Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

AnnaCh 23:31, 20 mar 2017

Jak można tyle porobić w 1,5 godziny?
Ja bym połowy nie dała rady, pracuś z Ciebie Haniu
Makusia 16:21, 21 mar 2017

Motorek w cztery literki i 1,5h to dla niektórych tyle, co dla innych doba. Przynajmniej efekty na to wskazują
Gruszka_na_w... 19:22, 21 mar 2017

Mira, nade mną też wisi konieczność prac w warzywniku. A biegam w zupełnie innych zakątkach ogrodu. Aktualny stan forsycji

Makusiu, Aniu nie umiem pracować refleksyjnie. Staram się przestrzegać zasad BHP i robię przerwy na omiatanie wzrokiem przestrzeni połączone z oddaniem się w szpony nałogu (mea culpa trzykrotne), ale wierzcie mi na słowo, że z każdym rokiem prace ogrodowe przebiegają szybciej, bo coraz mniej jest pustych przestrzeni.
Dla Was pierwszy narcyz/żonkil plus krokusy

ten jest jakiś inny

A te udało mi się przenieść na rabatę garażową

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 19:26, 21 mar 2017

narcyzy? rany u mnie dopiero krokusy
AnnaCh 19:49, 21 mar 2017

Makusia napisał(a)
Motorek w cztery literki i 1,5h to dla niektórych tyle, co dla innych doba. Przynajmniej efekty na to wskazują
Prawda Martuś? U mnie to chyba ta opcja z dobą jest
Gruszka_na_w... 20:30, 21 mar 2017

Pracowicie spędziłam dzisiejsze popołudnie. Byłam w ogrodzie kilka godzin, ale zaplanowane prace udało mi się skończyć dopiero o zmroku.

Wsadziłam jabłoń ozdobną Adirondack. Ładny okaz mi się trafił. Ma ok. 2,5m, jest ładnie rozgałęziona. Trochę przycięłam ją na wysokość. Rośnie na południowej rabacie w okolicach jodły koreańskiej i berberysów.

Potem zajęłam się finiszem prac na modernizowanej rabacie wzdłuż podjazdu. Wsadziłam świdośliwę Lamarcka. Okaz bez szału, w porywach ok. 80 cm. Podsadziłam ją 5 kulkami z żywotnika zachodniego Hoseri. Odkryłam, że posiadam na stanie turzycę Silver Sceptre. Jako ze znosi ona nawet cieniste stanowiska, wykorzystałam ją jako element zadarniający. Teraz trzeba czekać na podrośnięcie roślin. Jesienią wsadzę na tę rabatę cebulki białych narcyzów. Z zimozielonymi kulkami powinny dobrze współgrać.

Kusi mnie jeszcze, żeby wokół grabu Fastigiata, rosnącego w trawie przy furtce, zrobić kostkę cisową. Do przemyślenia.

Od jutra czekają mnie porządki na rabacie południowej. Doszłam do wysokości katalpy.
"Większą połowę " mam już za sobą.

Dobrze jest mieć w ogrodzie krzewy. Na byliny trzeba jeszcze poczekać, a krzewy już zaczynają dawać kolor. Najwyraźniej widać tawułę wczesną. Lubię też zimozielony fragment z pierisami.

I na koniec wiosenne akcenty

Jesienią rozsadzałam wzdłuż miejsca przesuwu bramy wykopane cebulki tulipanów. Chyba jeszcze nie zakwitną. I na koniec fragment garażowej

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anbu 20:44, 21 mar 2017

Oj zazdraszczam pracy w ogrodzie, ja w tym czasie w pracy
Basilikum 20:45, 21 mar 2017

pracusiu
ale bedzie pieknie
Gruszka_na_w... 20:59, 21 mar 2017

Aniu, współczuję. Też nie lubię, kiedy praca zawodowa zajmuje mi popołudnia i wieczory.

Iza, kołaczy nie będzie...bez pracy.
Gosiek33 21:08, 21 mar 2017

Nie mogę patrzeć na Twą wiosnę, jedyna pociecha, że jesień u Ciebie wcześniej przychodzi... ale i tak wydaje się ładniejsza