Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:57, 07 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

za mało siedzę w kapeluszu na werandzie. .

Haniu, ja musiałabym mieć 3 Obeliski dla efektu: wniosek więcej miejsca.

W chwili obecnej posiadam 1 Ballerinę i to ona powinna otrzymać jeszcze 2 siostry.

Trzy siostry, kapelusz na głowie i wiśniowy sad w tle- i będzie sielanka
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:02, 07 kwi 2017

Gosiek, na zdjęciu nie było hortensji ani fothergilli. Dopiero się budzą tzn. mają zgrubiałe pąki.

Ewo-frezjo, dębolistna znalazła sie w ogrodzie wbrew moim przekonaniem. Przez miesiąc odwodziłam Asię- Makadamię od kupna owej, po czym na widok hortensji w jesiennych barwach dostałam małpiego rozumu. Mocno ja okopczykowałam na zimę.

Agatko, dotychczas nie dane mi było oglądać tylu ptaków, co teraz. Uczę się nazw. Wczoraj wypatrzyłam ziębę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 14:27, 07 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
(...)

[b]Ewo-frezjo
, dębolistna znalazła sie w ogrodzie wbrew moim przekonaniem. Przez miesiąc odwodziłam Asię- Makadamię od kupna owej, po czym na widok hortensji w jesiennych barwach dostałam małpiego rozumu. Mocno ja okopczykowałam na zimę.

(...)

U mnie po 10 latach zimuje bez kopczykowania ale w zaciszu między kalinami ze ściółką opadłych liści.

Wiśniowy sad ... dziwie się do tej pory, że A. mają oddzielne kwatery sadownicze dla wiśni - czereśni.

Kawa 14:38, 07 kwi 2017

ptaszęta urocze słonecznik podjadały?
wiosna piękna

o coś miałam zapytać
i zapomniałam
Gruszka_na_w... 14:42, 07 kwi 2017

Kamilko, pytanie nie zając- pojawi się. prędzej czy później.

Ewo, może dlatego, że tnie się je bardzo wcześnie. Pomieszanie ich z jabłoniami mogłoby spowodować powstanie szkód?
makadamia 14:54, 07 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ewo-frezjo, dębolistna znalazła sie w ogrodzie wbrew moim przekonaniem. Przez miesiąc odwodziłam Asię- Makadamię od kupna owej, po czym na widok hortensji w jesiennych barwach dostałam małpiego rozumu. Mocno ja okopczykowałam na zimę.

A potem ja zobaczę ją u Ciebie, też dostanę małpiego rozumu i całe Twoje odwodzenie pójdzie sobie ... daleko

Na fotergilę też mam straszną ochotę
Gruszka_na_w... 15:10, 07 kwi 2017

Uderz w stół, a Makadamia się odnajdzie.

Wiosenna odsłona tej dębolistnej nie powala z nóg. Pierwszych skrzypiec bym jej nie dawała do łapek. Fothergilla jest jak oczar. Tylko trochę mniejszy.
makadamia 15:25, 07 kwi 2017

Jak oczar - to pochwała czy wręcz przeciwnie?

Tak to jest, jak rośliny zna się tylko ze zdjęć. Oczar wiem jak kwitnie, ale nie wiem, jak wygląda w pozostałych częściach roku

Może stąd się bierze moje kokoszenie? Jak się zna rośliny tylko ze zdjęć, to wszystkie kuszą. Dopiero "w praniu" wychodzi, że ta na słońcu kiepsko wygląda, a ta nie lubi piachu, a tamta interesująca tylko w fazie kwitnienia...
Także teraz mam fazę kupowania, a potem będę miała fazę oddawania
Gruszka_na_w... 15:51, 07 kwi 2017

Oczar ma dwie fazy, kiedy zachwyca: kwitnienie i jesienne przebarwianie. Fothergilla ma podobnie. Latem to zwykłe zielone krzaczory z liśćmi podobnymi do leszczyny.
U mnie krzaki mają znaczenie strategiczne. Wykończyłabym się przy dużych połaciach bylinówki. Dodatkowo wiosną byłoby kiepsko.
Gosiek33 20:15, 07 kwi 2017

Oczar już przekwitł, a fotergilla dopiero w nieśmiałych pączkach, ale zgadza się. Fotergilla jesiennie jest piękna gdy warunki są sprzyjająca inaczej szybko gubi liście, i co z tego że piękne