Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:19, 07 cze 2025

Krysiu, podpytaj Sylwię ze Szmaragdowej doliny. Ona walczyła u siebie z karczownikiem.
U mnie jest kot, a nawet dwa, bo jeden dochodzący, ale nornicom to nie przeszkadza. Czasem zalewam ich tunele strumieniem wody, ale niewiele to pomaga. Trutki stosuję jedynie w garażu, bo tam trzymam zimą karmę dla ptaków. Nie ma ryzyka, że zatruje się jakiś inny gatunek poza gryzoniami.
Praca z małymi dzieciakami nauczyła mnie uważności. A życie jak to życie. Bywa bardziej lub mniej zgodne z naszymi oczekiwaniami i nie zawsze mamy na to wpływ.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
darkowa 22:41, 07 cze 2025

Haniu,,, i za to cię kocham, za tą uważność..

I mój stan ducha podupadł - oj jak bardzo

ściskam
Gruszka_na_w... 12:55, 08 cze 2025

darkowa napisał(a)

I mój stan ducha podupadł - oj jak bardzo

ściskam

Przykro mi bardzo. Czasem tak bywa. Byle ten smutny czas nie trwał zbyt długo. Tego Ci bardzo życzę. Trzymaj się cieplutko Krysiu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 13:07, 08 cze 2025

Ależ piękna porcja zdjęć!!! I to z podpisami .
Czyżby sytuacja się trochę unormowała? Taką mam nadzieję!
Uśmiałam się z procesu umieszczania misy. Czyli nie tylko ja nie pamiętam „czy tu coś rośnie”.
mirkaka 17:46, 08 cze 2025

Haniu, bardzo ładnie u Ciebie, alejki trawiaste prowadzą w różne ciekawe miejsca
Mój ogród podobnej wielkości co Twój, tylko u mnie lotnisko trawnikowe warzywnik mam zdecydowanie mniejszy. Napisz kiedy cebula jest dojrzała, i czy wycinasz cybuchy z nasionami?
Gruszka_na_w... 21:16, 08 cze 2025

mrokasia napisał(a)
Ależ piękna porcja zdjęć!!! I to z podpisami .
Czyżby sytuacja się trochę unormowała? Taką mam nadzieję!
Uśmiałam się z procesu umieszczania misy. Czyli nie tylko ja nie pamiętam „czy tu coś rośnie”.
.

O podpisach z reguły pamiętam.
Do unormowania sytuacji jeszcze droga daleka, ale organizm oswoił się ze sporym stresem; wiem, że topór wisi, ale póki co nie spada. I niech tak będzie jak najdłużej.
Jesienią chyba powbijam sobie patyczki wokół misy i kiedy ją zdejmę z rabaty, to miejscówka będzie oznaczona.
Wokół kompostownika zrobiło się kolorowo.
Przy bocznej ściance rośnie piwonia Bowl of Beauty, Rosa de resht i jakieś dwie pnące kupowane pod niewłaściwą nazwą.

Jakże żałuję, że tej róży (prawdopodobnie to Blue Moon) dobrałam dosyć niefortunną miejscówkę w cieniu jodły koreańskiej. Kwiaty tak cudownie pachną, ale niestety kwitnienie jest skąpe.

Gruszka_na_w... 21:24, 08 cze 2025

mirkaka napisał(a)
Haniu, bardzo ładnie u Ciebie, alejki trawiaste prowadzą w różne ciekawe miejsca
Mój ogród podobnej wielkości co Twój, tylko u mnie lotnisko trawnikowe warzywnik mam zdecydowanie mniejszy. Napisz kiedy cebula jest dojrzała, i czy wycinasz cybuchy z nasionami?

Informacja o wielkości Twojego ogrodu jest dla mnie zaskakująca. Oglądałam sporo zdjęć, widziałam trawnik, ale miałam wrażenie, że rabaty go okalające ciągną się w dal.
Cebula, podobnie jak por zakwitnie dopiero w drugim roku pod warunkiem, że zostawi się ją w gruncie na zimę. Wiosną wsadzałam cebulę dymkę żółtą, białą, szalotkę i czerwoną. Teraz cebulki nabierają masy, wypuściły dorodny szczypior. W lipcu ten szczypior zacznie zasychać. Wtedy wyrywam cebule, rozkładam na ziemi do podsuszenia i kiedy zewnętrzne łuski zaschną, to wynoszę ją na zimowanie na zapleczu garażu.
Swoją cebulę wysiewałaś?
Gruszka_na_w... 21:33, 08 cze 2025

Zdjęcia host specjalnie dla Gosi/Polon.
Sprawdziłam wysokość tych, o które pytałaś. Są wyższe niż myślałam. Sięgają za kolano.Ta na pierwszym planie to Patriot.

Moją największą hostą jest Big Daddy. Rośnie z tyłu.

Trzeba im zostawić sporo miejsca, bo dosyć szybko przybierają na masie.

I inne kompozycje z hostami.

Gruszka_na_w... 21:39, 08 cze 2025

cd host
Świetnie u mnie rosną na każdym stanowisku, nawet w suchym cieniu

Gruszka_na_w... 21:48, 08 cze 2025

Kwiatostany rozwijają parzydło leśne i Kneiffi. To drugie ma ażurowe liście i lżejszy kwiatostan.

leśne

Kneiffi

Bez Black Lace Eva marnieje w oczach. Od południa zacieniają go bardzo wysokie tuje sąsiada, a po bokach lilak węgierski i choina kanadyjska.

Długa prosta z nieformowanym żywopłotem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies