyby kilka lat temu ktoś mi powiedział, że ma suszę w marcu potraktowałabym go jak wariata. Marzec, kwiecień, maj, czerwiec to były zawsze wilgotne miesiące. Problem z niedoborem opadów jest teraz w całej Polsce. Na lżejszych glebach jest szczególnie dokuczliwy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies