Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:55, 08 kwi 2017

Zimno, ale nie padało. Można było rozpocząć sezon koszenia trawnika. Po zabiegach pielęgnacyjnych i nawożeniu zyskał na urodzie. Dobrze, że go niewiele mam.
Do kwitnienia szykują się tulipany, czosnki, sasanki. Budzą się paprocie.

Ruszyły pęcherznice i derenie.

Berberysy już ulistnione

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:59, 08 kwi 2017

Dostałam od znajomej ogrodniczki nowe pierwiosnki. Część posadziłam na rabacie garażowej.

Zrobiłam rozsadę pelargonii, które zimowały w garażu. Fuksje chyba nie przeżyły.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:09, 08 kwi 2017

Wysłane w czwartek geobordery jeszcze do mnie nie dotarły. Wrrr... Miałam wielką ochotę zakończyć w ten weekend prace na froncie. Trudno.

Widać już pąki na kalinach i bzach.

Serduszka okazałe i tawułki Arendsa

Przycięłam liście wszystkim turzycom poza Silverami. Zaglądałam im wnikliwie do wnętrza i zauważyłam oznaki nowego życia

Makusia 23:02, 08 kwi 2017

Wszak Wielkanoc się zbliża- dobrze, że żaden kurczaczek z turzycy nie wyskoczył
U Ciebie już niemal letnio- gna ogród kolorami.
Gruszka_na_w... 21:00, 09 kwi 2017

Makusia, w momencie zakupu działki budowlanej musiałam złożyć EMowi uroczyste przyrzeczenie, że:
1. Nigdy/ przenigdy nie będę przewozić obornika samochodem osobowym
2. Nigdy/przenigdy nie zostanę hodowcą kur, gęsi, kaczek i kóz. O trzodzie chlewnej EM jakoś nie wspominał...

Jako że zawsze dotrzymuję danego słowa, ryzyko wyskoczenia kurczaczka z turzyc jest zerowe.

Na wsi musi być kolorowo. Niech no tylko zakwitną jabłonie (muzyka).
Johanka77 21:05, 09 kwi 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Makusia, w momencie zakupu działki budowlanej musiałam złożyć EMowi uroczyste przyrzeczenie, że:
1. Nigdy/ przenigdy nie będę przewozić obornika samochodem osobowym
2. Nigdy/przenigdy nie zostanę hodowcą kur, gęsi, kaczek i kóz. O trzodzie chlewnej EM jakoś nie wspominał...

Jako że zawsze dotrzymuję danego słowa, ryzyko wyskoczenia kurczaczka z turzyc jest zerowe.

Na wsi musi być kolorowo. Niech no tylko zakwitną jabłonie (muzyka).

Ahahahaha! Ale obornik na tylnim siedzeniu to spoko!
Johanka77 21:07, 09 kwi 2017

Porządeczek macie wzorowy Śmigalska! Zazdraszczam!
zoja 21:09, 09 kwi 2017

świetne podejście eMa
z resztą - nie chciałabyś drobiu ganiającego po Twoim pięknym ogrodzie
Zana 21:22, 09 kwi 2017

Ale zawsze sąsiad może kurczaka podrzucić.
Trawniczek do pozazdroszczenia i na rabatach zielono i kwitnąco.
Gruszka_na_w... 21:43, 09 kwi 2017

Johanko, dość długo męczył nas pobudowlany rozgardiasz. Z ulgą przyjmuję do wiadomości, że zaczyna to jako tako wyglądać.

Zoja, przy psie i kocie drób miałby kiepskie szanse na długie życie.

Anula, podczytałam u Madzenki, że korzystnie na trawę działa saletrzak. Zawsze wiosną nawoziłam trawnik Azofoską. Tym razem sypałam ów saletrzak.
Możliwości są dwie (bo rzeczywiście trawnik w tym roku wygląda korzystniej):
1. Pomogły zabiegi pielęgnacyjne- robiłam wertykulację wczesną jesienią i wiosną plus areacja
2. Saletrzak ma zwiększona dawkę azotu i sprzyja rozkrzewieniu się traw na początku sezonu
Mogą to być obie te przyczyny jednocześnie.
Z pół nawiało mi sporo nasion mniszka. Pojawiła się też koniczyna. Zastanawiam się, czy chcę mieć ścieżki trawiaste (wtedy musiałabym pryskać na chwasty dwuliścienne). czy też w kolorze zielonym z mnogością gatunków.

Sąsiedzi bardzo nie lubią zwierząt. Wszelakich. Nawet dwumiesięczny kot przybłęda wywoływał ataki paniki połączone z polewaniem owego kota wodą. Kot zyskał dożywocie u mnie. I tak sobie żyjemy: my, pies i kot, bez drobiu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies