Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:36, 20 mar 2017

Iza, ano na szczęście.

Gosiek, jakby na to nie patrzeć trzeba się pchać w kolce. Podejrzewam, że ten sekator sprawdziłby się tylko przy idealnych rabatówkach. Najbardziej nie lubię zahaczać się ubraniem i kapturem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:53, 20 mar 2017

Dzisiaj miałam ledwie półtorej godzinki na prace ogrodowe. Buszowałam w sadzie. Pąki liściowe i kwiatowe zróżnicowały się już wizualnie, więc dokonałam korekty cięcia drzewek. Wokół pni usunęłam darń, rozsypałam kompost. Spulchniłam w warzywniku grządkę ze szpinakiem i czosnkiem. Podsypałam azofoską żywopłot grabowo- bukowy i zaczęłam robić kanciki i spulchniać ziemię. Wybierałam też przyniesione przez wiatr papierki i kawałki folii. Zostało mi do zrobienia jeszcze ze 3 m i zacznie się rabata z brzózkami.
Cieszy mnie nadejście wiosny. Bardzo już tęsknię za kolorami w ogrodzie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 19:09, 20 mar 2017

Pracuś Ja też chcę już kolory. Twoje na fotce prześliczne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 19:18, 20 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Firletę kwiecistą masz na zdjęciu po lewej stronie hakone (jedna roślinka) .
Obwódkę tworzy czyściec wełnisty.
Obie rośliny mają podobne, pokryte kutnerem liście (czyściec trochę bardziej).
Firletka to w zasadzie roślina jednoroczna, ale mocno się wysiewa. Jako obwódka może być przez to trudna w utrzymaniu linii nasadzenia w uporządkowaniu. Kwitnie wczesnym latem, potem bardzo traci na urodzie, a nowe roślinki (rozeta liściowa) pojawiają się jesienią i zakwitną w przyszłym roku.
Czyściec wełnisty to długowieczna bylina, rozłogowa trochę (ale operacja szpadlem pozwala utrzymać ją w ryzach), kwitnie w lipcu wtedy robi się trochę nieuporządkowana, trzeba jej ściąć kwiatostany i w sierpniu znowu jest zwarta.

napisz mi prosze jak traktujesz czysciec na wiosne
bo mam jakas masakre, kupa gnoju i czesci roslin...czy sciac wszystko do zera, razem z rosnacymi mlodymi pędami, bo wybieranie brzydkich lisci to jakas masakra...
Kawa 19:21, 20 mar 2017

jeju jaki Ty pracuś z jesteś
uczcilas pierwszy dzień wiosny ogrodowo
Gruszka_na_w... 19:48, 20 mar 2017

Kasya napisał(a)

napisz mi prosze jak traktujesz czysciec na wiosne
bo mam jakas masakre, kupa gnoju i czesci roslin...czy sciac wszystko do zera, razem z rosnacymi mlodymi pędami, bo wybieranie brzydkich lisci to jakas masakra...

Kasju, o czyściec trzeba dbać całorocznie, żeby wyglądał przyzwoicie.
W lipcu zaczyna wypuszczać długie witki z kwiatostanem. Jest bardzo miododajny, więc tymczasowo pozwalam mu na niechlujny trochę wygląd dla dobra owadów.

Na początku sierpnia ścinam przy ziemi kwiatostany. Szpadlem redukuję jego nadmiar- on ma lekką tendencję do rozłażenia. Przez kilka dni wygląda nieciekawie, ale szybko zbiera się do kupy.

Wiosną z lekka go wyczesuję. Jeśli zaniedba się prace sierpniowe, to z powodu nadmiaru liści w zimie sporo ich wygniwa, a sama roślina jest taka rozlazła. On chyba lubi systematyczne odmładzanie poprzez przycinanie.
Kasya 19:51, 20 mar 2017

ale jak teraz go przytne bardzo krotko to go nie zabije ?
on mi sie rozrosl na maxa, ale do zimy byl ladny...
Gruszka_na_w... 19:52, 20 mar 2017

Kawciu, Ewo- pierwszy dzień wiosny to szczególny dzień. Żaden z pierwszych dni rozpoczynających kolejna porę roku tak nie cieszy.
Teraz czekam na forsycje.

Gruszka_na_w... 19:53, 20 mar 2017

Kasya napisał(a)
ale jak teraz go przytne bardzo krotko to go nie zabije ?
on mi sie rozrosl na maxa, ale do zimy byl ladny...

Odetnij najdłuższe przyrosty. Nic mu nie będzie. Jemu szkodzi tylko nadmiar wilgoci. Jak wszystkim kutnerowatym.
mira 22:14, 20 mar 2017

Pracuś jesteś i bardzo do przodu - ja jutro w warzywnik nurkuję - a ogród po wichurach czeka znów na ogarnięcie - forsycje w tym tygodniu wybuchną kolorem a ja będę z sekatorem

pozdrawiam wiosennie