Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Basieksp 21:51, 08 cze 2025

Hosty masz duże, zdrowe Ja u siebie zaczynam spotykać ślimory.
Gruszka_na_w... 21:57, 08 cze 2025

A na cypelku wciąż kwitną wysokie odmianowe kukliki.

A wśród nich rutewka orlikolistna. Straszny tam gąszcz, więc nie ma miejsca, żeby rozwinęła skrzydła.

Comte de Chambord obsypana kwiatami. Pachną niesamowicie.

Powolutku rozwijają się kwiaty na różach pnących.
Tu Rozarium Uetersen

a tu Laguna z jednej i Rozarium U. z drugiej

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Marcin89 22:02, 08 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
.

O podpisach z reguły pamiętam.
Do unormowania sytuacji jeszcze droga daleka, ale organizm oswoił się ze sporym stresem; wiem, że topór wisi, ale póki co nie spada. I niech tak będzie jak najdłużej.
Jesienią chyba powbijam sobie patyczki wokół misy i kiedy ją zdejmę z rabaty, to miejscówka będzie oznaczona.
Wokół kompostownika zrobiło się kolorowo.
Przy bocznej ściance rośnie piwonia Bowl of Beauty, Rosa de resht i jakieś dwie pnące kupowane pod niewłaściwą nazwą.

Tak zapączkowanej piwonii to ja na oczy nie widziałem Przepiękna!
Gruszka_na_w... 22:13, 08 cze 2025

Dla Izy/Ursy- jeszcze raz hortensja pnąca. (coś przy tych ujęciach wciąż mi palec wchodzi w kadr)

Kolorów nabiera rabata zachodnia.
Kwitną żylistki Nikko.

i naparstnice. Czekam jeszcze na kwiecie trzech róż Alden Biesen. Pąków mają mnóstwo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:15, 08 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
Tak zapączkowanej piwonii to ja na oczy nie widziałem Przepiękna!

Zapomniałam napisać, że tam rosną dwa egzemplarze. Ale faktycznie ta odmiana wyjątkowo obficie i długo kwitnie.
Gruszka_na_w... 22:17, 08 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Hosty masz duże, zdrowe Ja u siebie zaczynam spotykać ślimory.

Dzisiaj zauważyłam, że na hostach pojawiły się pierwsze nadgryzienia. Ostatnio codziennie popaduje i pewnie ślimory poczuły zew natury.
Magara 22:22, 08 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Długa prosta z nieformowanym żywopłotem.

Żywopłot - marzenie Też idziemy w tym kierunku, chociaż sąsiad po chyba 3 czy 4 latach przypomniał sobie, że zwyczajowo mówi się "dzień dobry" Zakładam, że płot 2,2 metra plus nieformowany żywopłot pozwolą sąsiadowi wrócić do dawnych przyzwyczajeń
Cała reszta - oczywiście też marzenie
Gruszka_na_w... 22:27, 08 cze 2025

I na koniec takie tamy. Lecę spać, bo jutro pobudka o 3:45.

Plaisanterie od tyłu.

Nasadzenia z serii "czego tu nie ma!" A podczas wsadzania było tyyyleeee miejsca między roślinami.

Margo2 23:06, 08 cze 2025

Co to za godzina na wstawanie. Ja wczoraj położyłam się o tej porze
Haniu, ogród wygląda bajecznie. Wszystko rośnie jak na drożdżach. Hosty, piwonie, irysy.
Te ostatnie w tym roku bardzo słabe u mnie. Z kilkunastu zakwitło tylko kilka. A miniaturki mam wrażenie, że wręcz zanikają.
U Ciebie widać, że roślinom bardzo dobrze.
Trzymaj się Haniu, nie poddawaj złym myślom, nastrojom. Książki, ogród. zazwyczaj pozwalają mi zapomnieć o różnych sprawach. Tylko trzeba się zmusić do wzięcia ksiązki do ręki i wyjścia do ogrodu. Potem już idzie ♥️
UrsaMaior 23:25, 08 cze 2025

Wszystko takie dorodne, że hej Widzę, że Plaisanterie u Ciebie szeroka. Moja podobnie i nie wiem czy poutykać jej pędy w sąsiadach czy raczej wyprodukować jakąś konstrukcję z bambusów.