Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:47, 10 mar 2017

makadamia napisał(a)

Ja nie miałam jakichś szczególnych uczuć do erecty, dopóki nie zobaczyłam tej rabaty. I się zaśliniłam
W odsłonie letniej też robi wrażenie

Widziałam tę rabatę. Jest piękna. Ale u mnie w ogrodzie nie ma żadnej regularności. Z uwagi na odmienność stylistyczną bardzo rzucałaby się w oczy.
Serce mi podpowiada, że trzeba iść w kierunku czegoś swobodnego połączonego z zimozielonym akcentem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:15, 10 mar 2017

Hania! Jestem pełna uznania! I podziwu... Bo u mnie to takiej wiosny nie ma...

Mam nadzieję,że jutro nie bedzie deszczowo-barowo i będę mogła chociaż posmakować troszeczkę ogrodu
mira 23:31, 10 mar 2017

Ja też melduję że warzywnie rozpoczęłam w polu / w Was w polu czy na dworze ? /

Masz sąsiadkę nie ma co brrr. Choiny by na takie stanowisko pasowały dobrze.
Nie mogłam się połapac które to miejsce.
Przy okazji widzę bogate przedpłocie.

Masz coś jeszcze do roboty w ogrodzie ?
Gruszka_na_w... 18:41, 11 mar 2017

Johanko, dziękuję w imieniu wiosny.

Mira, duże choiny się nie zmieszczą. Będą rosły Jeddelohy. Też je lubię. Tego miejsca praktycznie nie oglądam, ale jest na froncie jakby nie patrzeć. Mus zagospodarować. Bogactwo przedpłocia wynika z potrzeby zrobienia lustrzanego odbicia rabaty półkolistej po drugiej stronie płotu. Rosną tam sobie hortensje, trawy, kuliste żywotniki,rozchodniki, a na granicy z żużlem pięciorniki i kocimiętka- innych roślin byłoby szkoda.
O, robót mam całe mnóstwo. Dzisiaj ogarniałam rabaty wokół domu od strony tarasu i od zachodu. W kolejce wciąż czekają półksiężyce, cała rabata wzdłuż zachodniego ogrodzenia i 2/3 od południowego. Trudno się pracuje, bo cebulowe wyłażą z każdego kąta. Sadziłam je bez ładu i składu. I jeszcze warzywnik, i kompost do rozrzucenia po rabatach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:31, 12 mar 2017

Wciąż dumam nad rabatą przy wjeździe. Wersja z grabami wyglądałaby mniej więcej tak

Wg mnie trochę przytłaczająco i nazbyt formalnie w porównaniu z lekkim rozwichrzeniem pozostałych rabat.

Wersja z wielopniowym drzewkiem prezentowałaby się tak

Moje dwa szmaragdy zostałyby jako przesłona części gospodarczej. W najszerszym miejscu świdośliwa. Mogę wybrać w odmianie kanadyjskiej, Lamarca czysty gatunek, Lamarca Ballerina lub świdośliwę olcholistną Obelisk. Ta ostatnia ma zaletę w postaci wąskiego pokroju, ale wadę w postaci niewielkiej wysokości. Trzy pierwsze można podkrzesywać, żeby umożliwić wjazd samochodu. Pozostałe nasadzenia to cis Fastigiata Robusta, hortensje bukietowe, choina kanadyjska Jeddeloh oraz turzyca Montana.
Waham się, czy wprowadzać tam miskanty. Na pókolistej rabacie frontowej rosną Variegatusy. Wiosną byłyby tam białawe narcyzy. Co o tym sądzicie?
Zdecydowanie wąskie , geometryczne rabaty to nie moja bajka.
Johanka77 22:56, 12 mar 2017

Druga wersja zdecydowanie lżejsza
Gruszka_na_w... 23:21, 12 mar 2017

Johanka77 napisał(a)
Druga wersja zdecydowanie lżejsza

Niby lżejsza, ale konieczność dokonania ostatecznego wyboru wciąż mi ciąży na sercu.
anka_ 07:50, 13 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
...Wg mnie trochę przytłaczająco i nazbyt formalnie w porównaniu z lekkim rozwichrzeniem pozostałych rabat....

To że przód ogrodu jest trochę bardziej formalny to przecież nic złego, choć mi bardziej podoba się w tym miejscu wersja ze świdośliwą. Tylko czy nie byłoby problemów z jej owocami na podjeździe?

...Waham się, czy wprowadzać tam miskanty...
Na miskanty to chyba za wąsko?

Haniu a co to za drzewko po prawej stronie bramy.

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gosiek33 08:17, 13 mar 2017

Wciąż dumam nad rabatą przy wjeździe. Wersja z grabami wyglądałaby mniej więcej tak

Wg mnie trochę przytłaczająco i nazbyt formalnie w porównaniu z lekkim rozwichrzeniem pozostałych rabat.

jak dla mnie zdecydowanie graby nie są przytłaczające
Anda 08:21, 13 mar 2017

Trudny wybor
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies