Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:38, 01 kwi 2025

magewa napisał(a)
Wpadłam się pozachwycać

Usiądź sobie na swoim tarasie. Tam to dopiero jest się czym zachwycać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:48, 01 kwi 2025

Iwona100 napisał(a)
Cześć Haniu . Ty nawozisz wiosną rośliny Azofoską . Które rośliny ? Czy powojniki i perowskie też? A co z cebulowymi(tulipany,szafirki)-kiedy i czym je nawozisz?
Czy potem w sezonie też stosujesz jakieś nawożenie ?

Iwonko, nawożenie Azofoską traktuję wielce swobodnie. Na cały ogród ozdobny i trawniki nabywam 5 kg opakowanie. Robię zamach jak dawniej chłop podczas siania zboża i sypię z garści. Czasem nawet na 5-7 m. Mniej zamaszyście nawożę trawniki z uwagi na ich niewielki rozmiar. Nie nawożę każdej rośliny z osobna. Szafirki i tulipany dostają nawóz podczas nawożenia rabaty, na której rosną.

W sezonie nawóz z gnojówek dostają hortensje (raz w miesiącu), rododendrony i azalie (siarczany amonu i potasu w lipcu) i róże (po pierwszym kwitnieniu i ich przycięciu). Rabaty ozdobne jako całość nawożę dopiero w sierpniu/wrześniu polifoską (sypię tak jak azofoskę wiosną)
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wafel 21:14, 01 kwi 2025

A jeśli na rabatach jest kora to też tak można sypać, czy to nie ma sensu?
TAR 21:33, 01 kwi 2025

Az nie wierze, ze to pisze. Ale i u nas tez sucho, zwykle chlupalo o tej porze roku. A w sobote zapowiedz zimna i sniegu. Czy musi tak byc w weekend? Zla jestem. Ale z drugiej strony bedzie chwila by chate ogarnac i dluzej pospac
mrokasia 21:49, 01 kwi 2025

U mnie też sucho. Zaczęłam podlewać najsuchsze miejsca.
Nadchodzące oziębienie martwi mnie w kontekście magnolii. Biała właśnie rozwija kwiaty. Może zdążę się nią nacieszyć przez ten tydzień…
Gruszka_na_w... 22:07, 01 kwi 2025

Wafel napisał(a)
A jeśli na rabatach jest kora to też tak można sypać, czy to nie ma sensu?

Z korą jest nieco problemu, bo ona w procesie rozkładania się (kompostowania) pobiera azot z gleby i tym samym zabiera go roślinom. Ten azot powinno się uzupełnić. Najlepiej wymieszać pazurkami nawóz z korą i podlać.

Danusia swego czasu pisała, że korą powinno się ściółkować jedynie rabaty z krzakami i drzewkami. Natomiast na rabatach bylinowych i różance najlepiej stosować kompost, przekompostowany obornik lub próchnicę. Wtedy już takich rabat nie trzeba nawozić lub ewentualnie wykorzystać u róż w II części sezonu gnojówki skrzypowe.
Gruszka_na_w... 22:11, 01 kwi 2025

TAR napisał(a)
Az nie wierze, ze to pisze. Ale i u nas tez sucho, zwykle chlupalo o tej porze roku. A w sobote zapowiedz zimna i sniegu. Czy musi tak byc w weekend? Zla jestem. Ale z drugiej strony bedzie chwila by chate ogarnac i dluzej pospac

Ten jęzor chłodu na północy zacznie się już tej nocy. Na południe dotrze w niedzielę.

Od piątku odgruzowuję chałupę i omiatam z pajęczyn. Została mi jeszcze spiżarnia i pomieszczenia sanitarne. Te pójdą już migusiem, bo do typowych prac dojdzie jedynie omiatanie sufitów i mycie lamp.
Gruszka_na_w... 22:14, 01 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
U mnie też sucho. Zaczęłam podlewać najsuchsze miejsca.
Nadchodzące oziębienie martwi mnie w kontekście magnolii. Biała właśnie rozwija kwiaty. Może zdążę się nią nacieszyć przez ten tydzień…

U mnie w prognozach pojawia się deszcz ze śniegiem i od soboty do środy noce z przymrozkami.
Zawsze tak bardzo mi żal tych podmarzniętych kwiatów magnolii. Cały rok się na nie czeka. Oby Twoich mróz nie liznął.
Basieksp 22:44, 01 kwi 2025

No u nas ma padać śnieg w sobotę. W czwartek w prognozach przewidują prawie 20 na plusie a w niedziele tylko 2 stopnie. Będzie szok dla roślin taki skok
Roocika 08:59, 02 kwi 2025

Piękna ta magnolia w tej wielkości.

Moja na razie wystawiła jeden pączek z kwiatkiem na samym czubku, jakby sprawdzała, czy można się już wykluć
Ale przymrozki w nocy są to czeka