Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Andrzej_ 18:50, 20 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dechy to modrzew syberyjski pokryty preparatem Imprachron 229- grafit syberyjski firmy Kopmans. Raz w roku maluję dechy pokostem. Taras jest jeszcze młody. Użytkujemy go od sierpnia 2015. Do tej pory wszystko wygląda tak jak po zrobieniu.

Ok, dziękuję i pozdrawiam.
Kawa 08:49, 21 lut 2017

Gruszeczko to u Ciebie prawdziwa wiosna
fajnie że ci osusza rabaty
u mnie leje i końca deszczu nie widać ponoć cały tydzień ma padać

wszystko ci ładnie rusza super
AgataP 08:51, 22 lut 2017

Gruszko czy firany na tarasie masz na dole obciążone czy luźne? Nie latają Ci za bardzo na wietrze? Zbieram informację na przyszłość
U mnie też wieje i robi się sucho..
Gruszka_na_w... 10:04, 22 lut 2017

Agatko, tam jest taki sznurek obciążający, ale posiłkuję się też taśmami i podwiązuję je do słupów. Aranżacja zależna jest od intensywności życia towarzyskiego sąsiada. Czasem spuszczam zasłony...milczenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:24, 22 lut 2017

Kamilko, z każdym dniem coraz więcej znaków zbliżającej się wiosny.

Śnieżyce tworzą kępki, wyłażą piwonie- jeden czerwony kiełek, a jak cieszy.

Tulipany {chyba i wierzba Iwa

Wciąż jednak są zakątki, które kojarzą się z jesienią, przynajmniej kolorystycznie

Turzyce włosiste mają zielonkawe nóżki. To dobrze rokuje. Kiełkuje trzcinnik Overdam. W zeszłym roku go dzieliłam.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 10:32, 22 lut 2017

Ciekawa jestem tegorocznej odsłony rabaty, z której wyciepałam krzewuszki. W ich miejsce wskoczyła Fothergilla, kalina Watanabe, kalina compactum, obiela i hortensja dębolistna. jeśli ktoś wie, jak sie tnie tę ostatnią, to proszę o informację. W tej chwili wygląda to tak

I takie tam sobie lutowe widoczki

urozmaicone gęsiówką i kaliną hordowiną

PS. Problem, który mnie dręczył od listopada połowicznie się rozwiązał. Wynajmujący mieszkanie mamy lokatorzy się wynieśli, ale dług w wysokości prawie 7 tysięcy chyba długo jeszcze nie zostanie spłacony. Ehhhhhhhhhh.........
Pszczelarnia 11:46, 22 lut 2017

Lutowa odsłona ogrodu nadzwyczaj porządna - jak ja lubię to oczekiwanie na wiosnę.

Hortensja dębolistna: ja wycinam tylko suche kwiatostany zaraz za kwiatami. Albo same odlatują. Mam moją od 2011. Z czasem będzie można ją przerzedzić (wyciąć stare pędy u podstawy).

Chyba że jest inna szkoła, to się sama chętnie dowiem.

AgataP 11:54, 22 lut 2017

Na taki etap to ogród u mnie jeszcze nie wskoczył
Na razie deszcz pada, wieje więc siedzę w domu i pracuję
Gruszka_na_w... 13:21, 22 lut 2017

Ewo, oczekiwanie na wiosnę to silny imperatyw. Każdy sygnał odradzania się przyrody to i dla nas znak, że i my żyjemy.
W takim razie przytnę tej hortensji tylko delikatnie wierzchołki.

Agatko, u nas tez dzisiaj barowa pogoda. Jak to na przedwiośniu. Przyjemnej pracy życzę.
zoja 13:55, 22 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Kamilko, z każdym dniem coraz więcej znaków zbliżającej się wiosny.

Śnieżyce tworzą kępki, wyłażą piwonie- jeden czerwony kiełek, a jak cieszy.

musiałam zacytować
to pierwszy wiosenny kwiatek, który widzę kwitnący w naturze
poza tym Twój ogród jak zawsze robi na mnie ogromne wrażenie