Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 08:49, 23 maj 2016

ozdobny czosnek ścinałam do wazonu jak zasechł na rabacie. I mam w wazonie takie fajne suszki

Krzewuszka już kwitnie? I ja po raz pierwszy skusiłam się na tamaryszki. Przebieram nogami by tak ładnie kwitły jak u Ciebie.

Nie ma to jak zadbany ogród.
07_Rene 09:40, 23 maj 2016

Ale masz już kwiecia Rabata bylinowa faktycznie gęsta - cieszy oko. Ja lubię takie gęste nasadzenia
U mnie Nova Zembla wciąż się zastanawia czy kwitnąć....
Gruszka_na_w... 21:09, 23 maj 2016

Gosiek33 napisał(a)
ozdobny czosnek ścinałam do wazonu jak zasechł na rabacie. I mam w wazonie takie fajne suszki

Krzewuszka już kwitnie? I ja po raz pierwszy skusiłam się na tamaryszki. Przebieram nogami by tak ładnie kwitły jak u Ciebie.

U mnie gleba jest mocno gliniasta. Dodatkowo w tym miejscu ogrodu było sporo ziemi, a raczej żółtej gliny, z głębokich wykopów. Wysypałam tam sporo piasku i słomy ze ściętych traw, żeby rozluźnić glebę. Sadziłam te tamaryszki w kwietniu zeszłego roku. Kupowałam je w Biedronie. Tak mizernie wyglądały (20 cm patyk), że zakupiłam dwa z obawy, że nic z nich nie będzie. Lato było upalne, sucho miały, czyli tak jak lubią. Zaskoczyły mnie. ))Tak wyglądały we wrześniu 2015

Czosnki też ścinałam, ale teraz muszę je wykopać, bo cebulkom chyba się za ciasno zrobiło.

Zakwitła tylko ta mała krzewuszka (purpurea nana). Te duże jeszcze nie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:22, 23 maj 2016

07_Rene napisał(a)
Ale masz już kwiecia Rabata bylinowa faktycznie gęsta - cieszy oko. Ja lubię takie gęste nasadzenia
U mnie Nova Zembla wciąż się zastanawia czy kwitnąć....

Moja też się długo zbierała. Lubimy podobne ogrody )))))) Bez bylin nie wyobrażam sobie ogrodu.
Dla Ciebie kolekcja łubinów i irysy )

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 21:22, 23 maj 2016

uroczy zakątek
Imienniczka 21:35, 23 maj 2016

Pięknie jest u Ciebie
Gruszka_na_w... 21:35, 23 maj 2016

Ależ było upalnie! Wierzchnia warstwa gleby to już skorupa. Nie da się plewić, więc chwasty sobie rosną. Reszta też, więc te niechciane nie rzucają się w oczy.)

Wypatrzyłam na rabacie siewki kosmosów, co cieszy mnie ogromnie.

Warzywnik się rozrasta.Pan sprzedający sadzonki karłowych pomidorów, poradził mi, żebym nie uszczykiwała wyrastających u nasady liści odrostów. U tych pomidorów jest to niewskazane. W zeszłym roku uszczykiwałam )) Plon był udany. Może w tym roku będzie udany bardziej ))

I trochę widoczków

Gruszka_na_w... 21:41, 23 maj 2016

Imienniczko, Gosiu )) Wiosna w ogrodzie, to sam miód. Z dnia na dzień wydłuża mi się czas wybycia do pracy. Idę rano ze śniadankiem i kawą na taras i tak jakoś mi schodzi...
Młody sąsiad wpadł na chwilę po coś i wzdychał przy bzie. A nie podejrzewałam go o taki romantyzm ))))
Basilikum 21:55, 23 maj 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

co to jest to zolte za hosta?
mam chyba takie samo i nie wiem jak sie nazywa a chce wiecej
sliczne masz zakatki w ogrodzie
podoba mi sie fotka lubinu z gory
Gruszka_na_w... 22:01, 23 maj 2016

Zaplanowałam sobie na przyściennej rabacie od południa sporo cebulowych, pnące róże, trawy, lawendę, kocimiętkę. Róże ładnie podrosły, trawy przeżyły zimę bez szwanku, a teraz szaleje tam kocimiętka. Wyrosła nad podziw okazale.
Wokół tarasu posadzone są róże, miskanty, a dołem żurawki. Rosa rugosa lada moment zakwitnie. Ciekawa jestem jej zapachu.

Świeci wiąz Wredei i glediczja Sunburst

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies