Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:45, 24 sie 2017

mrokasia napisał(a)
Haniu, tak czytam o Twoich eksmisjach i zastanawiam się kiedy ja dojrzeję do rozstawania się z roślinami posadzonymi przed laty a teraz niepasującymi z różnych względów. Mam takich trochę w ogrodzie. Pierwszy krok już za mną - pozbyłam się mikrobioty . W sobotę dom zmieniają tuje... Nie jest łatwo...

Wykorzystuję moment, że rośliny są na tyle małe, a ja jeszcze potrafię zamachnąć się łopatą.

Te eksmisje wynikają w większości z przyjętej wcześniej strategii. Żeby mieć mniej pielenia, sadziłam płożące jałowce i byliny jako zadarniacze. Swoją rolę spełniły, więc bez żalu się z nimi rozstaję.
Kiedy szukamy inspiracji na obsadzenie ogrodu, zwykle zachwycamy się zdjęciem bez refleksji jak ta rabata wyglądała na początku sezonu i jak będzie wyglądała pod koniec. Tak właśnie zakupiłam czerwone, duże krzewuszki. W czerwcu są piękne, ale wcześniej i później to ponure wielkie krzaczory. Bez pięknego jesiennego przebarwiania. Wykopałam w zeszłym roku.
Segreguję teraz nasadzenia, bo wcześniej ogród nie był całością. Trudno było stwierdzić, co nie gra.
Kiedyś miałam w planach nasadzenia z mikrobioty, ale nigdzie nie mogłam jej dostać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 09:35, 25 sie 2017

Takie mam przemyślenia odnośnie rozumu i emocji: nie wiem dlaczego, ale przy emocjach, rozum zawsze schodzi na dalszy plan, albo krzyczy zbyt cicho
Gosiek33 13:26, 25 sie 2017

Żółtego właśnie posadziłam, zauroczył mnie w doniczce - zobaczę jak długo dobrze my będzie u mnie?
Gruszka_na_w... 14:24, 25 sie 2017

Gosiek33 napisał(a)
Żółtego właśnie posadziłam, zauroczył mnie w doniczce - zobaczę jak długo dobrze my będzie u mnie?

Zachwyciły mnie jego liście. Dobrze się zapowiadał. Sadziłam go chyba w 2013.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:27, 25 sie 2017

Makusia napisał(a)
Takie mam przemyślenia odnośnie rozumu i emocji: nie wiem dlaczego, ale przy emocjach, rozum zawsze schodzi na dalszy plan, albo krzyczy zbyt cicho

Dojrzałość we wszelkich obszarach tym się ponoć objawia, że rozumowi pierwszeństwo jest przyznane. I nie ma to nic wspólnego z wiekiem.
Chodzą słuchy, że powściągałaś Ani emocje podczas roślinnych zakupów.
Makusia 14:31, 25 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dojrzałość we wszelkich obszarach tym się ponoć objawia, że rozumowi pierwszeństwo jest przyznane. I nie ma to nic wspólnego z wiekiem.
Chodzą słuchy, że powściągałaś Ani emocje podczas roślinnych zakupów.

Ani potrzebna była jedynie sugestia zwana kroplą goryczy, co szalę przelewa
Pytanie:"gdzie to wsadzisz" i nie danie szansy na odpowiedź (bo wiadomo, odpowiedź mogła by brzmieć "do przechowalnika", albo "gdzieś upchnę" czy choćby "zadołuję") poprzez trajkotanie ciągłe było właśnie tą kroplą
Jana 23:29, 25 sie 2017

Twoja konwersacja z Makusią mnie ubawiła i zapomniałam co miałam napisać ....już wiem gdzie jest ta studzienka bo ją nie widzę?
Gruszka_na_w... 23:54, 25 sie 2017

Pod oknem od zachodniej strony, zdjęcie z 2015 "D

Potem zrobiłam tam owalna rabatę, posadziłam brzózkę i rajską jabłonkę.

Gruszka_na_w... 23:57, 25 sie 2017

Makusiu, jak to dobrze, że nie mam przechowalnika. Od razu sama siebie pytam, gdzie to wsadzę i już parę razy wychodziłam z pustymi torbami.
Gosiek33 06:41, 26 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Makusiu, jak to dobrze, że nie mam przechowalnika. Od razu sama siebie pytam, gdzie to wsadzę i już parę razy wychodziłam z pustymi torbami.

Dobrze mieć taką postawę choć i mnie się udało ostatnio