Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

pestka56 20:46, 20 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)
To nie chwast tylko marchwiowate cudo

Wiesz może czemu liliowiec d'oro słabo kwitł i już dawno przestał się żółcić?

Długo go nie dzieliłaś? Mógł mieć też za sucho podczas kwitnienia. Wtedy liliowce kwitną szybciej i mają mniej kwiatów o słabszym kolorze.
pestka56 20:47, 20 lip 2017

Gruszeczko, przepiękne kolory wyszły na tle burzowego nieba. A ta zapłotna rabata kompletnie oszalała
Gruszka_na_w... 20:52, 20 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)
To nie chwast tylko marchwiowate cudo

Wiesz może czemu liliowiec d'oro słabo kwitł i już dawno przestał się żółcić?

Będę wiedziała za rok. Posadziłam kłącza w zeszłym tygodniu.

A podsypałaś je jesienią polifoską?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:01, 20 lip 2017

To pierwszy mój liliowiec z ubiegłego roku - wtedy pięknie kwitł, teraz rozwinął kwiat, przekwitł i związuje owoce Dawno niczym nie nawoziłam. Chyba skupiałam się na innych fragmentach ogrodu
chagall 21:02, 20 lip 2017

Haniu, piękne zdjęcia, piękne kolory, zapłotowa rewelacyjna
Gruszka_na_w... 21:06, 20 lip 2017

Jana napisał(a)
Poczytałam o warzywach przydatne dla siebie informacje zanotowałam.....Haniu masz taką soczystą zieleń że aż bije po oczach....wszystko ci rośnie jak na drożdżach....czym to wszystko nawozisz? Ponieważ trafiłam na temat borówek to jaką masz odmianę godną polecenia? Sadziłam borówki już z dwa razy i tej zimy kolejna przemarzla...muszę dokupić tylko zastanawiam się czy tej odmiany co mam czy innej

Jana, działka jest na byłym polu ornym. Gleba jest żyzna, gliniasta, długo trzyma wilgoć. Bardzo pilnowałam, żeby nie trzeba było nawozić obcej ziemi. Ugory pobudowlane przekopałam na głębokość dwóch szpadli, rozluźniałam piaskiem, wysiewałam zielony nawóz. Ogród, poza warzywnikiem, nawożę wczesną wiosną azofoską i jesienią polifoską. W pełni sezonu róże, hortensje i trawy podlewam gnojówkami. Kaśnolubne nawożę wiosną siarczanami amonu, potasu i magnezu. Potarzam te dwa ostatnie w sierpniu.
W warzywniku stosuję gnojówki i zielony nawóz jako poplon. Jesienią dawałam obornik na niektóre rabaty (w workach ze sklepu tzw. krowiak)

Borówki mam dopiero dwa lata. Kupowałam losowo po jednej sztuce z dostępnych odmian. One mają bardzo płytki system korzeniowy. Trzeba pamiętać o systematycznym podlewaniu i sprawdzać odczyn podłoża. Musi być bardzo kwaśno. One raczej nie przemarzają. Może uschła?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:08, 20 lip 2017

pestka56 napisał(a)

Długo go nie dzieliłaś? Mógł mieć też za sucho podczas kwitnienia. Wtedy liliowce kwitną szybciej i mają mniej kwiatów o słabszym kolorze.

Liliowce mogą w jednym miejscu rosnąć 20-30 lat. Kwitnienie lepsze jest w słońcu na glebie zasobnej w potas. Można im podsypywać popiół z kominka.
Gruszka_na_w... 21:12, 20 lip 2017

Gosiek33 napisał(a)
To pierwszy mój liliowiec z ubiegłego roku - wtedy pięknie kwitł, teraz rozwinął kwiat, przekwitł i związuje owoce Dawno niczym nie nawoziłam. Chyba skupiałam się na innych fragmentach ogrodu

Spróbuj odciąć ten pęd kwiatowy, żeby nie marnował energii. Te Stelly potrafią kwitnąć do jesieni. Może się uda.

Oj, to prawda, że ciężko się skupić na wszystkim.
Gruszka_na_w... 21:16, 20 lip 2017

Pestko, Chagallko- zapłotna rzeczywiście wydoroślała. Służy nawet jako element orientacji w przestrzeni. "To tam, gdzie przed płotem jest inaczej..." Tak określają moje miejsce zamieszkania odwiedzające koleżanki.
pestka56 00:06, 21 lip 2017

Super, że możesz mieć takie zapłotne i przedogródkowe

Liliowce rosną u mnie na jednym miejscu 8 lat. Raczej ich nie przekarmiam i kwitną co roku jak szalone. Ale 2 lata temu kilka wykopałam, podzieliłam i przesadziłam kawałeczek. Niektóre tylko o 50 cm od macierzystej kępy. Te przesadzone mają większe kwiaty i więcej. Stąd moja wypowiedź