Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

tulucy 20:07, 30 sie 2017

I ja niecierpliwie czekam na moje barbule może choć trochę się pokryje kwitnienie z Lady of Shalott, taki miałam zamysł kolorystyczny....
Gruszka_na_w... 20:17, 30 sie 2017

AgataP napisał(a)
Ja mam na ganku taką ławeczkę - wieczorem łapiemy jeszcze promienie zachodzącego słonka. Lubimy z mamą patrzeć wtedy na ogród i rozmawiać o wszystkim i o niczym, zaraz przychodzi kot na pieszczoty, a i suka tez łeb wciska na kolana Lubię te wieczory z Mamą. Oby ich jak najwięcej.

Kot i pies u nas też wyczuwają moment naszego spowolnienia. Kiedy tak się w nas wtulają, odczuwam niesamowity spokój i mam poczucie, że wszystko jest na właściwym miejscu. Tylko Mamy na ławeczce brak...Szkoda wielka. Cieszyłyby ją te widoki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:24, 30 sie 2017

tulucy napisał(a)
I ja niecierpliwie czekam na moje barbule może choć trochę się pokryje kwitnienie z Lady of Shalott, taki miałam zamysł kolorystyczny....

A ja wyeksmitowałam z ogrodu kolejne trzy róże. Trzy okrywowe Swany będą ozdabiać dwa sąsiednie ogrody. Rewolucja na okołostudziennej została zakończona. Na efekt trzeba będzie poczekać rok. A wszystko to po to, aby przesłona studni z cisów mogła odetchnąć.

A barbule u mnie rosną z przodu nasadzeń okołobrzozowych. W sąsiedztwie mają turzyce FC, bukszpany, rozchodniki. Za nimi są derenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gabriela 20:39, 30 sie 2017

Ławki i w ogóle miejsca do siedzenia, zatrzymania się, muszą być w każdym ogrodzie. Inaczej się podziwia rośliny na stojąco, inaczej na siedząco przecież, bo punkt siedzenia jak wiadomo zmienia punkt widzenia.
Barbula bardzo mi sie podoba, za te poźne niebieskości, ale nie mam odwagi jej wprowadzić u siebie, boję się że zamarznie w tej zimnej glinie. Zazdroszczę dolnoślązaom tylko.
Rabaty trawiasto bylinowe piękne taki u Ciebie. Czym masz obsadzone te białe schody przy domu. Strasznie lubię jak w schodach rosną jakieś "cosie".
Gruszka_na_w... 21:27, 30 sie 2017

Gabriela napisał(a)

Barbula bardzo mi sie podoba, za te poźne niebieskości, ale nie mam odwagi jej wprowadzić u siebie, boję się że zamarznie w tej zimnej glinie. Zazdroszczę dolnoślązaom tylko.
Rabaty trawiasto bylinowe piękne taki u Ciebie. Czym masz obsadzone te białe schody przy domu. Strasznie lubię jak w schodach rosną jakieś "cosie".

U mnie też glina. Tegoroczna zima była mroźna. Wychodzi na to, że barbula potrafi odbić od korzenia i w trakcie sezonu nadgonić wzrost.
Kamienne schodki

obsadziłam tojeścią rozesłaną.

Raz w sezonie , po kwitnieniu, ściągam jej nadmiar z kamieni.

Gabriela 21:51, 30 sie 2017

Super to wygląda, można by też wsadzić fiołki białe albo niebieskie, kwitłyby wiosną.
Gruszka_na_w... 22:09, 30 sie 2017

Gabriela napisał(a)
Super to wygląda, można by też wsadzić fiołki białe albo niebieskie, kwitłyby wiosną.

To jest myśl!
Fiołki mam w jednym z narożników. Sadziłam je jako zadarniacze pod świerkami, kiedy świerki miały 40 cm. Muszę zanurkować.
mrokasia 22:12, 30 sie 2017

No, to zdjęcie z gołymi kamiennymi schodkami i pergolą pokazuje od czego zaczynał się Twój piękny ogród! Nie do uwierzenia wprost!
Pięknie to urządziłaś Haniu.
Gruszka_na_w... 22:23, 30 sie 2017

mrokasia napisał(a)
No, to zdjęcie z gołymi kamiennymi schodkami i pergolą pokazuje od czego zaczynał się Twój piękny ogród! Nie do uwierzenia wprost!
Pięknie to urządziłaś Haniu.

Zaczynał się od tego

Aż sama czasem w to nie wierzę.
tulucy 22:28, 30 sie 2017

A może i macierzanka na schodki... Zapach by był też...