Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Juzia 11:14, 04 kwi 2025

Ale ja uwielbiam patrzeć na Twoje rabaty wiosenne!
Aż czuję tę spulchnioną glebę w nozdrzach!!!!

Szkoda by było magnolki. Świeci z daleka. Może nie będzie tak źle?
Makao 13:19, 04 kwi 2025

Pięknie, po prostu magnolia króluje. Liczę że te przymrozki nie będą takie straszne ale….
Moja Susana też rozwija pąki. Boję się o nią również
Gosialuk 22:23, 04 kwi 2025

Śliczna stellata. Gwiazdorzy
Ja też liczę, że może nie będzie tak źle. Szkoda by było, bo rośliny już mocno ruszyły.
Magara 23:03, 04 kwi 2025

Haniu, ale piękne widoki wiosenne - aż się nie chce wierzyć, że za parę godzin ma być zima
Trzymam kciuki, żeby prognozy się nie sprawdziły.
GingerO 08:15, 05 kwi 2025

Haniu, u Ciebie wiosna na całego, oby ta magnolia przetrwała. Nieraz jak coś robię w ogrodzie to myślę o Tobie
mrokasia 08:27, 05 kwi 2025

Ja do znudzenia - lubię Twój ogród o każdej porze roku . Magnolia jest cuuudna! Oby jej nie przymroziło.
magewa 19:51, 05 kwi 2025

Ku pamięci ślicznie i mam nadzieję ,że przymrozek nie zaszkodzi roślinkom
Gruszka_na_w... 09:48, 07 kwi 2025

April napisał(a)
Jaka magnolia ukwiecona Uwielbiam ten czas. Rób dużo zdjęć bo przymrozki straszą.

Przymrozek był, ale nie taki straszny jak pierwotnie prognozowano. Ziąb tylko okropny się zrobił i odeszły wszystkie chęci na jakiekolwiek działania na zewnątrz.
Magnolia zbliża się do końca kwitnienia. Płatki wraz z wiatrem rozniosły się po ogrodzie. Brązowych glutów raczej nie ma.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:03, 07 kwi 2025

TAR napisał(a)
Moze nie bedzie az tak tragicznie z tymi temperaturami. Ja najbardziej sie boje o palmowe z listkami i judaszowce z pąkami kwiatowymi. Reszta sobie poradzi. Zreszta ja nie mam takiej wiosny jeszcze u siebie. Pomimo kilku ciepłych dni malo co ruszyło.

W piątek termometr dobił do 20 stopni. Nie mam u siebie (poza magnolią) roślin egzotycznych i wrażliwych. Z kwietniowymi przymrozkami większość roślin sobie poradzi. Najgorzej jest z tymi krzewami i drzewami, które akurat kwitną. U mnie kolejny rok nie będą owocowały śliwy. Otworzyły kwiaty właśnie w ten bardzo ciepły piątek.
W sobotę serce mi zadrżało na widok oklapniętych pąków kwiatowych świdośliw, ale wraz ze wzrostem temperatury do 2 stopni na plusie ładnie się podniosły.
Wczoraj rozbawił mnie rudzik skaczący po cieniutkiej tafli lodu w misie z fontanną. Szkoda, że nie udało mi się zrobić zdjęcia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:13, 07 kwi 2025

Juzia napisał(a)
Ale ja uwielbiam patrzeć na Twoje rabaty wiosenne!
Aż czuję tę spulchnioną glebę w nozdrzach!!!!

Szkoda by było magnolki. Świeci z daleka. Może nie będzie tak źle?

Nie było tak źle. Tylko dupka mocno podmarzała podczas sobotnich i niedzielnych spacerów z psem mimo nakładania na siebie wielowarstwowego okrycia. Wiatr wciskał się w każdą szczelinę.
Zapach ziemi też lubię, a ten wiosenny jest niepowtarzalny i wyjątkowo intensywny.
Brunnera zaczyna kwitnąć. I jagody kamczackie też. Za nieco ponad miesiąc już będzie można je podskubywać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies