Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ryska 22:16, 18 lip 2017

Takietamy zachwycają jak zawsze.
Kichawiec robi dobrą robotę
Przypomnij proszę jak hodujesz czosnek jadalny i z jakim efektem.
Ja w tym roku pierwszy raz miałam (sadziłam jesienią główkę takiego z rynku)
Wykopałam jak część naziemna uschła. Stworzył całkiem fajne główki (mega ostry smak i takie soczyste, zupełnie inne niż ze sklepu )
Gruszka_na_w... 22:36, 18 lip 2017

Rysko, robię tak samo jak Ty. Jesienią sadziłam ząbki z własnej uprawy. W czerwcu ścinam tylko łodygi na których on chce formować kwiatostan (taki zielony spiralny wąż). Można też sadzić czosnek na wiosnę. Wtedy zbiór jest późniejszy.
Swoje warzywa zawsze mają inny zapach i smak niż te ze sklepu.
Zbiory wystarczają na własne potrzeby aż do Wielkanocy. Jutro zrobię zdjęcia tych zebranych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 22:52, 18 lip 2017

Haniu, pracusiu Ty
Plan wykonany, żebym ja tak miała, a u mnie jak zawsze wielka improwizacja bez planu
Ale dziś wszamałam pierwszego ogóreczka i wygrzebałam cebulki tulipanów z doniczek Jutro je oczyszczę i w pończochy popakuję
Aaaa... zapomniałabym, że botwinkę swoją ugotowałam
Gruszka_na_w... 23:32, 18 lip 2017

AnnaCh napisał(a)
Haniu, pracusiu Ty
Plan wykonany, żebym ja tak miała, a u mnie jak zawsze wielka improwizacja bez planu
Ale dziś wszamałam pierwszego ogóreczka i wygrzebałam cebulki tulipanów z doniczek Jutro je oczyszczę i w pończochy popakuję
Aaaa... zapomniałabym, że botwinkę swoją ugotowałam

Plan mi pomaga w ogarnięciu się.
U mnie już buraczki są w konsumpcji. Słodziutkie, soczyste. Takie jak lubię. Botwinka z jajeczkiem...mniam.
W tym roku nie kopałam cebulek tulipanów. Dobrze sobie radziły z kwitnieniem. Wykopuję, kiedy zauważam, że mają mniejsze kwiaty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
chagall 00:12, 19 lip 2017

Haniu, klon Ginnala ma różowe owocniki i bardzo mi się podoba
Masz rację - różowy dobrze wygląda w ogrodzie.
Jak Ogrodowisko zmienia ludzi
Gosiek33 05:58, 19 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Taki gigant to chyba z pozycji żaby?

Wszędzie chyba stipa w tym roku tak szaleje

Ale masz skrzydełka, ciekawe kiedy pojawią się na moim?
AgataP 09:39, 19 lip 2017

Tak, w przyszłym roku też posieję buraczki. Nici wyszły z kalafiorów i brokułow - chyba nie wiem jak się z nimi obchodzić więc sobie daruję.
Ogórków mam dużo, cukinie to już mrożę... włoszczyzna już powoli na rosoły idzie.. dziś zjadłam pierwsza kalarepkę - mniam
Warzywnik to był jednak genialny pomysł - jeszcze muszę zrobić miejsca na inne warzywa..
Gruszko polecasz coś łatwego w uprawie na przyszły rok??
Pszczelarnia 15:09, 19 lip 2017

W jakiej odległości od siebie posadzić świdośliwę w odmianie 'Ballerina', żeby 3 sztuki wielopniowe razem się spotkały?

Kto wie?
UrsaMaior 15:20, 19 lip 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ursa, on w cieniu może mniej obficie kwitnąć, ale zauważyłam, że u mnie przetrwał pod krzakami kilka lat.

Ale cdny widok! Kurczę no, podoba mi się... Jak nie spróbuję to nie będę wiedziała, więc chyba kupię na próbę jakiś. Dzięki jeszcze raz!
Gruszka_na_w... 21:16, 19 lip 2017

chagall napisał(a)
Haniu, klon Ginnala ma różowe owocniki i bardzo mi się podoba
Masz rację - różowy dobrze wygląda w ogrodzie.
Jak Ogrodowisko zmienia ludzi

Nie mam nic przeciwko różowym barwom w ogrodzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies