Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

anka_ 22:06, 22 lut 2017

Haniu za szczepione odmiany z Bolestraszyc to nie jest duża cena. Ja kupowałam w szkółce Carya. http://www.derenjadalny.com/ Jakościowo bardzo dobre. I 200% pewności co do zgodności odmianowej. Jak wyślesz prośbę na maila to wyślą cennik i dostępność odmian.

Jak ten twój zakwitł, to już z roku na rok będzie lepiej. Mój też tak miał, naczekałam się. Tak w zasadzie to dopiero 2 rok miał owoce. Ale na jesieni kupiłam właśnie w tej szkółce odmianowe (za radą Mariusza), szczepione i parę innych drzewek, w tym właśnie świdośliwę.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 22:13, 22 lut 2017

Roma, oliwniki urosły jak na drożdżach. Agata pisała, że ładnie pachną i są miododajne. Oprócz tych kolców to maja same zalety.

Aniu, w wątku u Filomeny natknęłam się właśnie na tę dyskusję o dereniach. Byłam na tej stronie derenjadalny.com. Wyślę zapytanie. Zobaczę, co odpowiedzą.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 22:32, 22 lut 2017

Na tę szkółkę o której napisała Ania, zaglądałam w zeszłym roku. Za nieszpułkami. Bo ja lubię takie chwastowate dziwolągi. Dobrze, że Ania mi o tym przypomniała u Ciebie.
Edit: Oliwniki u Ciebie to ładne drzewka. Wszędzie gdzie szukam maluchy ok. 70 cm. Masz namiary na cusik bardziej okazałego?
Gruszka_na_w... 22:48, 22 lut 2017

Roma, wszystkie drzewka na przedpłocie (jarząby szwedzkie i pospolite, oliwniki i klony Ginnala kupowałam TUTAJ

sadzonki były dorodne, w rozmiarze nieco wyższym niż w opisie. warto zamawiać jak najwcześniej, wtedy trafiają sie wypasione egzemplarze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 23:04, 22 lut 2017

nie mam derenia i sie nie wypowiem ale ulec trzeba czy masz zdjęcie z bliska Twoich jarząbów?
Gruszka_na_w... 23:40, 22 lut 2017

Jana napisał(a)
czy masz zdjęcie z bliska Twoich jarząbów?

czerwiec tego roku
Pierwszy jarząb szwedzki, drugi klon ginnala a potem oliwnik

Gruszka_na_w... 13:34, 24 lut 2017

W tym tygodniu niewiele dało się zrobić. Padający deszcz i silny wiatr nie sprzyjały pracom na zewnątrz. Nabyłam dwie budki lęgowe. W domowym zaciszu zabejcowałam je od zewnątrz, a dzisiaj dokonaliśmy aktu powieszenia. Nie ma u nas zbyt wielu drzew o wystarczająco dużej średnicy pnia. Mam nadzieję, że ptakom nie będzie przeszkadzało 3-metrowa odległość między ich domostwami. Pamiętalismy o tym, aby otwory wlotowe wychodziły na wschód. teraz pozostajemy w niepewności, czy budki zostana zaakceptowane przez ptaszki.

Wczoraj udało się uporządkować podniesione rabaty podokienne od frontu. Pierwszy raz w życiu naocznie zobaczyłam opuchlaki. Były pod dwiema żurawkami. Bez wyrzutów sumienia wyprawiłam je na tamten świat. Przy okazji odkryłam drugą kępkę przebiśniegów.

Sasanki wychylają coraz więcej owłosionych główek. Opryskałam żywotniki, iglaki, azalie i rododendrony helatem żelaza.

zoja 13:48, 24 lut 2017

teraz już pryskamy chelatem żelaza?
nigdzie nie znalzłam informacji o terminie - rozjaśnisz mi trochę?
anka_ 14:12, 24 lut 2017

Świetne te budki Haniu. Ja mam nadzieję, że w niedzielę kupię bo to już ostatnia chwila na wieszanie.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 14:18, 24 lut 2017

Ułożył mi się w głowie plan korekt ogrodowych na ten rok
1. Przesadzić trzy bukszpany z rabat podokiennych na powiększoną rabatę brzozową.
2. Wykopać z sadu jabłonki, które chorowały na mączniaka. Walka z mączniakiem jest długa i kosztowna. W warunkach przydomowych nie ma sensu bawić się w nadmierną ochronę chemiczną, bo chodzi przecież o to, aby mieć "niepryskane" owoce. W ich miejsce wsadzę śliwę, która teraz zajmują miejsce na końcu półksiężyca. Dokupię morelę i może czereśnię.
3. Zrobię rekonesans w okolicznych szkółkach- może będą na stanie jabłonki rajskie. Dosadzę jedną w miejsce po śliwie.

Nie dostałam jeszcze odpowiedzi ze szkółki zajmującej się sprzedażą szczepionych dereni jadalnych. Szukam odmiany, którą da się wyprowadzić na nieduże drzewko.

A w ogrodzie
pojawiły się kiełki chyba czosnków główkowatych; po kwitnieniu trzeba będzie przyciąć przemarznięte listki mahonii

Wokół ciemierników jest wciąż grząsko. czekam aż ziemia się podsuszy, żeby wymieszać z nią skorupki jajek. Krokusy z każdym dniem są coraz bardziej widoczne.

Tulipany też

Dzisiaj zauważyłam pierwsze nieśmiałe listki na kalinie Mariesii i Watanabe. Z uwagi na brak funkcji makro w idiotencamerze nie udało się zrobić dobrego zdjęcia.
Ładne kolorki ma wrzosowisko.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies