Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AnnaCh 14:17, 19 lut 2017

Jana napisał(a)
o matko, to wiosna już u Ciebie na całego, zazdroszczę i sezon rozpoczęty ja muszę się jeszcze uzbroić w cierpliwość
Jana, to poczekamy sobie razem U mnie biało...
ZieloneWrota 15:33, 19 lut 2017

Gruszeczko, u ciebie wiosna na całego a mnie zima zaspy że chyba lato mnie zastanie nim to wszystko puści , nic nie widzę ani pąków ani młodych roślin cebulowych wszystko zasypane.
Gruszka_na_w... 16:16, 19 lut 2017

Wychodzi na to, że w tym roku zima najbardziej okazała była w centralnej Polsce. To ewenement. U mnie właśnie nikną ostatnie cm3 śniegowych pagórków powstałych po odśnieżaniu. Mogłam już wykopać pory, bo ziemia odmarzła. Wciąż jednak jest grząsko nad wyraz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 18:03, 19 lut 2017

Podoba mi się stwierdzenie "grząsko nad wyraz" Znacznie to lepiej brzmi, niż mokro, breja, wszystko płynie
polinka 18:09, 19 lut 2017

Grząsko nad wyraz-dobre stwierdzenie na określenie mojego drugiego ogrodu

Pozdrawiam Haniu
vita 20:17, 19 lut 2017

Grząsko nad wyraz? W lutym?
Wspaniale, masz już pierwsze kwitnienia i zakupy, które lubię najbardziej po zakupach nowych roślin Oby zakupione nożyce i rozdrabniarka sprawdziły się. Rozdrabniarka to moje marzenie, jednak po długich poszukiwaniach i dopytywaniach wiem, że trzeba wydać kilka tysięcy aby była niezawodna i długo służyła. Ale mogę się mylić
Co planujesz w nadchodzącym tygodniu, ogrodowo?
vita 21:04, 19 lut 2017

Na której stronie mogę obejrzeć Twoje oliwniki?
Gruszka_na_w... 21:12, 19 lut 2017

Aga, Polinka, brejowato nie jest, po trawiastych ścieżkach da się spokojnie chodzić. Grząsko jest na najmłodszych rabatach. Tam glina taka ciumkowata z odgłosem plaskania. Wiatr wiał. Trochę przesuszy. Pora wyciągnęłam! bez robienia leja po bombie.

Vita, kilka tysięcy na rozdrabniacz to kwota dla mnie niewyobrażalna. Przy płaceniu padłabym trupem z rozpaczy nad swoją ekstrawagancją. Potrzebuję czegoś, co rozdrobni mi gałęzie róż, najgrubsze pędy z miskantów, gałęzie z krzewów i te z podkrzesywania drzew. Model kompaktowy powinien wystarczyć. Dam znać jak się będzie spisywać.
Prace w ogrodzie uzależnione są od warunków wodnych. W planach mam pomalowanie pergoli, olejowanie ławek i wysiew porów do pojemniczków. Powinnam się zabrać za pobranie szczepek z pelargonii, które ładnie przeżyły zimę w garażu. Zostawiłam tam też fuksje. To chyba już pora, żeby zacząć je ożywiać. Nie mam z nimi doświadczenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:13, 19 lut 2017

vita napisał(a)
Na której stronie mogę obejrzeć Twoje oliwniki?

Chwilka. Sprawdzę, czy mam w folderze ich zdjęcia. Jeśli tak, to wrzucę.
Gruszka_na_w... 21:46, 19 lut 2017

Mam!
Zaznaczyłam go czerwoną strzałką, a linie wzrosty różowymi kreskami ( od-do)

wiosna 2014

lipiec 2015 (na tym zdjęciu najlepiej udało się oddać jego kolor)

wrzesień 2016- nie widać dobrze, bo rośnie jako 3 i 4 w szpalerze, ale dostrzec można jego wzrost

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies