Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:27, 24 lut 2017

zoja napisał(a)
teraz już pryskamy chelatem żelaza?
nigdzie nie znalzłam informacji o terminie - rozjaśnisz mi trochę?

Zoja, w ubiegłym roku kupiłam rodka- wykazywał objawy niedożywienia- musiałam go dokarmić. Żelazo to mikroelement, który powinno się uzupełniać w glebie lub podawać dolistnie. Mam dość gęsto sadzone rośliny, więc po 5 latach powinnam zacząć uzupełnianie gleby w mikroelementy. Nie wiem, czy pamiętasz, ale wśród rad Toszki odnośnie przygotowania gleby pod kwaśnoluby, była ta o dodaniu suszonej hemoglobiny, która ma sporo żelaza. Na etapie sadzenia swoich tego nie zrobiłam. Teraz więc zrobiłam delikatny oprysk. Niepełna nakrętka helatu na 2 l wody.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
zoja 14:31, 24 lut 2017

Haniu dziękuję - coś tam pamiętam,
ale bardziej zastanawia mnie termin podania - już? wiem, że u Ciebie wiosna jakby wcześniejsza, ale pytam bo zakupiłam ten chelat w zeszłym roku i zastanawiam się czy już można go podawać?
co jak wrócą przymrozki? nie zaszkodzi?
Gruszka_na_w... 14:39, 24 lut 2017

anka_ napisał(a)
Świetne te budki Haniu. Ja mam nadzieję, że w niedzielę kupię bo to już ostatnia chwila na wieszanie.

Byłam wczoraj w sklepie po nawozy i tak przy okazji zapytałam, czy mają w sprzedaży budki. Chciałam porównać z ceną w sklepach internetowych. Cena była niższa, dodatkowo pani udzieliła mi bardzo dużego rabatu, a w gratisie dodała kulki tłuszczowe . Grzechem byłoby nie wziąć dwóch. Na więcej brakuje odpowiednio grubych drzew.
Dzisiaj pierwszy raz pojawiła się sikorka czarnogłówka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:46, 24 lut 2017

zoja napisał(a)
Haniu dziękuję - coś tam pamiętam,
ale bardziej zastanawia mnie termin podania - już? wiem, że u Ciebie wiosna jakby wcześniejsza, ale pytam bo zakupiłam ten chelat w zeszłym roku i zastanawiam się czy już można go podawać?
co jak wrócą przymrozki? nie zaszkodzi?

Gdybyś teraz podała preparaty stymulujące wzrost (te z azotem), to mogłabyś zaszkodzić. Mikroelementy nie pobudzają aktywności.
Kiedy wzruszałam ziemię na podokiennej z rodkami, to pazurkami odgarniałam ziemię, żeby sprawdzić, czy nie ma tam opuchlaków. 15 cm w głąb ziemia była wciąż zamarznięta. Korzeniami więc nie za bardzo mogą pobierać potrzebne składniki. Bogdzia radzi, żeby pierwsze dokarmianie rodków po zimie zrobić w formie dolistnej. Zrobię to florovitem dla kwaśnolubnych za tydzień. Temperatury mają być odpowiednie,bez opadów.
zoja 14:49, 24 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gdybyś teraz podała preparaty stymulujące wzrost (te z azotem), to mogłabyś zaszkodzić. Mikroelementy nie pobudzają aktywności.
Kiedy wzruszałam ziemię na podokiennej z rodkami, to pazurkami odgarniałam ziemię, żeby sprawdzić, czy nie ma tam opuchlaków. 15 cm w głąb ziemia była wciąż zamarznięta. Korzeniami więc nie za bardzo mogą pobierać potrzebne składniki. Bogdzia radzi, żeby pierwsze dokarmianie rodków po zimie zrobić w formie dolistnej. Zrobię to florovitem dla kwaśnolubnych za tydzień. Temperatury mają być odpowiednie,bez opadów.

to o to chodzi!
teraz już rozumiem bardzo dziękuję za wyjasnienia
Gosiek33 14:52, 24 lut 2017

fajne budki, zdradź promocyjną cenę bym mogła się odnieść do niej

zapisałam chelat, u mnie też konieczny oprysk bo widzę rodki częściowo wołające o żelazo
anka_ 14:53, 24 lut 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Byłam wczoraj w sklepie po nawozy i tak przy okazji zapytałam, czy mają w sprzedaży budki. Chciałam porównać z ceną w sklepach internetowych. Cena była niższa, dodatkowo pani udzieliła mi bardzo dużego rabatu, a w gratisie dodała kulki tłuszczowe . Grzechem byłoby nie wziąć dwóch. Na więcej brakuje odpowiednio grubych drzew.
Dzisiaj pierwszy raz pojawiła się sikorka czarnogłówka.
Fajnie, że masz taki sklep w pobliżu. U nas były budki ale chyba jako ozdoby (hm...) taka powiesić, bo napewno nie dla ptaków. A cena z kosmosu...
Ale jadę w niedziele do stolicy to może coś upoluje... Choć ostatnio jak kupowałam ziemię do siania w jednym z marketów to nic nie było...
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 15:02, 24 lut 2017

bold textZa dwie zapłaciłam 45 zeta.
porównywałam z ceną tego sklepu
Budki

W sklepie internetowym bardziej fachowe. Może skuszę się innym razem.

Aniu, szczerze pisząc, to pierwszy raz widziałam budki w sprzedaży. A żyję już dość długo. sądziłam, że trzeba je robić samodzielnie.
Gosiek33 15:07, 24 lut 2017

To za darmo! pod warunkiem, że mają odpowiednią wysokość by żaden drapieżnik nie sięgnął do pisklaków
Gruszka_na_w... 16:04, 24 lut 2017

Za darmo to nie
Wydaje mi się, że wykonane są zgodnie ze sztuką. Nie mają tylko tej dodatkowej nadbitki przy wlocie jak te ze sklepu internetowego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies